Rain Veideman vedas Kalevit xx punktiga.Foto: Alar Truu
Korvpall
25. mai 2016, 21:00

Täiendatud kell 22.13, treenerite ja mängijate kommentaarid!

7 VÕTIT | Kalev/Cramo jõudemonstratsioon, Tartu Rock alistati 77:62 (6)

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaalseeria neljandas mängus alistas BC Kalev/Cramo võõrsil Tartu Ülikool/Rocki 77:62 ja asus seeriat juhtima 3:1. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse kaudu.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Kalevi 14:0 spurt kolmandal veerandajal. Kalev alustas niigi paremini ja võitis poolaja seitsme punktiga, 32:25. Kolmanda veerandi tasavägise alguse järel juhatas aga Rolands Freimanise imekolmene rünnakuaja viimasel sekundil sisse spurdi, mida jätkasid Morris Curry, Freimanis ise ja Sten-Timmu Sokk. Vahe kärises 20 punktile ja külalised tüürisid mängu võiddusadamasse.

2. Kas Kalev muutis midagi ja/või hakkas paremini tabama?

Jah, muutis. Mõisteti, et Rocki suurenenud võitluslikkusele ja agressiivsusele tuleb samaga vastata. Alar Varrak alustas selgelt ründavama koosseisuga, kui Martin Dorbekut asendas Rain Veideman ja Mario Delašit Rolands Freimanis (lisaks Sten-Timmu Sokku Morris Curry). Uued algviisiklased alustasidki agressiivselt ja tulemuslikult, Curry mängujuhina keskendus oma punktide asemel meeskonna heaolule. Lisaks suutis ründav kooslus ka kaitses suurepäraselt tegutseda, millele viitas Rocki avapoolajal visatud 25 punkti. Samuti oli Kalev lauavõitluses kahest eelmisest mängust hoolikam.

3. Kas alguse nadi visketabavuse põhjustas finaalipinge või miski muu?

Kui üldiselt on finaalmängud alanud resultatiivsemalt ja muutunud lõpus kinnisemaks, siis seekord anti kohe alguses suund kätte - Rock sai esimesed punktid alles viiendal minutil ning esimese poolaja viimased neli minutit lõppesid skooriga 2:0 Rockile. Kahe satsi peale kokku visati suure vaheajani kolmeseid 23/4 ja vabaviskeid 16/9, kahepunktivisked jäid mõlemal alla 50 protsendi.

Teisel poolajal hakkas Kalev aga lõpuks ka kaugelt tabama ja see tegi kohe vahe sisse. Veideman, Freimanis, Curry ja Sokk sopsasid lühikese ajaga viis kolmest ning tabloo näitas 28. minutil külaliste eduks 51:31.

4. Kes olid mängu paremad?

Rain Veideman ja Rolands Freimanis. Veidemanile ja Freimanisele mõjus algkoosseisu edutamine väga hästi - mõlemad tegutsesid äärmiselt agressiivselt ning kogusid juba esimesel poolajal kahekohalise arvu punkte. Teisel poolajal lisasid mehed järjest kaugviskeid ning 28. minutil tekkis omapärane olukord, kui nad olid kahe peale kogunud rohkem punkte (34) kui Rock tolleks hetkeks terve meeskonna peale kokku (31). Ning kui Kalevi suur edu kippus viimase veerandi alguses kahanema, võttis Veideman taas ohjad enda kätte, tehes üksi 7:0 spurdi. Lõpuks viskas Veideman 25 ja Freimanis 23 punkti.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Rock: Nagu öeldakse, on nüüd jälle tartlaste kord midagi uut välja mõelda. Kalev tuli oma järgmise käiguga lagedale, kas tartlastel on veel millegi arvelt juurde panna? Nad on ses seerias näidanud, et suudavad võidelda, kuid teisalt on küsimus ka selles, millised on veel nende jõuvarud? Nüüd mängitakse üle päeva ja füüsilises plaanis kergemaks enam ei lähe.

Kalev: Niisuguse mängu peale on raske midagi soovitada. Vastase karukoopas tehti piisavalt mõjus jõudemonstratsioon. Tõsi, nii teisel kui ka neljandal veerandil tekkis kehvi perioode, kui rünnakul pikalt kuival istuti. Kalev peab jätkama enam-vähem samas võtmes, sest tänane mänguplaan töötas. Samas tuleb olla valmis Rocki vastukäikudeks.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Rain Veideman, Kalev: "Asi polnud ainult kolmandas veerandis, suutsime täna terve mängu hästi tegutseda. Jäime viimases mängudes passiivseks, nüüd muutusime nii kaitses kui ka rünnakul agressiivseks. Asjad, mida kaitses olime tavaliselt teinud, jäid eelmises mängus tegemata. Täna tegime need ära.

Rock jätkas samamoodi, kuid meie mõistsime, et peame ka ise olema kõik 40 minutit agressiivsed. Põhimõtteliselt täitsime mängu eel kokku lepitu, välja arvatud kaugvisete tabavus. Ma ei tea, mis meil siin Tartu saalis nende kaugvisetega on..."

Rolands Freimanis, Kalev: "Eelmises mängus saadud kaotus äratas meid, ajas vihaseks. Kõik mõistsid, et niimoodi ei saa edasi mängida. Võtsime end kokku, näitasime iseloomu ja meeskonnavaimu. Kõik olid väljas ühe ja üks kõigi eest. Olen meeskonna üle uhke! Respekt kõigile."

Alar Varrak, Kalevi peatreener: "Olime pidevalt ees ja kergelt domineerivam pool. Mingi periood panime paar hullu ära, siis läks Tartu ree pealt minema ja saime 20ga juhtima. Tegime pärast eelmist mängu mikroskoopilised muudatused ja mängupilt oli teine, eriti mentaalse poole pealt. Olime täna aktiivsemad ja saime teenitud võidu."

Gert Kullamäe, Rocki peatreener"Kõigepealt õnnitlused Kalevile. Nad said mängu koheselt enda kontrolli alla. Punnisime, mis punnisime, aga õieti ei saanud mängu enda kätte. Kalev kohanes füüsilise mänguga paremini. Me ei osanud agressiivsust ära kasutada. Saime ainult üheksa vabaviset, kaks ründelauda, laua kaotasime kokku kümnega. Täna oli puhas nende mäng.

Tanel Kurbas, Gert Dorbek ja Janar Talts - nende panust on eriti rünnakul rohkem vaja. Samas vastase liidrid õnnestusid. Rolands Freimanis ja Rain Veideman tegid suurepärase mängu."

Gert Dorbek, Rock: "Nad tegid lühikese perioodiga 14:0 vahespurdi, tabasid paar hirmrasket visket, eriti Freimanis ühe jala pealt tagasihüppelt. Nad mängisid edasi emotsiooni pealt ja me ei toibunudki kohtumise lõpuni. Veideman viskas 25, Freimanis 23. Suurepärased mängud nende poolt."

7. Mis saab edasi?

Seeria viies mäng peetakse reedel algusega kell 19.10 Tallinnas. Kui Kalev võidab, kindlustab ta meistritiitli. Rocki edu korral tuleb seeria Tartusse tagasi - kuues mäng algaks seal pühapäeval kell 17.10.