LAHING: Ilmselt sümboliseerib antud foto laupäevast finaali väga tabavalt – Madridi Atletico kapten ja keskkaitsja Diego Godin duelleerimas Madridi Reali ründestaari Cristiano Ronaldoga. Kelle tahe jääb peale?Foto: SERGIO PEREZ
Meistrite liiga
26. mai 2016, 09:00

Kui Ronaldo suudab finaalis särada, läheb Atleticol raskeks

Finaalmatšidesse on dramaatika sisse programmeeritud, aga harva on ta nii vägev kui 2014. aasta Meistrite liiga finaalis, mis lõppes Madridi Realile tosin aastat oodata lasknud 10. Euroopa meistritiitli ja Atletico jaoks pisaratega.

Mängitud oli 92 minutit ja 48 sekundit, kui Reali keskkaitsja Sergio Ramos lõi Luka Modrici toimetatud nurgalöögist viigivärava, mis viis kohtumise lisaajale. Väsinud Atleticost seal enam Realile vastast ei olnud ja lõppskooriks kujunes 4:1.

Kui Reali 2014. aasta algkoosseisust on lahkunud neli mängijat (Iker Casillas, Fabio Coentrao, Angel di Maria, Sami Khedira) ja peatreenerikski uus mees, siis Atleticos on käive olnud veelgi jõulisem. 24. mail 2014 Meistrite liiga hümni saatel murule sammunud meestest on klubist lahkunud Thibault Courtois, Joao Miranda, Raul Garcia, Diego Costa ja David Villa.

Samas kummagi meeskonna käekiri oluliselt muutunud ei ole – Atletico loodab jätkuvalt meeskondlikule kaitsele, mille esitamine on aga piisavalt kurnav, et lisaaja puhul on vastasel koheselt eelis. Reali relv on täpselt sama BBC (Bale – Benzema – Ronaldo) ründetrio, mis kaks aastat tagasi.

Ronaldo lõi küll toona värava (lisaaja lõpus meeskonna neljanda), aga oli normaalajal nähtamatu. Kui meenutada portugallase karjääri teist Meistrite liiga finaali (2008 Man United – Chelsea), siis polnud ta sealgi hiilgav. Värava küll lõi, aga penaltiseerias eksis.

Kui Ronaldo suudab erinevalt oma eelmisest kahest finaalist pakkuda laupäeval maksimumvõimete lähedase esituse, on Realil kindlasti lihtsam. Ning Ronaldo teab väga hästi, et võimalused tema jaoks erakordselt tähtsat Ballon d’Or’i auhinda Lionel Messilt tagasi võita on oluliselt suuremad, kui ette näidata õnnestunud finaal.

Samas nagu näitab statistika, on Atleticost saanud vahepealse kahe aastaga tõeline Realiga mängimise spetsialist – 10 mängust on kaotatud vaid üks. "Laupäevane finaal on mu elu tähtsaim mäng," sõnas Atletico ründaja Fernando Torres.

Olgu meenutatud, et tegu mehega, kes tuli 2010 maailmameistriks ja kelle väravast alistas Hispaania 2008 EMi finaalis 1:0 Saksamaa. Aga kasvatajaklubi esimese Euroopa meistritiitlini aitamine läheb Torresele rohkem korda.

Atletico on veendunud, et on sedapuhku finaaliks paremini valmis kui kaks aastat tagasi, kui osad mehed olid vigastatud ja kõik vaimselt kurnatud, sest vaid kuus päeva varem peeti FC Barcelona vastu Hispaania meistritiitli osas otsustav (ja edukas) lahing.

Samuti arvavad Atletico juhtivad mängijad, et Real ei tõtta Barcelona või Bayerni kombel initsiatiivi haarama, vaid laseb ka neil palli vallata, et luua eeldused vasturünnakuteks. "Tihedas taktikalahingus võivad võitja otsustada standardolukorrad. Aga juhtuda võib palju muudki, jalgpall pole alati loogiline," sõnas Atletico kapten Diego Godin.

Kihlveokontorite silmis on Real finaalis kerge soosik - nende võidu (vahet pole, kas normaal- või lisaajal või sootuks penaltiseerias) keskmine koefitsient on 1,75 kandis kunas Atletico oma keskeltläbi 2,2.