Flora mängis küll 60 minutit arvulises vähemuses, kuid sai viigipünkti kätte. Foto: Alar Truu
Jalgpall
10. mai 2016, 21:49

7 VÕTIT | Punane kaart ei peatanud Flora rongi, FC Flora - Nõmme Kalju 0:0

Eesti jalgpallimeistrivõistluste 12. vooru keskne kohtumine FC Flora ja Nõmme Kalju vahel lõppes 0:0 viigiga. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Mihkel Ainsalu punane kaart. Mäng oli selgelt Flora kontrolli all kuni peakohtunik Juri Frischer koukis 30. minutil taskust punase kaardi ning näitas seda Flora poolkaitsjale Mihkel Ainsalu, kes lendas korgid eest Jorge Rodriguesele säärde. Kogu Flora leer oli otsusest pehmelt öeldes šokeeritud, kuid kohtuniku otsus oli 100% õige.

Huvitaval kombel ei peegeldunud see mitte kuidagi mängupildis. Vastupidi. Flora sai justkui kaaslase eemaldamisest veelgi jõudu juurde ning jätkas mängu domineerimist. Kümne mehega suudeti end märksa edukamalt löögile mängida kui täiskoosseisus, ent Zakaria Beglarišvili luhtas 71. minutil mõnelt meetrilt kuldse võimaluse.

Flora ja peatreener Norbert Hurda heas mõttes nahaalset suhtumist näitas seegi, et 73. minutil tõi ta Rauno Alliku ja Hannes Anier näol platsile (Beglarišvili ja Albert Prosa asemel) kaks ründavat mängijat. Ehk et 0:0 hoidmisest oli asi kaugel. Hoolimata vähemusest. Oleks on küll paha poiss, aga Floral jääb vaid üle unistada, mis saanuks, kui Ainsalu jäänuks lõpuni platsile...

Mihkel Ainsalu kohtumise lõppvaatus saabus juba 30. minutil. Foto: Alar Truu

2. Kas Floral õnnestub tiitlit kaitsta tallinlasi võitmata?

Teoreetiliselt küll! Norbert Hurda hoolealustel pole tänavu veel kordagi õnnestunud oma pealinna konkurente maha murda. Senine saldo: kolm viiki (Levadia, Infonet, Kalju) ja kaks kaotust (Kalju, Levadia). Ent…

Möödunud hooajal tuli Flora 21 punktiga ka mitteametlikuks Tallinna meistriks, kuid omavaheliste matšide punktivahed oli märksa pisemad kui kogu liiga tabelis. See tähendab, et trofee saatus otsustati mujal kui omavahelistes kohtumistes.

„Tallinna MV“ tabel 2015: 1. Flora 21 punkti, 2. Kalju 18, 3. Levadia 17 ja 4. Infonet 8.

Premium liiga tabel 2015: 1. Flora 84 punkti, 2. Levadia 76, 3. Kalju 71, 4. Infonet 62.

Mõistagi on meistriks tulek äärmiselt keeruline, kui lähikonkurentide vastu vaid viike või kaotuseid tunnistada, ent välistada säärast stsenaariumit ei saa. Eriti hooajal 2016, kus peaaegu igas voorus mõni Tallinna klubi punkte kaotab.

3. Kes võitis laululahingu?

Viies Sektor. Flora ja Kalju mängud on alati enamat kui jalgpall. Vähemalt samaväärne andmine käib ka tribüünidel ning laululahingu triumf on lahutamatu osa fännide edukast õhtust. Eurovisiooni poolfinaali sissejuhatuse võitis Flora ligi 30pealine fännisektor, mis andis häälele vaba, kuid organiseeritud voli pea kõik 90 minutit. Lisaks pakkus Viies Sektor 12. minutil efektse pürošõu.

Roosasid Pantreid oli täna Lillekülas umbes 20 ja nemadki süütasid teisel poolajal ilutulestiku, kuid Kalju poolehoidjate lauluhääl ei kõlanud nii võimsalt üle rajooni. Samuti tegid Pantrid pisut enam hingetõmbepause. Tundus, et täna jäi neil lihtsalt massist puudu.    

Kuigi mitmetele jalgpallisõpradele käib pürotehnika kasutamine vastukarva, ei saa salata, et tegemist on ühe efektse ettevõtmisega. Foto: Alar Truu

4. Kes oli platsi parim?

Markus Jürgenson. Nullis kenasti oma äärel Erik Listmanni ja hiljem teda asendanud Andre Järva. Samuti tekkisid Flora ohtlikemad momendid vasakult äärelt, kus Jürgenson koos Maksim Gusseviga toimetas.

Markus Jürgenson Foto: Alar Truu

5. Mida peaksid meeskonnad parandama?

Rünnakut. Mõlemad meeskonnad. See, mis täna Lillekülas toimus oli ründava jalgpalli sõbra jaoks nukker. Avapoolaja võinuks mõlemad satsid pisut utreerides ka väravavahtideta mängida, sest neil polnud mitte kui midagi tõrjuda.

Teisel poolajal olukord küll pisut paranes, ent lõppkokkuvõttes jäid ründava ja lahtise vuti gurmaanid täna pika ninaga. Kuigi väga tahaks, siis on raske seda meeskondade uskumatult hea ja südi kaitsemängu arvele kirjutada.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Flora peatreener Norbert Hurt: „Jään rahule kiidlasti meeskonna võitlusvaimuga. Rõhutasime enne mängu, et ses mängus on vaja võidelda. Tundsime ka seda, kuidas kodufännid meid toetasid ning meeskond suutis 10kesi mängida edasi sedasi, kuidas alguses tahtsime.

Selge see, et pidime teisiel poolajal hoogu maha võtma ja mingil määral jõudu säästma. Meil tekkis võimalusi, aga napilt jäi puudu.

Tegime vahejala taktikaliselt sellised otsused, et taga oleks null. Ja rõhusime sellele, et kindlasti mingi võimalus meil tekib, olgu standardist või mängust seest. Taga suutsimegi korras hoida, aga ära ei suutnud lüüa, selles osas on meeskond kindlasti natuke pettunud."

ÕHTULEHE VIDEO | Flora poolkaitsja Jan Kokla: leidsime kümnekesi endast lisaenergia ja olime ohtlikumad.

ÕHTULEHE VIDEO | Kalju äärepoolik Erik Listmann: Flora pidi kodus tõestama, et on meist parem.

7. Mis saab edasi?

Mõlemad meeskonnad rändavad Ida-Virumaale. Flora sõidab reede õhtul Sillamäele ning juba esmaspäeval ootab valitsev meister taas Lillekülas Tartu Tammekat. Mõlemaga tegi Flora avaringis 0:0 viigi. 

Kalju rändab laupäeval Narvasse, et korrata avaringis Transi vastu tehtud 6:0 purustustööd. Teisipäeval külastab Hiiut Pärnu linnameeskond, keda Kalju võõrsil Andrei Sidorenkovi penaltist 1:0 võitis.

Pole kahtlust, et mõlemaid rahuldab neist kohtumistest vaid kuus punkti.