30aastase pausi järel suurturniiri võõrustanud Inglismaa startis suurte lootustega, aga kaotas poolfinaalis Saksamaale. Penaltitega, nagu inglastele kombeks.Foto: Arclight / Alamy
Jalgpalli EMi ajalugu
17. mai 2016, 12:09

EM 1996 | Kuus uuendust, aga võitja osas asjad vanaviisi

Esimest korda 1) korraldas EMi Inglismaa, 2) osales finaalturniiril 16 riiki, 3) kehtis play-off'is (totter) jäähokist pärit Kuldse värava reegel, 4) kanti alagruppides võidu eest tabelisse kolm, mitte kaks punkti, 5) ületas staadionitel kohtumisi vaadanud publiku arv miljoni piiri (1 276 000), 6) osales valikturniiril Eesti, kes kaotas kõik 10 mängu (väravate vahe 3:31).

A-alagrupi võitis Inglismaa, kellele järgnesid Holland, Šotimaa ja avamängus inglastega 1:1 viigi teinud, aga siis kaks matši kaotanud Šveits. B-alagrupi võitis Prantsusmaa, järgnesid Hispaania, Bulgaaria ja Rumeenia. Inglismaa - Šotimaa (2:0) oli terve EMi oodatumaid matše ja thrilleriks see ka kujunes - David Seaman tõrjus penalti ja Paul Gascoigne lõi oivalise värava:

C-alagrupi võitis Saksamaa. Tšehhi ja Itaalia kogusid mõlemad neli punkti, aga paremus omavahelises mängus andis teise koha tšehhidele. Viimases voorus lõi Vladimir Smicer Venemaa vastu Tšehhi 3:3 viigivärava alles 88. minutil. Ilma selleta (või kui nad oleks ise suutnud viimased pool tundi vähemuses mänginud Saksamaa vastu enamat 0:0 viigist) oleks edasi pääsenud Itaalia.

C-alagrupi kohtumine Saksamaa - Itaalia jäi 0:0 viiki. Saapamaale tähendas see kojusõitu, sakslastele veerandfinaali. Duelleerivad kaks legendi - Paolo Maldini ja Jürgen Klinsmann. Foto: INTERFOTO / Alamy

D-alagrupi võitis Portugal, kellele järgnes esimest korda iseseisva riigina suurturniiril mänginud Horvaatia, kes alistas teises voorus tiitlikaitsja Taani 3:0 ja tagas seeria "EM-tiitlit ei suudeta kaitsta" jätkumise.

Play-off oli 0:0 viikide ja penaltiseeriate festival. Esmalt alistas Inglismaa penaltitega 4:2 Hispaania, siis Prantsusmaa 5:4 Hollandi, kusjuures väravaid ei suutnud need neli meeskonda kokku 240 minuti jooksul lüüa. Kolmandas veerandfinaalis oli Saksamaa 2:1 üle Horvaatiast ning Tšehhi 1:0 Portugalist tänu lokilise mängujuhi Karel Poborsky aegumatule meistriteosele:

Poolfinaalid. Prantsusmaa ja Tšehhi mängisid 0:0, penaltiseeria võitis 6:5 viimased - Reynald Pedrose löögi tõrjus Petr Kouba.

Teises poolfinaalis viis Alan Shearer Inglismaa 3. minutil juhtima, aga Stefan Kuntz viigistas 16. minutil. Mõlemal oli rohkesti võimalusi, aga väravaid rohkem ei nähtud. Penaltiseeria võitis, täpselt nagu 1990 MMi poolfinaaliski, 6:5 Saksamaa, eksis kaitsja Gareth Southgate, kelle ema päris pojalt pärast mängu: "Miks sa seda ristnurka ei löönud?"

Finaali asus Tšehhi 59. minutil Patrik Bergeri penaltist juhtima, aga Oliver Bierhoff viigistas 73. minutil ning lõi lisaaja viiendalt minutil (95.) Kuldse värava, mis lõpetas mängu ja tegi Saksamaast kolmekordse Euroopa meistri.

Seisavad: Mathias Sammer, Markus Babbel, Dieter Eilts, Stefan Reuter, Thomas Helmer. Kükitavad: Christian Ziege, Mehmet Scholl, Steffen Freund, Andreas Möller, Stefan Kuntz ja Andreas Köpke. Finaalis mängisid Reuteri, Mölleri ja Freundi asemel Thomas Strunz, Thomas Hässler ja Jürgen Klinsmann. Foto: FOTOSPORTS INTERNATIONAL
Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II ulatas võidukarika Saksamaa kaptenile Jürgen Klinsmannile. Foto: FOTOSPORTS INTERNATIONAL

Inglismaa nuttis ja 1998 MMile minekuks lindistas The Lightning Seedsi laulust "Three Lions" uue versiooni, mille sisse olid monteeritud klipid valusast 1996 EMist. Abi polnud, Inglismaa hävis ka 1998 MMil.