KÜSIMÄRK: Kas ja kuidas kasutab peatreener Magnus Pehrsson Balti turniiri mängus Leeduga Rauno Sappineni – kas ründaja või ründava poolkaitsjana, kas põhikoosseisus või mitte? Foto: LAURA OKS
Jalgpall
27. mai 2016, 06:00

Pehrsson sihib puudujatele vaatamata Balti turniiri võitu

Eesti meeste jalgpallikoondis alustab pühapäeval Klaipedas Leedu vastu viimati 1938. aastal võidetud Balti turniiri. Kuigi erinevatel põhjustel puudub rohkesti mängijaid, sihib peatreener Magnus Pehrsson esikohta.

Vigastuste tõttu jäävad pühapäevasest mängust kõrvale Enar Jääger, Sergei Zenjov, Konstantin Vassiljev ja Gert Kams; koduklubide juurest ei saa tulema Mihkel Aksalu, Pavel Londak, Andreas Vaikla, Taijo Teniste, Karol Mets ja Sander Puri.

Neist Jääger, Zenjov, Vassiljev, Aksalu, Teniste ja Mets on koondises kindlad põhikoosseisumehed. Pehrsson: "Väljakutse on nüüd tõesti suurem, sest parimat võimalikku koosseisu me ei kasuta. Aga mina ei näe seda probleemi, vaid võimalusena vaadata teisi mängijaid. Panused on kõrged, mis on pallurite hindamiseks hea."

Eesti jalgpallikoondis väravat tähistamas. Foto: LAURA OKS

Kokku ootab Eesti meeskonda 11 päeva jooksul neli mängu. Kas Balti turniiri matšid Leedu ja Lätiga omavad Andorra ja Portugaliga peetavate maavõistluste ees prioriteeti? "Balti turniir on tähtis. Tegu on ju võistlusega ja sellisega, mida Eesti pole kaasajal kordagi võitnud. Meie eesmärk on jätkuvalt esikoht.

Aga arvestades, et meid ootavad laagri jooksul ees mitmed muudatused (osa mängijaid lahkub, teine ports liitub – toim), on hetkel oluline keskenduda mängule Leeduga, mitte mõelda neljale mängule korraga. Kui see möödas, siis vaadata järgmiste väljakutsete suunas," sõnas Pehrsson.

Konkreetsetest valikutest rääkides, siis väravas ja kaitses Pehrssonil variatsiooni napib. Võib üpris kindel olla, et Leedu vastu moodustavad tagumise viisiku väravavaht Marko Meerits ning kaitsjad (vasakult) Artur Pikk, Ragnar Klavan, Nikita Baranov ja Markus Jürgenson.

Keskpoolkaitses on koht kindel Aleksandr Dmitrijevil ja vaevalt jätab Pehrsson pingile oma usaldusmehe Ken Kallaste. Põhikoosseisus mängib ilmselt ka Ilja Antonov, aga kas kesk- või ründava poolkaitsja kohal, sõltub Pehrssoni muudest valikutest.

Seoses Sergei Zenjovi ja Ats Purje vigastustega kuulub ainsa puhta ründajana koosseisu Henri Anier, kes loogiliselt võttes Leedu vastu ka alustab. Operatsioonist taastuva Konstantin Vassiljevi loogilisim korvaja ründava poolkaitsja positsioonil oleks Rauno Sappinen, keda Pehrsson soovib aga alanud kogunemisel kasutada ründajana.

KÜSIMÄRK: Kas ja kuidas kasutab peatreener Magnus Pehrsson Balti turniiri mängus Leeduga Rauno Sappineni – kas ründaja või ründava poolkaitsjana, kas põhikoosseisus või mitte? Foto: LAURA OKS

"Lisaks Sappinenile saan ründava poolkaitsjana kasutada ka Frank Liivakut, Antonovit ja Andre Frolovi. Tuleb meeles pidada, et kui Vassiljev ei mängi, siis ei pea me tolle positsiooni mängijale ka sedavõrd palju vabadust andma, mis muudab koheselt meeskonna balanssi," sõnas Pehrsson.

Traditsiooniliselt on kõige ettearvamatum paremääre küsimus – variantideks on Andreas Raudsepp, Pavel Marin ja Maksim Gussev.

"Mänguks Leeduga pean olemasolevast valikust koostama parima võimaliku koosseisu, mis sõltub mängijate esitustest treeningutel. Mõned mehed on maikuus pidanud väga palju mänge ning ei pruugi värsked olla. Teised on jällegi vähe mänginud," märkis Pehrsson.

Balti turniiri avamäng Leedu – Eesti algab pühapäeval kell 16. Kolmapäeval mängivad Läti ja Leedu ning 4. juunil Tallinnas Eesti ja Läti.