Finaali Saksamaa - Taani eel soosikus kahtlust polnud, aga punavalged viikingid šokeerisid kõiki!Foto: Claus Poulsen
Jalgpalli EMi ajalugu
17. mai 2016, 12:08

EM 1992 | Euroopa meistriks rannapuhkuselt, mitte treeninglaagrist

Raudse Eesriide langemine ja lagunemine tähendas, et Nõukogude Liidu asemel mängis EMil Sõltumatute Riikide Ühendus (SRÜ) ning Balkanil vallandunud sõjategevuse tõttu diskvalifitseeritud Jugoslaavia asemel pääses EMile Taani, kelle meeskond sai sellest teada 11 päeva enne turniiri avamängu.

1962 Brasiilia jalgpallurist Pelest legendi teinud MMi võõrustanud Rootsi oli sedapuhkugi muinasjutu sünnikohaks, mille kulminatsiooni vaatas Pele oma silmaga kohapeal.

A-alagrupis tegi Rootsi esmalt 1:1 viigi Prantsusmaaga, alistas siis Taani 1:0 ja Inglismaa 2:1 (vaata videot ründeduo Martin Dahlin - Tomas Brolin resultatiivsest koostööst!). Kuna Taani sai viimases voorus tänu Lars Elstrupi 78. minuti väravale Prantsusmaast 2:1 jagu, pääsesidki edasi mõlemad Põhjamaad ning La Manche'i väina mõlema kalda asunikud asusid koduteele.

B-alagrupi võitis Holland (Šotimaaga 1:0, SRÜga 0:0, Saksamaaga 3:1), kellele järgnes Saksamaa (SRÜga 1:1, Šotimaaga 2:0), kusjuures Hollandi viimase vooru võit Saksamaa üle avas SRÜle ukse poolfinaali, aga 0:3 kaotus ainult au nimel mänginud šotlastele lõi selle prõmmuga kinni.

Rootsi kaotas poolfinaalis 2:3 Saksamaale, kelle heaks lõi kaks väravat Karl-Heinz Riedle. Teises poolfinaalis tegid Holland ja Taani 2:2 viigi (oranžis viigistasid 86. minutil Frank Rijkaardi väravast), lisaajal väravaid ei löödud, penaltiseerias eksis ainsana eelmisel EMil säranud van Basten ja Taani oligi finaalis.

Mõlemad alagrupivõitjad olid seega audis. Göteborgis peetud finaali eel oli kindel soosik Saksamaa, aga Peter Schmeichel tegi Jürgen Klinsmanni ja Steffan Effenbergi vastu oivalisi tõrjeid, 18. minutil skooris John Jensen ja Taani asus ette.

Saksamaa punnis nii ja punnis naa, aga 78. minutil pääses Kim Vilfort plehku ja lõi 2:0. Rannapuhkuselt EMile saabunud Taani oli Euroopa meister!

See värav otsustas kõik - Kim Vilfort on äsja löönud Taani 2:0 juhtima! Foto: Claus Poulsen

Selle matši kokkuvõte on parim taanikeelsete kommentaaridega!

Taani kaitsja Henrik Andersen, kes sai poolfinaalis tõsiselt vigastada ja finaalis ei mänginud, EM-karikaga.  Foto: Claus Poulsen
Kopenhageni raekojaplatsil tervitas Euroopa meistreid tohutu rahvamass. Foto: Niels S. Andersen