Veselin Maticil on Eesti korvpallisõprade seas kurikuulus maine.Foto: TOOMAS HUIK
Korvpall
23. mai 2016, 11:35

Mis on ühist legendaarsetel Jaak Salumetsal, Gert Kullamäel ja Rocki leedulasest endisel peatreeneril?

Vaseliini-Mati ja teine Liibanonis pesitsev "jugo" ehk selgitame Rock - Cramo finaalseeriate kogenuima peatreeneri

Eesti korvpalli meistrivõistluste finaalseerias kohtuvad BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool/Rock, kes on enne tänavust otsustavat kullaseeriat mänginud üheksa korda. Kui praegu tüürivad meeskondi vastavalt Alar Varrak ja Gert Kullamäe, tasub meenutada ka varasemaid peatreenereid.

Endine viskekahur Kullamäe töötas 2009/10 hooaja algusest saati Rocki abitreenerina ning sai kolm aastat hiljem jaanuaris ametikõrgendust, asendades juhendajana vallandatud Indrek Visnapuud.

Kusjuures, koos tänavusega on Kullamäe Rock-Cramo finaalseeriate kõige kogenum peatreener. 44aastane loots on ametis olnud viie seeria ajal (2012-2016).

Gert Kullamäe. Foto: Alar Truu

Kümme aastat noorem Varrak on Kalev/Cramo eesotsas olnud veidi vähem. 2012. aasta novembrist peatreeneri kohuseid täitev juhendaja kostitas Rocki finaalseeriates sealjuures kahe barankaga - nii 2013 kui 2014.

Lisaks sai Varrak pool hooaega kirja kuus aastat tagasi, kui võttis ohjad üle ise Cramost lahutust palunud Nenad Vucinicilt. Serblane lahkus ametist 2009. aasta 30. detsembril.

"Lahkun omal initsiatiivil," selgitas Vucinic toona Õhtulehele. "Tunnen, et ma ei suuda enam võistkonnale anda nii palju, kui vaja. Ma polnud tiimi arenguga rahul ja soovin talle anda võimaluse areneda mõne teise treeneri käe all." Nelja finaalseeria (2013-2016) kogemusega on Varrak vastavas tabelis teisel positsioonil.

Muide, 51aastane Belgradis sündinud Vucinic võttis Cramo ohjad üle Veselin Maticilt ning tüüris meeskonna 2009. aastal võiduka finaalini, mis jäi ka tema ainsaks finaalseeriaks Eestis.

Cramost lahkus toona ka Uus-Meremaa koondist juhendanu Türgi klubi Istanbuli Darüssafaka juurde, kes mängis tänavu Euroliigas, kuid oli toona tõsistes raskustes. Pärast Darüssafaka perioodi on Vucinic töötanud Itaalias, Hiinas ja Liibanonis. Hetkel juhendab ta just Liibanoni klubi Byblos Club. 

Veselin Matic on Eesti korvpallisõprade jaoks aga kurikuulus nimi, kelle käe all kaotas Cramo mõlemad serblase juhendamisel mängitud finaalseeriad. Tõsi, nii 2007. kui 2008. aastal võideti karikavõistlused.

Veselin Maticil on Eesti korvpallisõprade seas kurikuulus maine. Foto: TOOMAS HUIK

Eestis hakati Maticit kutsuma Vaseliini-Matiks ning kui rangelt tulemustele orienteeritud tööstiili tõttu asus ta meeskonda palkama kolmandajärgulisi balkanlasi, sõimasid Maticit ka omad. 

Cramo järel on endine Poola koondise peatreener töötanud ka Iraani koondisega, praegu on Matic aga Liibanoni rahvusesinduse juhendaja.

Serblaste ees ja järel kasutas Cramo ka Aivar Kuusmaa teeneid. Praegu Rapla peatreenerina töötaval endisel tipp-palluril on kolm finaalseeria kogemust ja kolm tiitlit (2006, 2011 ja 2012).

Avatiitli võitis 2005. aastal ketsid varna riputanud Kuusmaa juba debüüthooajal peatreenerina ning ehkki edu saatis meest Cramo eesotsas ka edaspidi, läksid 2012. aasta novembris osapoolte teed lahku.

"Klubi president Ivar Valdmaa ütles täna pärast lõunal toimunud juhatuse koosolekut, et mängijate ja peatreeneri suhted olid muutunud sellisteks, et treenerivahetus oli möödapääsmatu.

