BC Kalev/Cramo ja Tartu Rock mänguhoos.Foto: Alar Truu
Korvpall
18. mai 2016, 21:02

7 VÕTIT | FINAALSEERIA LÄKS TULISEKS: Kalev võitis Rocki viimastel sekunditel 71:69!

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaalseeria teises mängus alistas BC Kalev/Cramo Tartu Ülikool/Rocki 71:69 ja asus seeriat juhtima 2:0. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse kaudu.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Rain Veidemani ründelaud ja tabavad vabavisked. Kalev alustas 35 sekundit enne lõppu rünnakut seisul 69:69. Morris Curry kolmene läks mööda, kuid Veideman võitles ründelaua endale, teenis vea ja tabas mõlemad vabavisked - ses mängus esimest korda, varem oli ta mõlemal topeltkatsel korra eksinud. Rock ei suutnud viimase 12 sekundi jooksul enam palli korvi toimetada.

2. Mis muutus võrreldes esimese mänguga?

Rock tegutses oluliselt agressiivsemalt ja sai lauavõitluses hästi hakkama. Pärast esimest mängu ütles korvpalliekspert Priit Vene selge sõnaga, et kivi kukkus tartlaste kapsaaeda ja kui nad tahavad ses seerias vastu saada, peavad midagi selgelt muutma. Muutus tuligi selgelt välja agressiivsuse ja võitluslikkuse näol. Piltlikult öeldes hakati hammastega põrandat närima. Eelkõige väljendus see kaitses. Kui avaveerandil sai Kalev oma asjad veel enam-vähem ära teha, siis hiljem enam mitte. Aga ka rünnakul tegutseti teravamalt ja see tõi tulu. Ning kui avamängus kaotati lauavõitlus 13 palliga, siis nüüd oldi ses elemendis praktiliselt võrdsed.

3. Kas leidub mängijaid, kellele väga pole loota saanud?

Reinar Hallik. Eesti koondise värvikas ääremängija pole ansambliga väga kukku sulanud. Ta ei suutnud Rocki aidata esimeses mängus ning tänagi pidi Rocki peatreener Gert Kullamäe avapoolajal võtma ta vähem kui neli minutit väljakul viibinuna pingile tagasi. Tõsi, teisel poolajal mängis mees rohkem. Halliku kasutegur on suur siis, kui ta saab omad kolmesed ära (sisse) visata. Seni on ta finaalis aga jäänud nullile, kuid kaitse ja lauavõitlus pole kunagi tema sama tugevad küljed olnud. Seda on Kalev püüdnud ka hoolega ära kasutada.

Nii pidigi Kullamäe esimesel poolajal otsima edaspidi teisi variante, mängitades aeg-ajalt „number nelja“ kohal Marek Doroninit. Korra proovis tartlaste juhendaja ka päris lühikest koosseisu, kus korraga platsil kolm tagameest ja Tanel Kurbas. Tõsi, Rock võib end lohutada asjaoluga, et Reinari püss võib igal hetkel paukuma hakata.

4. Kes olid mängu paremad?

Rolands Freimanis. Lätlasest eesliinimees tegi terve mängu jooksul rahulikult oma tööd ja kasutas kõik ebavõrdsed vahetused ära, realiseerides need halastamatult punktideks. Tema viskas ka tähtsa korvi, mis Kalevi 45 sekundit enne lõppu uuesti juhtima viis.

Tanel Sokk. Kogenud ja otsustavaid mänge mängida oskav Eesti koondise mängujuht võttis algusest peale palju ja edukalt enda peale ning hoidis Rocki mängus. Ta kasutas individuaalseid oskusi hästi ära, tekitas endale ikka ja jälle viskekohti ning ka tabas peaaegu eksimatult. Kolme veerandiga oli koos 16 punkti, kuid päris lõpuni siiski jaksu ei jätkunud.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Kalev: Finaal kestab nelja võiduni ning ühest edukast mängust jääb kuldmedali teenimiseks selgelt väheks. Eelmisel hooajal sai Kalev seda juba teada ning tänagi tundus, et Rocki suurenenud agressiivsuseks poldud parimal moel valmis.

Rock: Brian Harper tegi poole ning Karolis Petrukonis nelja minutiga kaks isiklikku viga. Nõnda kiiresti ei tohi eesliinimehed – see liin on Rockil niigi haavatav – neid kindlasti teha. Elu näitaski, et leedulasest koljat sattus mängu mõttes väga kiiresti plindrisse, sest sai juba teise poolaja teisel minutil neljanda vea.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Kalev/Cramo leegionär Rolands Freimanis: "Õnnitlused meie meeskonnale, väga raske mäng. Tartu tuli agressiivselt väljakule. Olen õnnelik, et jäime kokku, näitasime vaimu. Seeria algab, kui Tartusse lähme.

Nad olid väga palju rohkem agressiivsed, avapoolajal tahtsid nad meist rohkem. Esimesel mängul viskasid meil kõik sisse, seekord oli mäng aga palju võitluslikum."

Tartu Rocki peatreener Gert Kullamäe: "Enne esimest mängu meil olid teised asjad prioriteedid, täna läksime rohkem peale sellise teistsuguse auraga. Esimesel mängul keskendusime palju rünnakule, aga unustasime lihtsa asja, et meie mängustrateegia algab rünnakust, mitte kaitsest.

Ütlesin meestele ka, et täielik respekt nende vendade ees treenerina ja ainult me ise teame, mis seisus oleme, meie teame garderoobis, mis seisus oleme, teie ei tea. Minu võtmesõna oli panna kogu hing mängu, mehed näitasid täna hinge, täielik respekt ja peame siit jätkama.

See mind ei heiduta, olen juba harjunud, olen nii paksu nahaga, et tean, et vigastuste värk on nii nagu on. Mind viis rivist välja mõned pallikaotused, mis lõpus tegime. Mis meil salata, ma ei lähe isiklikuks, aga Evaldas (Žabasel - toim.)  jooksis juhe kinni, see pole paha pärast. Ta pole finaali mänginud, see on uus kogemus. Mängujuht kaotab mingil hetkel pea, et hakkab kahju.

See oli meie mäng, see kõlab võib-olla pahasti ja naeruväärselt, aga vaadates protsente, see oli puhas meie mäng. Reinar oleks ka võinud ühe ära visata, oleks vähe lihtsam olnud. Loodan siiralt, et me ei murdu, näitasime, etk kõik on võimalik ja esmaspäeval oleme Tartus ja kogu Lõuna-Eesti on meil taga. Paneme maja puupüsti täis, hakkame minema vaikselt.

Peame tegema asju, et oleks hingestatud meeskond esmaspäeval väljakul, kes läheksid igasse võitlusesse nagu oleks elu viimane mäng.

7. Mis saab edasi?

Seeria kolmas ja neljas mäng peetakse järgmise nädala esmaspäeval ja kolmapäeval algusega kell 19.10 Tartus.