Kati Tolmoff peab jääma närvesöövasse ooterežiimi.Foto: Teet Malsroos
Spordivaria
5. mai 2016, 18:07

Esialgne nimekiri: Kati Tolmoffi lahutas olümpia otsepääsmest juuksekarv!

Rahvusvaheline sulgpalliliit avaldas täna maailma edetabelid, mille põhjal pandi lukku Rio olümpiale pääsevad sportlased. Raul Must kvalifitseerus mängudele, Kati Tolmoff on esimene varuvõistleja.

Mustaga oli juba mitu kuud tagasi kõik selge, ta sai olümpiaedetabelis lõpuks 20. koha (üksikmängus pääseb platsile vähemalt 38 sulgpallurit, kuid enamikust riikidest ainult 1 mängija). Kati Tolmoff teenis äsjasel EMil küll 9. koha ja tõusis maailma edetabelis 76. positsioonilt 68ndaks, kuid oma karjääri teisele olümpiale pääsemine ei sõltu enam ainult temast.

Esimese varuvõistleja staatus tähendab seda, et eestlanna pääseb Riosse, kui keegi eespool olijatest loobub või ei kasuta väikeriikide esindajad ära kõiki kolme wild-card’i. Varasematel olümpiatel on üldiselt leidunud mõni loobuja, kuid sajaprotsendiliselt ei saa selle peale mürki võtta. Tuleb jääda ooteseisundisse ja edasi harjutada, kuu lõpuks peaks pilt klaarim olema.

Seejuures jäi vahepeal kaks last sünnitanud ja mitmeaastase võistluspausi pidanud Eesti kauane esireket joone alla mitmes mõttes kõige napimalt. Lähim jälitatav, portugallanna Telma Santos kogus Tolmoffist vaid 228 punkti rohkem (nende kümne parema võistluse kogusummad küündivad üle 23 000). Tabelis näpuga järge ajades leidus aasta jooksul 16 turniiri, kus neist ükskõik millisel ühe võidu rohkem saades olnuks olümpiapilet taskus.

Veelgi napimalt jäi aga puudu konkurentide sobivatest tulemustest. Nimelt pääseb ühest riigist Riosse kaks üksikmängijat vaid juhul, kui mõlemad asuvad maailma edetabelis 16 parema seas. Tai paremuselt teine mängija Porntip Buranaprasertsuk (jah, selline nimi on olemas!) asub täpselt 16. kohal ning edestab järgmist naist 16 punktiga (nende kogusummad ligi 47 000)… Kui too Tai mängija (säästame lugejat selle nime uuesti lugemisest) asuks madalamal, vabanenuks rivi lõpus üks koht ja see kuulunuks Tolmoffile. (Kui mõni lugeja soovib veel hääleharjutusi teha, siis Tai kolmanda ja maailma 21. reketi nimi on Busanan Ongbamrungphan.)

Tegelikult võistleb naiste seas ilmselt 41, mitte 38 üksikmängijat, sest olümpial osalevate sulgpallurite üldarv on konstantne (86 naist, 86 meest), ent kolm naist kvalifitseerus mängudele kahes paarismänguliigis. See tähendab, et kui paarismängule on naistekohti eraldatud 48 (16 nais- ja 16 segapaari), siis tegelikult osaleb paarismängudes kokku 45 naist. Vabanevad kohad jäävad üksikmängule.

Ent need kolm tõenäoliselt lisanduvat kohta (paarismängudes praktiliselt pole loobumisi) on Tolmoffi esimese varu staatuses juba arvesse võetud. 41 üksikmängija seas peavad olema kolm vabapääsme omanikku, üks korraldajamaa esindaja, samuti igast maailmajaost vähemalt üks mängija. Tolmoff asub olümpiatabelis 37. kohal, kuid et parim brasiillanna ja parim Okeaania esindaja jäävad temast tahapoole, tuleks olla veidi kõrgemal…

Niisugune on see sulgpalli olümpiakohtade matemaatika. Kuid asjasse veidi süvenedes pole midagi eriti keerulist. Ootame ära kuu lõpu, kui pannakse lukku Riosse pääsevad judokad – seal läheb juba kõrgemaks matemaatikaks!