Numbrid ei klapi. Teist aastat järjest märgitakse korvpallifinaalis protokolli tegelikust väga palju suurem publikuarv.Foto: Õhtuleht
Korvpall
20. mai 2016, 11:36

JÄLLE SAMA JAMA! Korvpallifinaalil teist aastat järjest oluliselt vähem publikut kui protokollis kirjas (15)

Korvpalli Eesti meistrivõistluste 2015. aasta finaalseeria ajal selgus Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) märkuse järel, et finaalmängude publikuarv oli protokolli märgitust olulisel väiksem. Õhtuleht otsustas kontrollida, kas kombed on muutunud. Selgus, et ei ole.

Võtsime aluseks kolmapäeval Rocca al Mare suurhallis toimunud finaalseeria teise mängu. Korvpalliliidu koduleheküljelt leitava protokolli andmetel jälgis Kalev/Cramo 71:69 võiduga lõppenud mängu saalis 2500 pealtvaatajat.

Õhtuleht pildistas kolmanda veerandaja keskel kõik kolm publikule avatud tribüüni üles ning luges sealt inimesed kokku. Tulemuseks oli 1639 pealtvaatajat.

Võtsime metoodikas eeskuju sel viisil kõikide Premium liiga mängude publikut arvutavalt jalgpalliliidult ning lisasime 10% veapuhvri (mõni pealtvaataja võib kahe silma vahele jääda, mõned on tualetis või puhvetis), aga tulemus on ametlikust arvust (2500) jätkuvalt väga palju väiksem 1803.

VAATA TÕESTUSMATERJALI SIIT!

Protsentides väljendudes on teise finaalmängu publikuarv tegelikust 39% suuremaks kirjutatud. Olgu lisatud, et esmaspäevase esimese finaalmängu ametlik publikunumber on 2600. Tolle mängu kohta meil fotoanalüüsi pole, aga saalis viibinud Õhtulehe reporteri hinnangul ei olnud saalis kindlasti kolmapäevast suurusjärgu võrra enam rahvast.

Korvpalliliidu selgitus: "Number 2500 on Kalev/Cramo poolt mängu ajal sisestatud kontrollimata number. Kui saabuvad pildid (hiljemalt lõunaks, usume), siis peaks meie lehel kajastuma ka pealtvaatajate õige/lõplik number."

NB! Nii esmaspäevase kui ka kolmapäevase mängu protokollist on pärast käesoleva artikli avaldamist publikunumbrid eemaldatud!

Tartu numbrid reaalsed

Olgu lisatud, et pärast mulluse finaalseeria ajal tehtud paljastusi on Tartu Rocki publikuarvud muutunud reaalseteks. Näiteks tänavuses play-off'is on nad pidanud neli kodumängu (kaks TTÜga, kaks TLÜ/Kaleviga), kus publikunumbriteks märgiti vastavalt 300 (NB! Täpselt samal ajal toimunud jalgpallimatši Tartu Tammeka - Nõmme Kalju publikunumber oli 625), 310, 445 ja 520, mis Õhtuleht hinnangul reaalsed.

Meenutame, mis juhtus aastal 2015?

19. mail 2015 kirjuts Õhtuleht:

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak kirjutas esmaspäeva õhtul portaalissoccernet.ee rubriigis "Vastab Aivar Pohlak", et korvpalli Eesti meistriliiga 2. finaalmängu publikuarvuna pandi protokolli kirja tegelikust tunduvalt suurem arv.

"Käisime ka Tartus mõni päev tagasi toimunud Rocki ja Kalev/Cramo teisel finaalseeria mängul, mille ametlik publikunumber oli 2000 inimest ja jalgpalli liigamängudega sarnast tehnikat ja metoodikat kasutades saime tegelikuks publikunumbriks 1145," kirjutas Pohlak.

Õhtuleht palus jalgpalliliidul vastavad materjalid meile edastada ning olles nendega tutvunud, võime kinnitada, et jutt on tõsi. Vahetuspinkide tagusel tribüünil viibib teise veerandaja keskel tehtud foto põhjal 514 ning teiselpool väljakut asuval tribüünil (seal, kus asub Rocki fännisektor) 525 inimest, mis annab kokku 1039.

Jalgpalliliidu metoodika näeb ette, et kui mängu korraldava klubi poolt antud ja foto pealt loendatud publikuarv lahknevad klubi kahjuks, siis arvestatakse juurde veaprotsent (10%), mis peab hõlmama korraks saalist lahkunud või üksikuid foto kontrollimisel tähelepanuta jäänud pealtvaatajaid. Selle veaprotsendi lisamisel tõuseb 2. finaalmängu publikuarv 1143 peale.

Fotodel ei ole näha Ülikooli spordihoone kohvikut, kust võib parimal juhul mängu jälgida ca 50 inimest, kelle arvelt võib kergitada kogunumbri 1200 lähedale. Protokolli on aga kantud 2000 (vt allolevat kuvatõmmist). Tegelikule publikuarvule on juurde lisatud 66% jagu pealtvaatajaid.

Ühtlasi väärib märkimist, et kummastavalt suur on ka esmaspäeval toimunud kolmanda finaalmängu protokolli (vt allolevat kuvatõmmist) märgitu publikuarv (4250) arvestades, et Saku Suurhalli kodulehekülje andmetel oli tänasel korvpallimängul koos loožidega saadaval 5389 istekohta, mis tähendaks, et saali täituvus pidanuks olema 78,9%, mis on kohapeal viibinud Õhtulehe reporteri hinnangul välistatud.