Željko Obradovic (vasakul) ja Dimitris Itoudis enne finaalmängu.Foto: Euroliiga
Korvpall
16. mai 2016, 15:44

Obradovic kasvatas Itoudise näol välja mehe, kellele ta Euroliiga finaalis lõpuks kaotas

Legendaarne serblane Željko Obradovic oli enne pühapäeva võitnud peatreenerina kõik kaheksa Euroliiga finaali. Nüüd tuli tema juhendatud Istanbuli Fenerbahcel lisaajal 96:101 alla vanduda Moskva CSKA-le, mida juhendas kreeklane Dimitris Itoudis.

Tegemist on teatavasti mehega, kes oli aastatel 1999-2012 Obradovici kõrval abitreener Ateena Panathinaikoses ning oli ses rollis osaline viies Euroliiga võidus. Tuleme nende kahe juhendaja suhte juurde veidi hiljem tagasi, sest mäng pakkus peale intriigi treeneripingil ka juba tavapäraseks saanud süžee märksõnaga „CSKA sündroom“.

* * *

Euroliiga finaal 2012: CSKA juhib tosin minutit enne lõppu Pireuse Olympiacose vastu 53:34, kuid kaotab Georgios Printezise viimase sekundi viskest 61:62.

Euroliiga poolfinaal 2014: CSKA juhib enne viimast veerandit Tel Avivi Maccabi vastu 55:45 ja 20 sekundit enne lõppu 67:63, kuid Tyrese Rice’i lõpusekundite viskest 67:68.

Euroliiga poolfinaal 2015: CSKA juhib vähem kui neli minutit enne lõppu Olympiacose vastu 63:54, kuid laseb vastasel teha 12:0 spurdi ning kuus sekundit enne lõppu viskab Vassilis Spanoulis seisul 66:66 otsustava kolmese – armeeklubi kaotusnumbrid on lõpuks 68:70.

Nüüd, 2016. aasta finaalis juhib CSKA poolajal 50:30 ja enne viimast veerandit 69:53, kuid jääb 21 sekundit enne sireeni taha 81:83. Nando De Colo kolmene ei vaata korvi poolegi, kuid pikalt vigastustega eemal olnud kapten Viktor Hrjapa lükkab ründelauast palli korvi (83:83) ja see vabastab armeeklubi lisaajaks pingest.

* * *

„Valetaksin, kui ütleksin, et me ei mõelnud: oh, nad tulevad jälle…“ ütles Joel Freelandi puudumisel CSKA tsentrina ülisuurt koormust kandnud Kyle Hines. „Olen olnud 19-punktilise tagasitulekumängu teisel poolel (2012 kuulus HInes Olympiacose koosseisu – toim) ning seejärel saanud ise kaks ülinappi kaotust. On suurepärane, et nüüd suutsime selle loo ümber kirjutada. Püüdsime jätkata oma mängu mängimist, lõpuks saidki otsustavaks „suured“ korvid ja mõni „suur“ kaitsetöö.“

Erinevalt eelmistest kordadest uskus CSKA seekord lõpuni. Itoudis on kahe armeeklubis oldud aastaga viinud mängijate vaimujõu uuele tasemele. Miloš Teodosic sai lõpuks, oma seitsmendas Final Fouris tiitli kätte. Teist veerandaega lõpetanud 24:3 spurdi ajal mängis CSKA lihtsalt ideaalset ja ülimalt tarka korvpalli, kus nii mängijate poolt kaitses ja rünnakul kui ka treeneripingil võeti vastu ainult õigeid otsuseid.

„Räägin hoolealustele, et peame olema kameeleonid ja pidevalt muutuma, otsima vastase peatamiseks või tema kaitse murdmiseks uusi võimalusi. Sul võib plaan olla, aga kui reaalsus paiskab selle prügikorvi? Sa  pead oskama reageerida väljakutsetele, mida vastane sulle esitab. Fenerbahce oskab samuti olla kameeleon. Vaatame, kumb valmistab erinevaid variante rohkem ette,“ rääkis Itoudis enne mängu ajalehele Sport-Ekspress.

Ja nii oligi, teisel poolajal pakkusid Obradovic ja Fenerbahce hoopis teist korvpalli. Kuid Itoudisel jäi lisaajaks veel üks käik varuks ning aastate jooksul suurteks sõpradeks saanud õpetaja ja õpilane embasid ja vestlesid lõpusireeni kõlades päris pikalt.

„Suhted tähendavad algselt kahtlusi. Seejärel nende kahtluste ületamist teel usaldusele. Tutvusime Željkoga 1993. aastal. Kui ta 1999ndal helistas mulle ja kutsus Panathinaikosesse, nõustusin kohe, temaga koos töötamine oli suur au. Mulle on väga meelde jäänud hetk pärast võitu 2002. aasta Final Fouris. Željko ütles mulle midagi. Vabandage, ma ei saa neid sõnu teiega jagada, see on isiklik. Meie vahel oli juba tolleks hetkeks loodud usaldus. Kuid see muutus pärast toda episoodi veelgi tugevamaks,“ rääkis Itoudis samas intervjuus suhetest Obradoviciga.