Kuusmaale sai pärast kesist hooaja algust Kalevi peatreenerina lõplikult saatuslikuks 26punktiline kaotus Rakvere Tarvale. Juba enne oli klubi juhtkond esitanud talle ultimaatumi, et tal on meeskonna mängu parandamiseks kuu aega," kirjutas Cramo koduleht.

Aivar Kuusmaa Kalev/Cramo mängijatele näpunäiteid jagamas. Foto: MARGUS ANSU

Nagu allolevast tabelist näha, on Rocki peatreeneripingil kaadrivoolavus olnud suurem.

Cramo - Rock finaalseeriate kõige kogenumad peatreenerid (klubi ja finaalseeriate aastad):

5 finaalseeria(t) Gert Kullamäe (Rock, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016)
4 Alar Varrak (Cramo, 2013, 2014, 2015, 2016)
3 Aivar Kuusmaa (Cramo, 2006, 2011, 2012)
2 Veselin Matic (Cramo, 2007 ja 2008)
2 Indrek Visnapuu (Rock, 2009, 2011)
1 Nenad Vucinic (Cramo, 2009)
1 Paavo Russak (Rock, 2006)
1 Algirdas Brazys (Rock, 2007)
1 Üllar Kerde (Rock, 2008)

Ainsa välismaalasena on Rocki Cramo vastu finaalseeriates juhendanud leedulane Algirdas Brazys, kes pallis mängijakarjääri jooksul ka näiteks Kaunase Žalgirises.

Sealhulgas pallis Brazys Žalgirises ka 1994. aastal, mil klubi Leedu meistriks trooniti. Meeskonda juhendas legendaarne Jaak Salumets, koosseisu kuulus ka Kullamäe.

Žalgirise kooliga leedulasel oli Tartus Eesti mõistes täielik Dream Team: Rockiga liitusid Martin Müürsepp, Gert Kullamäe ja Tarmo Kikerpill, lisaks oli meeskonnas Tanel Tein. Koduliiga kuldmedal võideti, kuid Balti liigas ja eurosarjas põruti.

Brazyse Rocki ajal oli meeskonnal probleeme sisekliimaga. Ville Arike kirjutas Õhtulehes: "Rocki mängijad oleks nagu sunnitöölaagris. Ei paista meeste silmist sära. Ei oska Brazys enam midagi ette võtta. Käsi lüüakse kokku moepärast."

Algirdas Brazys. Foto: MARGUS ANSU

Rocki peatreenerina vahetas hiljem Žalgirise spordidirektoriks asunud Brazyse välja Üllar Kerde. 2001. aasta EMil Eestit juhendanud loots vedas Rocki esimese ja seni ainsa Eesti klubina eurosarja - FIBA EuroCupi - Final Four'i.

Nelja parema hulgas jäi Rock 82:88 alla Riia Baronsile. kus mängis näiteks hilisem Cramo pallur Armands Škele ning Rakvere Tarvas leiba teeninud Giedrius Gustas ja Rinalds Sirsninš.

Kolmanda-neljanda koha matšis alistus Rock Kullamäe 19 punktist hoolimata 70:79 Küprose klubile Proteas EKA AEL. Finaalis oli Barons ühe punktiga parem Mons-Hainaut Dexiast. Vähemalt võitis Rock Eesti meistrivõistlused.

Kerdega peatati leping 2008. aasta sügisel. Tartu Ülikooli akadeemilise spordiklubi juhatuse esimees Riho Illak ütles Tartu Postimehele: "Kerde töökoormus ja pinge on pooleteise aasta jooksul olnud sedavõrd suur, et tal tuli lihtsalt aeg maha võtta, et end koguda ja kosuda. Kerde puhkab praegu. Mingil juhul polnud tegemist tema vallandamisega." 

Indrek Visnapuu ajast on korvpallisõpradel vast enim meeles 2009. aasta Tartus peetud Balti liiga finaalturniir, kus Rock sai Vilniuse Lietuvos rytase ja Žalgirise järel kaela pronksmedalid.

Sel samal hooajal kohtuti Balti liiga veerandfinaalides Cramoga. Avamängu võitis Rock 76:70, kaotas teise suurelt ning kolmanda mängu lõpplahendus on vast iga Eesti korvpallihuvilise mälusopis...

Mainimata ei saa jätta ka Paavo Russakut, kes võitles Rocki juhendajana Kuusmaa Cramo vastu. Finaalseerias jäid taaralinlased alla 3:4, ehkki kaks mängu kaotati ühe punktiga (mõlemal korral 68:69) ja korra kahe silmaga.