Korvpalliliidu sõnul viibis kolmapäevasel finaalmängu 1720 pealtvaatajat. Algselt oli protokolli märgitud 2500 ehk tegelikust 45% suurem number.
Korvpall
20. mai 2016, 19:52

Korvpalliliit publikunumbrite kohta: nii suuri kõikumisi pole sel hooajal veel olnud (2)

Eesti Korvpalliliit edastas omapoolse kommentaari Õhtulehe tänahommikusele artiklile "JÄLLE SAMA JAMA! Korvpallifinaalil teist aastat järjest oluliselt vähem publikut kui protokollis kirjas".

Korvpalliliit märgib, et nad publikunumbri täpsusele pööratakse tähelepanu ja selle jaoks on loodud ka spetsiaalsed protseduurid, aga niivõrd suurt eksimust nagu seekord (Õhtuleht tuvastas, et protokolli märgitud 2500 pealtvaataja asemel viibis kolmapäevasel Kalev/Cramo - Tartu Rock mängul maksimaalselt 1803, korvpalliliidu enda andmetel 1720 inimest ehk protkolli oli märgitud tegelikus 45% suurem arv) pole tänavu varem tuvastatud.

Korvpalliliidu vastus Õhtulehe artiklile:

Esialgne publikuarv protokolli – mängu algul, ilmub visuaalse vaatluse tulemusel. Number, mis protokolli jäi, polnud läbinud hilisemat fotode teel tuletatavat arvu, mille täpsuseks võiks hinnata +-10 inimest. Publikunumber protokollis (reeglina 24-48 h jooksul) tekib klubi ja EKLi koostöös.

Alexela KMLi tegevjuhi kt Anneliis Annus selgitas: "EKL kontrollib numbrid üle, on ette tulnud parandamist nii üles kui allapoole, aga nii suuri kõikumisi pole sel hooajal veel olnud."

EKLil on muidugi kahju, et teist aastat järjest on korvpalifinaalidel sportliku poole asemel esile kerkimas kõrvaline teema ja astub omalt poolt samme, et minimeerida vääraid numbreid. Täna pärastlõunaks me teame, et esmaspäevasel mängul oli publikut 1950, kolmapäevasel 1720. Ei tasu unustada, et samal ajal toimus mitmeid koosolemisi Saku Suurhalli erinevates ruumids, nt koosolemine EKLi toetajatele restoranis, lisaks inimesed loožides, mistõttu hulk rahvast viibis Saku Suurhalli muudes ruumides.

Kui vaadata seniseid hooaja mänge Alexela KMLis, siis näeme, et teema tõstatamiseks on ÕL ajakirjanikud pidanud ootama ära maikuu ja esimesed nö näpuvead.

Kuna aga Õhtuleht on ka varasemalt juhtinud tähelepanu EKLi juhendile ja juhatuse protokollidele, siis oleks praegu olnud paslik sedasama teha, enne kui avaldasite ühepoolse uudise.

Vastavalt KML juhendi punktile 42.7 on kodumeeskond kohustatud edastama EKL-ile korrektse pealtvaatajate arvu hiljemalt 24h pärast mängu toimumist.

Samuti otsustati KML nõukogus 23.09.2015: kõikidel mängudel vastutab kodumängu korraldaja, et II veerandaja 7. minutil teha fotod nii, et oleks võimalik kontrollida pealtvaatajate arvu saalis.

PS! Teine asi on uudise kellaajaga mängimine. Seda tegi Õhtuleht täna vähemalt kaks korda. Kellajaga mängides saab jätta muljet justkui oleks võetud EKLiga ühendust enne kui uudis ilmus, mis tegelikkuses ei vasta tõele.

Ott Järvela kommentaar korvpalliliidu vastusele:

Esiteks ei ole tegelikust 45% suurem publikuarv "näpuviga", vaid oluline eksimus, millega eksitatakse avalikkust nii nüüd kui (paranduste tegemata jätmisel) ka kaugemas tulevikus. Olgu lisatud, et nende ridade kirjutamise hetkel on Korvpalliliidu koduleheküljel 2015 kahe esimese finaalmängu, mis aasta eest kogu temaatika vallandasid, publikuarvudena jätkuvalt kirjas 2200 ja 2000 ehk tegelikkusest rohkem kui 50% suuremad arvud.

Teiseks oli uudise avaldamise hetkel oli mängust möödunud 38 tundi ehk KMLi juhendi punkt 42.7, millega oleme kursis, oli oma "parim enne" tähtaja juba jõuliselt ületanud. Lisamärkus: et ajakirjandus juhendeid ja muid dokumente tunneb ja loeb, on kompliment korvpalliliidule - dokument ja organisatsioon on järelikult tähtsad.

Kolmandaks oli tegemist 100% faktidel, mitte hinnangutel põhineva uudisega, mis avaldati kohe, kui faktid said tuvastatud. Järgmise asjana võtsime ühendust korvpalliliiduga, et paluda neilt selgitust. Kui jäi vastupidine mulje, siis oli see minu viga, mille eest palun vabandust.