Anna Tšitšerova on üks neist, kelle Pekingi OMi dopinguproovist leiti täiendava uuringu käigus keelatud aineid.Foto: AFP / Scanpix
Doping
25. mai 2016, 12:53

JAMA MAJAS! Venemaa võib ilma jääda kümnest Pekingi OMi medalist (4)

Venemaa võib ilma jääda kümnest Pekingi OMil võidetud medalist, sest 2008. aastal võetud proovide taasuurimine tuvastas 14 Venemaa sportlaste proovist keelatud aineid.

Säärase halva uudise tõi meie idanaabritele Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) otsus koostöös WADAga uue tehnoloogia abil 454 kaheksa aasta tagust proovi uuesti analüüsida. Eelkõige keskenduti nendele sportlastele, kes tõenäoliselt ka sel suvel Rio de Janeiros võistlevad.

Möödunud nädalal teatas ROK, et tosina riigi 31 sportlase proovist leiti keelatud aineid. Kokku oli halva uudisega seotud kuus erinevat spordiala. ROK ei kavatse ühtki nime enne B-proovi analüüsimist ja atleetide teavitamist avalikustada. Küll aga käisid ühele anonüümsele Venemaa Olümpiakomitee allikale tuginedes oma versiooni välja Venemaa riigitelevisioon ning uudisteagentuur TASS.

Nende pakutud Pekingi medalivõitjate nimed on järgmised: sprinterid Julija Tšermošanskaja (4x100m Pekingi kuld), Anastassia Kapatšinskaja (4x400m hõbe) ning Tatjana Firova (4x400m hõbe), kõrgushüppaja Anna Tšitšerova (pronks + Londoni OM kuld), odaviskaja Maria Abakumova (hõbe + 2011 maailmameister), käija Deniss Nižegorodov (pronks), 3000m takistusjooksja Jekaterina Volkova (pronks), sprinter Deniss Aleksejev (4x400m pronks), tõstjad Marina Šainova (-58kg hõbe) ja Nadežda Jevstjuhhina (-75kg pronks).

Odaviskaja Maria Abakumova. Foto: AFP / Scanpix

Ülejäänud neli patustajat, kes Pekingis medalit kaela ei saanud: kümnevõistleja Aleksander Pogorelov (2009 MM-pronks), 10 000m jooksja Inga Abitova, kuulitõukaja Ivan Juškov, kaheksapaadisõudja Aleksander Kornilov

Vähemalt üks ülaltoodud nimi vastab kindlasti tõele, sest kõrgushüppaja Anna Tšitšerova treener Jevgeni Zagorulko sõnas TASSile, et tema õpilane helistas talle mõne päeva eest ning kurtis, et tema Pekingis antud dopinguproov osutus pärast uut analüüsi positiivseks.

„Asi on küll praegu arengufaasis ega pole lõplikult kinnitatud, et oleme probleemist teadlikud ja tegeleme sellega,“ lisas Zagorulko.

Säärased teated ei soodusta kuidagi Venemaa kergejõustiklaste osalemist Rio de Janeiro olümpiamängudel. Nimelt kehtestas rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF möödunud aasta lõpus kõikidele Venemaa sportlastele võistluskeelu, sest WADA raport paljastas seal riigis süsteemse ja riigipoole toetusega dopingu tarvitamise. IAAF otsustab juunikuus, kas tühistab venelastele määratud võistluskeelu või mitte.

Venemaa spordiministeerium teatas, et on äärmiselt pettunud, et Pekingi patustajate seas on Venemaa sportlasi. „Kõik valemängurid peavad saama õiglase karistuse,“ kirjutas organisatsioon veebilehele insidethegamez.biz saadetud vastuses.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko Foto: Reuters / Scanpix

„Oleme astunud samme, et dopinguprobleemi välja juurida, kuid mõistame, et selle olemus – eriti kergejõustikus – ulatub kaugesse minevikku.“  

Venemaa kergejõustikuliit teatas eile, et ükski varem patustanu ei pääse mitte mingil juhul Rio olümpiakoondisesse.

Venemaa kergejõustikukoondis võitis Pekingi mängudelt kuus kulda, viis hõbedat ja seitse pronksi, mis oli paremuselt teine tulemus.

Kogu olümpia medalitabelis platseerus Venemaa kolmandale kohale (23 kulda, 21 hõbedat ja 29 pronksi).

Praegu pole teada, millised on ülejäänud 11 patust riiki. Suurbritannia, Austraalia, Prantsusmaa ja LAV on avalikult teatanud, et nendega pole ROK Pekingi proovide teemal ühendust võtnud.