ÕNNETUSES OSALINE: Nii nägi välja Audi pärast õnnetust. Foto: Politsei
Eesti uudised
16. mai 2016, 06:00

Improviseeritud kiirendusvõistlus nõudis elu (2)

Audi fännide kogunemisel omavahel võistelda otsustanud kahest autost üks sõitis otsa pealtvaatajale, kes sai surma.

Laupäevaõhtuses õnnetuses kaotas Haapsalu külje all asuval vanal Kiltsi sõjalennuväljal elu 22aastane mees. Lennuväljale olid kogunenud automudeli

Audi A8 ja S8 fännid, kes olid tegemas ringreisi, kus muu hulgas külastati ka Paidet ja Haapsalut. Kiltsil pidanuks olema vaid peatus. Liiati oli klubi lennuvälja valdajalt – Kaitseliidult – külastuseks ka kirjaliku loa saanud. Kohal olid ka toitlustajad.

Politseile teadaoleva esialgse info kohaselt otsustasid kaks noort meest kella 19 paiku omavahel mõõtu võtta omaalgatuslikult.

Kõrvuti otsustati kihutada lennuvälja ruleerimisrajal, mis on sama pikk kui maandumisrada, ent mitu korda kitsam. Teadaolevalt ei olnud juhid – 19- ja 26aastane mees – enne sõitmist rada läbi sõitnud.

Kõrvuti sõitnud autod olid juba saavutanud suure kiiruse, kui põrkasid mingil põhjusel külgepidi kokku. Ühe teooria kohaselt olevat autode teel ees vanad rehvid, mida suure kiiruse tõttu ei õnnestunud ohutult vältida.

19aastase mehe juhitud Audi S8 jäi pärast õnnetust tee vasakusse äärde seisma. Pärast õnnetust tee kõrvale seisma jäänud 250kilovatise mootoriga auto tagaaknal paistis algaja juhi vahtraleht.

26aastase juhi Audi paiskus parema tee servas otsa kiirendusvõitlust jälginud 22aastasele mehele, kes suri saadud vigastustesse. Ka 26aastane autojuht sai vigastada ja viidi Läänemaa haiglasse.

Kaitseliidu Lääne maleva teavituspealik Heiki Magnus ütles, et õnnetus oli paljude halbade asjaolude kokkulangevus, aga mingiks võistluseks Kaitseliit luba ei andnud.

Magnuse sõnul hakati alles mõne kuu eest lennuväljale pääsemiseks kirjalikke lubasid väljastama ja selle olid klubi liikmed ka saanud.

"On tõenäoline, et edaspidi piiratakse külastamist rohkem," tõdes Magnus. Kiltsil korraldatakse ka ametlikke kiirendusvõistlusi, ent nende jaoks ei piisa Kaitseliidu loast.

"Siis kooskõlastatakse see kõikide instantsidega. See on sootuks midagi muud," ütleb Magnus.

Õnnetuse täpsemate asjaolude selgitamiseks algatas politsei kriminaalmenetluse.