Hispaania koondis võitis 44aastase pausi järel tiitli.
Jalgpalli EMi ajalugu
17. mai 2016, 12:12

EM 2008 | Inglaste superkapell puudus, La Roja lõpetas 44aastase ootuse

Šveitsis ja Austrias peetud EM, mis tõestas ilmekalt, et ülipopulaarse koondise puudumine ei vähenda mingilgi moel võistluse kvaliteeti. Eestiga samas valikgrupis olnud Inglismaa jäi EMilt kõrvale, mis võimaldas paljudel EMi märksa rahulikumalt jälgida ja tuvastada, et Euroopas leidub palju muid toredaid rahvusmeeskondi!

A-alagrupis langes korraldaja Šveits juba turniiri viiendal päeval konkurentsist, sest kaotas kaks esimest mängu, mis muutis viimases voorus võitja Portugali üle saadud 2:0 võidu tähtsusetuks. Teisena pääses edasi Türgi, kes alistas kolmandas voorus 3:2 Tšehhi, kuigi oli veel 74. minutil 0:2 kaotusseisus.

B-alagrupi võitis täiseduga väga muljetavaldavalt mänginud Horvaatia, kellele järgnes Saksamaa. Austria ja Poola piirdusid omavahelise 1:1 viigiga, kus kaks aastat hiljem MM-finaali vilistanud Howard Webb määras lõpuks austerlastele (igati õiglase) penalti, mille eest ta Poolas rahvavaenlaseks kuulutati.

Horvaatia võit Saksamaa üle vallandas Aadria mere ääres suure rõõmupeo. Foto: Entertainment Press

C-alagrupi võitis täiseduga Holland, teine oli nelja punktiga valitsev maailmameister Itaalia, kellele järgnesid Rumeenia ja vaid punktiga piirdunud Prantsusmaa, kel oli viimases voorus võimalik itaallastele kahe aasta tagune MM-finaali kaotus revanšeerida, aga kaotasid 0:2.

D-alagrupis läbis täiseduga Hispaania. Teisena sai edasi Venemaa, kes vajas viimases voorus Rootsi vastu võitu ja saigi 2:0 kätte. Tiitlikaitsja Kreeka kaotas kõik kolm mängu.

Venemaa alistas viimases voorus Rootsi ja pääses veerandfinaali.

Esimeses veerandfinaalis alistas Saksamaa 3:2 Portugali ja see oli ainuke, kus võitja selgus 90 minutiga. Horvaatia asus Türgi vastu 119. minutil juhtima, aga 120+2. minutil sündis viik ja penaltiseeria võitis 3:1 Türgi.

Holland suutis Ruud van Nistelrooy 86. minuti väravast Venemaa vastu viigistada, aga kaotas lisaaja järel 1:3. Hispaania ja Itaalia mängisid 0:0 viiki, penaltiseeria võitis 4:2 Hispaania.

Esimene poolfinaal Saksamaa - Türgi on meeles eelkõige põhjusel, et see toimus rajus tormis, mis katkestas vahepeal teleülekande. Aga ka mäng ise oli vägev - Miroslav Klose viis Saksamaa 79. minutil 2:1 ette, Semih Sentürk viigistas, aga viimane sõna jäi 90. minutil tabanud Philipp Lahmile.

Finaali otsustanud hetk - Fernando Torres tõstis palli üle Jens Lehmanni ning Philipp Lahmi nägu reedab selgelt, et see lendab väravasse. Foto: WENN

Teine poolfinaal oli konkreetne - Hispaania alistas Venemaa 3:0. Finaali otsustas Fernando Torrese 33. minuti tabamus üle veidi tarbetult vastu rutanud Jens Lehmanni, mis lõpetas La Roja 44aastase tiitliootuse. Hispaania oli teist korda Euroopa meister.

Enrique Iglesiase "Can You Hear Me?" oli EMi ametlik laul: