Henri Toivonen 1985. aasta Soome rallilFoto: Vida Press
Auto-Moto uudised
4. mai 2016, 11:06

Möödus 30 aastat rallimaailma igaveseks muutnud traagilisest avariist

Sel esmaspäeval täitus 30 aastat Soome rallilegendi, kolm MM-etappi võitnud Henri Toivoneni ning kaardilugeja Sergio Cresto hukkumisest Korsika rallil. Rallipaari surm tähistas ka B-grupi masinate ajastu lõppu.

Tänavu augustis oleks Toivonen tähistanud 60. juubelit, ent ralliässa elutee lõppes traagiliselt 1986. aasta viiendal MM-rallil. Soomlane alustas hooaega võiduga Monte Carlos, ent järgnevatel etappidel ta punktilisa ei saanud ehk surve ülivõimsa Lancia Delta S4 rallimasinaga Korsika käänulistel teedel hea koht saada, oli suur.

Toivonen võistles palavikuga ning mõningate allikate andmetel võttis ka arstimeid, ent juhtis siiski rallit pika edumaaga. Mehele pakkus see aga rohkem tuska kui rõõmu – Lancia oli Korsika ralli jaoks liiga võimas masin ja piloot oli püstihädas selle teel hoidmisega.

Viimane pilt Henri Toivonenist. Foto: Vida Press

Mehe sõnad osutusid prohvetlikuks reedel, 2. mail – ralli 18. kiiruskatsel kaotas Toivonen masina üle kontrolli ja lendas teelt kuristikku. Lancia bensiinipaak plahvatas ning Toivonen ja Cresto tulemöllust ei pääsenud. Selleks ajaks kui tuletõrjujad sündmuspaika jõudsid, oli autost järgi vaid vrakk ning Lacia insenerid ei suutnud allesjäänud materjali põhjal välja selgitada, mis täpselt õnnestuse põhjustas.

Avarii tulemusel sai aga sisuliselt päevapealt otsa B-grupi ralliautode ajastu. Veel samal päeval keelustati 1987. aastast MM-rallidel neil masinatel võistlemine ning nii Audi kui Fordi meeskonnad jätsid pooleli ka käsil olnud hooaja.

Toivoneni mälestatakse ka tänavusuvisel Soome rallil – Harju linnakatsel astub mehele 1985. aastal Suurbritannia ralli võidu toonud Delta rooli vend Harri. Henri Toivoneni parimaks tulemuseks kodusel võistlusel jäi kolmas koht 1984. aastal.