Itaalia legendaarne ründaja Luigi Riva viib meeskonna 1968. aasta EMi finaali kordusmatšis Jugoslaavia vastu 1:0 juhtima.Foto: goal.com
Jalgpalli EMi ajalugu
17. mai 2016, 12:02

EM 1968 | Maksid koduväljakueelis, õnn mündiviskes ja kõva kaitse

Euroopa Rahvuste Karika asemel kandis võistlus Euroopa meistrivõistluste nime. Valiksarja registreerus 31 koondist, kes jagati kaheksasse gruppi, mille võitjad pääsesid veerandfinaali, mille võitjad finaalturniirile, mille korraldajaks valiti Itaalia.

Tiitlikaitsja Hispaania nelja sekka ei jõudnud, sest kaotas veerandfinaalis kahe mängu kokkuvõttes 1:3 valitsevale maailmameistrile Inglismaale. Esimeseks kaht tiitlit samaaegselt omanud koondiseks Inglismaa ei saanud, sest kaotas poolfinaalis 0:1 Jugoslaaviale.

Poolfinaal Itaalia ja Nõukogude Liiduga läheb on aga jalgpalli ajaloos üks kummalisemaid. Normaal- ja lisaaeg lõppesid 0:0 ning penaltiseeriat polnud veel leiutatud. 120 minuti järel viiki jäänud matše oli tavaks lahendada kordusmänguga, aga selleks polnud EMil ruumi, sest juba kolm päev hiljem pidid toimuma kohamängud.

Seega kutsus Lääne-Saksamaa kohtunik Kurt Tschenscher meeskonna kaptenid enda juurde ja finalist selgus kulli ja kirja viskamises, kus edu saatis itaallast Giacinto Facchettit.

Pronksimängus alistas Inglismaa 2:0 Nõukogude Liidu. Finaali avamäng jäi 120 minuti järel 1:1 viiki, aga kuna kalender seekord peale ei surunud, jäi mündivise ära, vaid kaks päeva hiljem mängiti uuesti. Itaalia võitis Jugoslaaviat 2:0 ja tuli kodus Euroopa meistriks, kusjuures 330 minutiga lasti endale lüüa vaid üks värav.