Eesti jalgpallikoondise peatreener Magnus Pehrsson.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
26. mai 2016, 18:05

INTERVJUU | Magnus Pehrsson: vaatamata vigastustele ja puudujatele on Balti turniiril eesmärgiks jätkuvalt esikoht

Eesti jalgpallikoondis alustab pühapäeval Balti turniiri, kui Klaipedas kohtutakse Leedu meeskonnaga. Sinisärkide ridadest puudub vigastuste ja klubikohustuste tõttu mitmeid mängijaid, mis muudab peatreener Magnus Pehrssoni töö koosseisu valimisel keerukamaks.

Magnus, oled Balti turniiri eel mitmetest mängijatest läbi vigastuste ilma jäänud. Millistel positsioonidel näed suuremaid probleeme?

Viimase paari päeva ja nädala jooksul oleme tõesti pidanud koosseisu oluliselt muutma. Aga väga huvitav on näha, kuidas esinevad mängijad, kes saavad tavapärast põhikoosseisumeeste asemel võimaluse. Mäng Leeduga on ju suur väljakutse, sest tegu on Balti turniiriga ja pole kaua aega möödas sellest, kui me neid Tallinnas 1:0 võitsime (septemberis EM-valikmängus – toim). Panused on kõrged, mis on mängijate hindamiseks hea.

Oled sa mures, et rohkete puudujatega tõttu on eesmärk – Balti turniiri võit – on nüüd raskemini püütav?

Ei ole mures. Väljakutse on nüüd tõesti suurem, sest parimat võimalikku koosseisu me ei kasuta. Aga mina ei näe seda probleemi, vaid võimalusena näha teisi mängijaid. Pärast matši Leeudga teame, kas ja kuidas koosseis midagi mõjutas.

Pühapäevasele mängule eelnevate treeningpäevade jooksul peame uuemate meeste ja tavapäraste põhimeeste vahelise kommunikatsiooni kallal vaeva nägema, et meeskond väljakul kõik toimiks.

Kas kaks Balti turniiri mängu Läti ja Leeduga on sinu jaoks tähtsamad kui maavõistlused Andorra ja Portugaliga või mitte?

Balti turniir on tähtis. Tegu on ju võistlusega ja sellisega, mida Eesti pole kaasajal kordagi võitnud. Meie eesmärk on jätkuvalt esikoht. Aga arvestades, et meid ootavad laagri jooksul ees mitmed muudatused, on hetkel oluline keskenduda mängule Leeduga, mitte mõelda neljale mängule korraga. Kui see möödas, siis vaadata järgmiste väljakutsete suunas.

Kas plaanid pühapäeval mõlemat väravavahti kasutada?

Plaani, et mõlemad saavad ühe poolaja, ei ole. Mees, kelle väravasse valime, mängib algusest lõpuni.

Selgita palun Pavel Marini koondisesse kaasamist? Millega ta su usalduse pälvis?

Eesti kõrgliiga ääreründajaid vaadates on ta viimastes voorudes väga hästi esinenud. Mitte ainult teisipäeval, kui ta mängus Nõmme Kaljuga võiduväravale resultatiivse söödu andis, vaid ka varem.

Koondise vaatevinklist Pavelit vaadates näen temas palju rohkem potentsiaali kui see, mis Levadias on avaldunud. Tema liikumises väljakul on palju lükkeid, mis meile väga meeldivad ja mida tahame koondise hüvanguks kasutada.

Kas Joel Lindpere mängib ainult Andorra vastu või võib kõne alla tulla ka tema kasutamine mängudes Leedu ja Lätiga?

Kunagi ei või teada… Idee on, et Joel teeb Andorra vastu lahkumismängu, aga ta avaldas ise soovi olla koondise juures ka mõlema Balti turniiri mängu ajal ehk kokku 10 päeva. Ta on seda võimalust väärt, sest on olnud koondises väga tähtis mängija mitte ainult väljakul, vaid ka selle kõrval. Hea, et Joel on kohal laagris, kust mitmed kogenumad mehed puuduvad. Andorra vastu ta mängib, ülejäänud oleks boonus.

Ats Purje ja Sergei Zenjovi vigastuste tõttu on sul koosseisus vaid üks ründaja – Henri Anier. Keda veel sa tipuründaja positsioonil kasutada kavatsed? Kas veel kedagi peale Rauno Sappineni?

Sappinen on algavas koondise laagris ründaja. See on lähtepunkt. Tõsi, kui ilmneb, et meie tugevaim rivistus on selline, kus ründava poolkaitsjana mängib tema, siis ta võib tegutseda ka sel positsioonil.

Aga tahame temaga just ründaja positsiooni silmas pidades töötada, sest kui vaatame meie ideaalset rivistust, siis kuulub ründava poolkaitsja positsioon igal juhul Konstantin Vassiljevile.

Aga teda ju kahes esimeses mängus pole.

Jah, võib-olla pole Kostjat ka kolmandas ja neljandas mängus. Aga pikas perspektiivis kuulub ründava poolkaitsja koht temale. Seetõttu uurimegi, kas Sappinen suudaks ründajana olla põhikoosseisu- või vahetusmees. Koondise laagrites on ta just sel positsioonil teravam ja huvitavam olnud.

Kui Sappinen mängib rünnakul, siis kes on alternatiivid ründava poolkaitsja kohal?

Valikus on Frank Liivak, Sappinen samuti. Aga ka Ilja Antonov ja Andre Frolov. Tuleb meeles pidada, et kui Vassiljev ei mängi, siis ei pea me tolle positsiooni mängijale ka sedavõrd palju vabadust andma, mis muudab koheselt meeskonna balanssi. Kui mängitame seal Sappineni, oleme ründavamad, kui mõned keskpoolkaitsjad, siis mitte nii väga.

Mänguks Leeduga pean olemasolevast valikust koostama parima võimaliku koosseisu, mis sõltub mängijate esitustest treeningutel. Mõned mehed on maikuus pidanud väga palju mänge ning ei pruugi värsked olla. Teised on jällegi vähe mänginud.

Kas Dmitri Kruglov on selles laagris sinu jaoks vasakäär või vasakkaitsja?

Ta võib mängida mõlemal positsioonil, aga eelkõige näen teda vasakkaitsjana, sest just sel positsioonil mängib ta praegu ka Infonetis.