Gert Kullamäe võidu üle rõõmustamas.Foto: MARGUS ANSU
Korvpall
23. mai 2016, 21:06

7 VÕTIT | KAS SEE ON VÄGEVA TAGASITULEKU ALGUS? Rock võttis kodupubliku silme ees mesimagusa võidu! (7)

Eesti korvpalli meistrivõistluste finaalseeria kolmandas kohtumises alistas Tartu Ülikool/Rock kodus 75:68 BC Kalev/Cramo ning vähendas nelja võiduni peetava seeria kaotusseisu 1:2le. Õhtuleht võtab kohtumise kokku läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Cramo mõõn. Pealinna klubi 59:52 eduseisult tegi Rock 17:2 spurdi ning läks Tanel Kurbase keskpositsiooniviske järel juhtima 69:61. Seda edu enam käest ei antud.

Muide, Rocki spurdi ajal ei suutnud Cramo tervelt kuue minuti jooksul visata ühtegi punkti.

Curry Rocki piiramisrõngas Foto: Aldo Luud

2. Kelle panus finaalseerias on jäänud oodatust väikseimaks?

Reinar Hallik. Finaalseeria eel oli selge, et Rocki eest ei saa üldse või saavad vaid üksikuid minuteid platsile Kent-Kaarel Vene, Saimon Sutt ja Kristen Meister.

Teistelt meestelt oodati seerias eelmainitud triost suuremat panust või isegi põhirolli mängimist. Hallik kandus esimesse kategooriasse, ent tänavu Ungarist naasnud korvialune jõud pole oma mängu õieti käima saanud.

Kolmes tiitlimatšis on Hallik kokku visanud ainult 13 punkti. Sealjuures on mehe tabavusprotsent olnud kohutav: kolmest kahepunktiviskest on tabanud üks, 17 kaugviskest ainult kolm. Mänguaega on koondislane saanud 15, 20 ja 15 minutit. Tõsi, täna tõi ta vägagi vajalikud kaheksa punkti.

Tasub meelde tuletada, et põhihooajal viskas Narvas sündinu keskmiselt 8,6 silma mängus.

3. Millised on statistika põhjal Rocki tiitlivõimalused?

Mõistagi mitte võimatud. Alates hooajast 2005/06 on meeskonnad finaalseeriates kohtunud üheksa korda ning vaid kahel korral on üks meeskondadest läinud nelja võiduni peetavat seeriat läinud 2:1 juhtima.

 Foto: Aldo Luud

05/06 asus Rock mängudega 2:1 eduseisu, ent Paavo Russaku hoolealused kaotasid tulise seeria Cramole lõpuks 3:4. Mullu läks Tartu klubi samuti 2:1 juhtima ning toona võeti mälestusväärne 4:1 seeriavõit.

4. Kes olid kohtumise paremad?

Rocki poolelt tuleb esile tõsta Brian Harperit. Leegionär väänas kuus minutit ja 20 sekundit enne finaalseeria teise kohtumise lõppu hüppeliigest ning Tallinnas enam platsile ei naasnud. Täna alustas Harper pingilt, ent jättis väljakule endast kõik.

Ameeriklane oli avapoolajal ääretult aktiivne, visates punkte ning noppides ohtralt lauapalle, sealjuures valmistas Harper Cramole probleeme ka ründelauas. Aktiivsust tunnistab ka tõik, et korvialune jõud käis vabaviskejoonel kaheksal korral.

Harper oli täna aktiivsem kui kahes esimeses finaalseeria kohtumises kokku, ehkki ühe põhjendusena võib tuua, et ta on mänguvormi uuesti leidmas. Nimelt oli finaalseeria avakohtumine nädal tagasi ju Harperi esimene mäng pärast Balti liiga poolfinaali korduskohtumist märtsi lõpus. Lõpuks viskas mees 11 punkti ja haaras 11 lauapalli.

Cramo tähtsaimaks mängumeheks tõusis keskmängija Shawn King. Suurepärane lauavõitlejana tuntud King noppis 12 möödaviset ning viskas hea 19 silma. Lisaks blokeeris King ühe viske.

Shawn King Foto: Aldo Luud

5. Mida tuleb meeskondadel edasist silmas pidades parandada?

Cramo kaitse meenutas kohati Šveitsi juustu. Rocki mängijad harutasid Alar Varraku hoolealuste kaitseformatsioonid ilusti lahti, saade korvi alt äärmiselt lihtsaid punkte. Ka Cramo keskmängija Shawn King laiutas vahepeal seetõttu kaaslaste suunas käsi.

Lisaks peab Cramo paremini hakkama saama lauavõitluses. Tänavune seeria on ilmekas näide, kui tähtis lauavõitlus on. Kui avamängus oli Cramo selles elemendis selgelt parem, siis viimases kahes mängus on Rock selgelt paremini hakkama saanud ning see peegeldub ka tulemustes: finaalseeria teises mängus saadi napp kahepunktiline kaotus, täna võideti lauavõitlus aga 36:34.

Rock võiks kaugviskeid paremini tabada. Põhihooajal kolmepunktijoone tagant palle 33% täpsusega korvi saatnud taaralinlased tabasid täna vaid 19st kuus.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Tanel Kurbas: "Suutsime teisel poolajal mängida edasi sama mängu, mis esimesel. Panime sama energiaga edasi, nemad hakkasid rohkem lootma kaugvisetele, mis õnneks läksid mööda. Meie surusime palli rohkem korvi alla ja see tõi edu. Vaatasime teise mängu vead üle ja need asjad läksid täna paremini. Ideaalne mäng meilt polnud, kuid panen 5-palli süsteemis 4."

Tanel Kurbas Foto: Aldo Luud

7. Mis saab edasi?

Nelja võiduni peetava seeria järgmine kohtumine toimub kolmapäeval kell 19.10 taas Tartu Ülikooli Spordihoones.