Mälestusküünal. Pilt on illustratiivne.Foto: ANNI ÕNNELEID
Auto-Moto uudised
19. mai 2016, 12:33

TRAGÖÖDIA | Tänavu möödub 30 aastat nelja hukkunuga lõppenud Portugali MM-rallist

Täna algab Portugali teedel autoralli MM-hooaja viies etapp, kus teeb kaasa ka Eesti esiekipaaž Ott Tänak - Raigo Mõlder. Tänavu möödub 20 aastat Portugali kurikuulsast rallist, kus kaotasid elu neli pealtvaatajat, vahendab Bestofrallylive.com.

Ford RS200ga kihutanud portugallane Joaquim Santos kaotas avakatse neljandal kilomeetril oma masina üle kontrolli ning kihutas tee ääres seisnud pealtvaatajate sekka. Sündmuskohal hukkusid kolm inimest, neljas ohver veidi hiljem haiglas. Vigastatuid oli aga kordades rohkem.

Õnnetuse järel kogunesid tehasemeeskondade esindajad - kõik peale ralli koheselt pooleli jätnud Fordi - ning otsustasid võistluse pooleli jätta. Tehasepilootide puudumisel võitis kuue katse võrra lühendatud ralli Renault 5 Turboga kihutanud Joaquim Moutinho, kes on ajaloo seni ainus portugallasest MM-ralli võitja.

Pea täpselt kaks kuud hiljem tabas rallimaailma järgmine tragöödia. Nimelt hukkusid Korsika rallil Soome legend Henri Toivonen ning tema kaardilugeja Sergio Cresto.

Ülivõimsat Lancia Delta S4 masinat taltsutanud Toivonen võistles palavikuga ning mõningate allikate andmetel võttis ka arstimeid, ent juhtis siiski rallit pika edumaaga. Mehele pakkus see aga rohkem tuska kui rõõmu – Lancia oli Korsika ralli jaoks liiga võimas masin ja piloot oli püstihädas selle teel hoidmisega.

Mehe sõnad osutusid prohvetlikuks reedel, 2. mail – ralli 18. kiiruskatsel kaotas Toivonen masina üle kontrolli ja lendas teelt kuristikku. Lancia bensiinipaak plahvatas ning Toivonen ja Cresto tulemöllust ei pääsenud. Selleks ajaks kui tuletõrjujad sündmuspaika jõudsid, oli autost järgi vaid vrakk ning Lacia insenerid ei suutnud allesjäänud materjali põhjal välja selgitada, mis täpselt õnnestuse põhjustas.

Avarii tulemusel sai aga sisuliselt päevapealt otsa B-grupi ralliautode ajastu. Veel samal päeval keelustati 1987. aastast MM-rallidel neil masinatel võistlemine ning nii Audi kui Fordi meeskonnad jätsid pooleli ka käsil olnud hooaja.