Riho SoonikFoto: Mati Hiis
Korvpall
18. mai 2016, 22:26

Riho Soonik korvpalli finaalseeriast: mida rohkem verd valatakse, seda lõbusam rahvale (1)

Kolmapäeval kohtusid Eesti korvpalliliiga teises finaalmängus Kalev/Cramo ja Tartu Rock. Lõpusekunditel nugade peale läinud mängu võitis 71:69 Tallinna klubi. Tallinna Kalevi ja Eesti koondise endine treener ja mänedžer Riho Soonik ütles pärast mängu, et tõeline superfinaal, mida rahvas ootas juba esimesest mängust, sai lõpuks tõeks. 

"Ma arvan, et publik sai korraliku etenduse. See oli nauditav ja närviline mäng ning intriigi jagus viimase viskeni ning Cramole tuli surmahirm peale, kui nad jäid kaheksaga kaotusseisu," kommenteeris Soonik kolmapäevast mängu. "Kaitse oli mõlemal meeskonnal hoopis teisel tasemel ning nad mängisid ka agressiivsemalt."

Sooniku arvates oli Rocki kõige suurem erinevus esmaspäevaga nende suhtumine. "Täna oli Rocki häälestus hoopis teine. Oli näha, kuidas palli pärast võitlesid Talts, Kurbas ja isegi ka Kullamäe üritas kaitses mängida," sõnas Soonik. "Esimene mäng lasti väga lõdvaks. Oli tunda, et iga mängija oli teadvustanud, et Tartus läheb raskeks kui kaotatakse.

Aga see oli Rockile väga valus kaotus," jätkas Soonik. "Nad siiralt väärisid võitu rohkem. Reinar Hallikul oli võimalus pöörata mäng Rocki kasuks, kui oleks kasvõi viimase kolmese ära pannud."

Halliku toetus jäi täna pea olematuks. 15 ja poole platsil veedetud minutiga sooritas Hallik seitse kolmest ja ühe kahepunktiviske, kuid neist ei tabanud mitte ükski. Samuti mängis Rocki kaotuses endise Kalevi treeneri arvates rolli hõre korvialune viimasel veerandil.

"Karolis Petrukonise viies viga neljanda veerandi alguses ning lõpus ka Harperi vigastus tegi Rocki korvi alt väga hõredaks. Niimoodi tekkisid Kalevil ka võimalused." 

Rohkem kiidusõnu jagus ka Rocki kaitsele. "Tartu pikad hakkisid Cramo tagamängijaid. Kalev pidi palju lihtsaid kolmeseid viskama. Igaljuhul on parem, kui Cramo viskab väljast, kui hakkavad seest lammutama ja täna loopisid kalevlased vahepeal vastu seina," sõnas Soonik. 

Nüüd tuleb kaks mängu Rocki koduväljakul, mis annab tartlastele kõvasti juurde. 

"Rockil on just kodupublik, see käik, juurde panna. Toetus on alati ülitähtis ja kui nad tulevad sama häälestuse ja keskendumisega, läheb Cramol Tartus väga raskeks. Ei tea, kui tõsine on Harper, aga see on võrdsete meeste mäng. Kui Cramol kasvõi üks mees häälestusega lõdvaks laseb, läheb neil raskeks.

"Mõtlemisainet on, aga Cramol on selge eelis. Ma loodan, et seeria tuleb tagasi Tallinnase, mis lisab publikule põnevust. Mida rohkem verd valatakse, seda lõbusam rahvale," ütles Soonik.