Rimo Hunt ja Ofosu Appiah õhuvõitlusesFoto: Alar Truu
Jalgpall
14. mai 2016, 18:39

7 VÕTIT | Lasnamäe triller, FC Infonet - FC Levadia 3:2

FC Infonet alistas 12. vooru põnevuskohtumises kodusel kunstmurustaadionil tulemusega 3:2 (15. Jevgeni Harin, 74. Ofosu Appiah, 79. Vladimir Avilov - 15. pen, 49. Anton Mirantšuk) FC Levadia, kellele see oli hooaja esimene kaotus. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Standardolukorrad. Kaks kehvasti kaitstud nurgalööki mängu viimasel veerandil maksid Levadiale võidu. Kuni sinnani tundus asi minevat nii, nagu sel hooajal tihtipeale läinud: Levadia ei esine veenvalt, ent vormib tulemuse ära. Ilmselt vajanuks Levadia nondes situatsioonides Igor Morozovit, ent kaitseliini liider lahkus avapoolaja lõpus platsilt longates ning tema koha võttis sisse Marek Kaljumäe.

18. minutil määras peakohtunik Kristo Tohver Levadia kasuks (telekorduseid nägemata, kuid olukorda umbes 10 meetri kauguselt tribüünilt vaadatuna) kahtlase penalti, mille Anton Mirantšuk kindlalt 1:1 viigiväravaks realiseeris. Vaid kolm minutit varem oli Jevgeni Harin Lasnamäe publiku pilvedesse kergitanud, kust Mirantšuk nad teise poolajal alul konkreetselt, ent mitte lõplikult alla tõi.

Matvei Igonen oli Anton Mirantšuki penalti vastu võimetu. Foto: Alar Truu

Kohtumine oli hurmav segu kõrgest tempost ja kompromissitust võitlusest, mida rikastasid ohtrad väravavõimalused. Eriti Infoneti poolelt. Võib südamerahuga öelda, et nende kahe meeskonna vastasseisud on olnud seni kõige ägedamad (avamäng Kadriorus oli sama nauditav, kuid väravate vaesem). 

2. Kuidas toimis Sergei Ratnikovi eksperiment Rimo Hunt vasakul äärel?
Mitte eriti.
Suurte (l)ootustega talvel Kasahstani kõrgliigast tagasi Levadiasse tulnud ründaja hooaja algus on olnud selge pettumus. 14 mängu ja üks värav pole kindlasti see statistika, mis liidermeeskonna esiründajale kohane.

Sestap otsustas Levadia peatreener Sergei Ratnikov täna Lasnamäel proovida Hunti vasakul äärel (kust on puudu traumast taastuv Siim Luts) ning lülitas tippu tavaliselt äärel mängiva Jevgeni Kobzari. 

Vene passiga Kobzar oli tipus täitsa viisakas, ent Hunt vasakul äärel pigem nähtamatu. Põhiline Levadia teravus sündis duo Anton Mirantšuk – Pavel Marin koostööst.

3. Miks on Infoneti parim väravakütt keskkaitsja Ofosu Appiah?
Sest ta on õhus kuningas. 26aastane ghanalane on tõsiselt hea õhuvõitleja, kes naljalt teisel korrusel duelle ei kaota. Seepärast on Aleksandr Puštovi juhised otsida standardolukordades just selle mehe pead igati mõistlikud, et mitte öelda ainuõiged.

Kui lisada siia tõik, et Infonet teenib enamasti mängudes arvukalt nurga- ja karistuslööke, siis pole Appiahi kuus väravat mingi ime. Küll aga on kuus tabamust verstapost, milleni Infoneti ründajad veel jõudnud pole. Neli korda on sahistanud Artur Rättel, Vladimir Voskoboinikov ja poolkaitsja Nikolai Mašitšev.

Infoneti edurivimeeste häda on aga selles, et ükski neist pole selgelt esiründaja-staatusesse kerkinud ega stabiilset hoogu leidnud. Huvitav on näha, kaua Ghana mehe ülemvõim kestab, sest potentsiaali Infoneti ründeliinis on kõvasti.

Ofosu Appiah on Infoneti poolt briljantne leid. Foto: Alar Truu

4. Kes oli platsi parim?
Anton Mirantšuk. Moskva Lokomotiivi kasvandik andis Jevgeni Kobzarile oivalise läbisöödu, mis päädis penaltiga. Ta realiseeris ise selle sama 11 meetri karistuslöögi külmavereliselt ning oli ka enda teise tabamuse peaarhitekt (kena eeltöö, kerge seinasööt Pavel Mariniga ning meisterlik realiseerimine). Paistab, et varakevadel tervisega kimpus olnud venelane kogub üha enam hoogu.

Anton Mirantšuk (kõige paremal) võtab kaaslastelt õnnitlusi vastu. Foto: Alar Truu

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Infonet - realiseerimine. Eriti puudutab see avavärava autorit Jevgeni Harinit, kel oli veel kaks-kolm suurepärast šanssi nahkkera Sergei Lepmetsa selja taha äsada ja kangelaseks kerkida, ent infonetlane oli hädas palli raami suunamisega. Ent häid momente jätsid kasutama teisedki mõhed. Lasnamäelaste õnneks tõid keskkaitsjad Ofosu Appiah ja Vladimir Avilov oma peanuppudega lõpuks kastanid tulest.

Levadia - individuaalsed eksimused. Eks see ole nüanss, mida jalgpallurid lihvivad karjääri lõpuni. Ent eelkõige peaks kriitiliselt olukordi analüüsima kaitseliin, sest nende eksimusi pole enam keegi lappimas. Näiteks Kameruni mees Tabi tegutses paar korda palliga oma trahvikasti lähistel liialt julgelt ning kinkis Infonetile (pool)ohtliku rünnaku.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

ÕHTULEHE VIDEO | Levadia ründaja Rimo Hunt: loodan, et õpime hooaja esimest kaotusest.

ÕHTULEHE VIDEO | Infoneti ründaja Artur Rättel: üks kõige parema emotsiooniga mänge üldse.

7. Mis saab edasi?

Infonet võtab teisipäeval siinsamas Lasnamäel vastu Narva Transi, keda kolme nädala eest piirilinnas 3:0 võideti. 23. mai õhtul vurab Infoneti must buss Emajõe kaldale, kus neil tuleb pusida Tartu Tammekaga. Avaringis loputati Tammekat tulemusega 4:0.

Levadia sõidab teisipäeval külla Rakvere Tarvale, kes tasapisi kogub hoogu, ent pole seda veel tulemusteks suutnud vormida. Avaringis saavutas Levadia 2:0 võidu. Nädal hiljem ootab Sergei Ratnikovi meeskonda Hiiul lahing Nõmme Kaljuga, kellega aprilli alul tehti 1:1 viik.