Tanel Padar Foto: Rando Kall
Spordivaria
21. mai 2016, 06:00

Tanel Padar kavatseb triatlonirajalt otse lavale minna! (7)

6. augustil toimuva Ironman 70.3 triatlonini on jäänud kolm kuud ning muusik Tanel Padar on vaikselt hakanud aimu saama, milline katsumus teda ees ootab.

„Ei tunne ma end ei tippsportlase ega tervisesportlasena. Tegelikult olen ma ikkagi amatöör, kellel pole elu sees olnud nii palju spordiriideid!“ muigab ta.

Otepääl peetav triatloni pole naljaasi - kokku tuleb läbida 70,3 miili ehk ujuda 1,9 km, jalgrattaga sõita 90 km ning joosta 21,1 km. Lõpliku otsuse, kas ikkagi tasub raske teekond ette võtta, tegi mees elukaaslase Kristel Mardisooga.

„Aeg-ajalt pean talle meelde tuletama, et tema käsi on ka mängus, sest ta on nähvanud, et Tanel, jälle lähed sa trenni! Aga see ongi suur koormus ja ajaressurss, millega peab arvestama.“

Suurest võitlusest ajaga annab aimu ka aprillikuu, mil Padar tuuritas bluusibändiga Euroopas, kuid liitus viieks päevaks Hispaanias peetud laagriga.

Ei usaldanud ennast ega ratast

Treeningud polnud lihtsad - juba kell pool kaheksa hommikul oli hommikuvõimlemine ning jooks, pärast hommikusööki läksid kõik ratta selga ning asusid rasketel mägiteel väntama. Tanel pandi esimest korda maanteeratta selga ning loomulikult polnud see teps mitte kerge.

Tanel padar ratta seljas Trismile 120 km rattasõidul Foto: Aldo Luud

„Esimesel korral sõitsin üle 1000 tõusumeetri. Vot see oli raske, kuna ma ei usaldanud ennast ega ka ratast. Esiteks oli see asend teine, istumisalune väga teistsugune ning ühel hetkel hakkas loogika tõrkuma. Esimestel laskumistel olid käed õlgadeni ikka täiesti tuimad - hoidsin nii kramplikult kinni, et vereringe oli kadunud!“

Ometi ei tekkinud Hispaanias ratta seljas nelja päevaga 450 km läbinud Padaril kordagi mõtet, et peaks katkestama ning triatlonimõttega hüvasti jätma. Vastupidi.

„Mul pole treeningute jooksul selliseid emotsioone või mõtteid olnud, sest annan endale aru, mis mind ootab ees 6. augustil. Siis mõtlengi, et kas kannatan praegu ja suure tõenäosusega suudan mingitki etappi kindlasti nautida või kannatan rajal. Kõiki kolme etappi kindlasti nii lihtsalt ei läbi, aga tahan olla niivõrd suure treenitusega, et suudaksin näiteks ratast nii sõita, et ka jooksuks jääb midagi alles!“

Kuigi treener Ain-Alar Juhanson rääkis TV3 uudistele, et Padar võiks ka praegu triatlonirajal teistele võistlejatele kandu näidata, siis laulja ise sellesse ei usu. „Ma teeks selle võib-olla ära, aga see oleks väga raske. Kindlasti on selliseid, kes tulevad ja teevad kõike puusalt, aga midagi võiks ikka nautida ka.“

Tanel Padar Jüri ujulas harjutamas  Foto: Arno Saar

Vaatab tippsportlasi teise pilguga

Laulja on hakanud teise pilguga vaatama ka tippsportlasi - nende ajaplaneerimist ja üllatus-üllatus! intervjuude andmist. „Vahel tundub, et inimesed poleks nagu üldse koolis käinud, aga tegelikult kui teed füüsilise pingutuse ära, siis on ikka pea täiesti tühi!“

Padar räägib omast kogemusest, sest pärast kümnetunnist sõidupäeva olevat ta pea täiesti tühi olnud.  „Vaatasin veel järgmisel päeval intervjuud andes kunstmuru klaasistunud pilguga. Väga kaif tunne oli, aga ükski mõte ei liikunud!“ naerab ta.

Ometi peab rokkar oma vaimset vastupidavust veelgi treenima - nimelt otsustas Tanel teha Ironmanil ka neljanda ala ehk anda kontserdi! Selle tarbeks teeb rokkar ohtralt enne proove ka raskemaid trenne.

„Samal ajal, kui teised saavad õlut libistada ja mõelda, kas oli tore või ei, siis mina saan mõelda, et on tore ka bändi teha! Kui see pea on tühi, siis ei tule ka sõnad meelde ja sellega peab ka tegelema. Siis saab mängida ehk kava, mis on rahvale tuntud ja nad laulavad ise!“ muigab ta.

Kooli lõpetamine aitas ajaplaneerimisele kaasa

Kuigi muusik Tanel Padaril on tänavu rohkem kontserte kui eelmisel aastal, suudab ta proovide, esinemiste ja stuudiosalvestamiste vaheajal teha peaaegu iga päev trenni ning valmistuda triatloniks. Kuidas on see võimalik?

„Eks see sõltubki aja heast planeerimisest. Tänu kooli lõpetamisele olin sunnitud aega arvestama, et kõik asjad tehtud saaks. Hetkel pole mul nö TO-DO listi, kuid varem olid mul hästi tihedad päevad ja kütsin end sassi. Enam seda vajadust pole,“ tõdeb ta.