VõidušampusFoto: ALAR TRUU
Korvpall
27. mai 2016, 20:49

7 VÕTIT | "Tapatalgud" Saku Suurhallis: Rock kapituleerus, Cramo võitis tiitli (8)

Eesti meistrivõistlustel korvpallis alistas BC Kalev/Cramo kodusaalis 81:54 Tartu Ülikool/Rocki ning alistas tiitlikaitsja nelja võiduni peetavas finaalseerias mängudega 4:1. Õhtuleht võtab Cramole tiitli kindlustanud kohtumise kokku läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Tiitlikaitsja ei ilmunud täna platsile. Cramo oli Rockist üle igas elemendis ning lõppskoor on selle ilmekaim näide. Aga mitte ainult. Näiteks lauavõitluses jäi Tartu klubi alla tervelt 24:41!

Kui Tallinnas peetud finaalseeria teises matšis näitas Rock imelist tahtmist ja agressiivsust, siis täna oldi väljakul loiud. Ka peatreener Gert Kullamäe polnud nii energiline kui tavaliselt, abitreener Toomas Kandimaa tegi meeste suunas hoopis kurjemat häält.

Gert Kullamäe on nõutu. Finaalseeria viiendas mängus saadi Cramolt kolakas. Foto: Alar Truu

Rock jäi juba avaveerandi lõpuks kümnepunktilisse kaotusseisu ning ei suutnudki kosuda. Vahe aina paisus ja paisus ning poolajaks oli mäng ja tiitel Cramo. Valge rätik oli platsile visatud. Ühel hetkel oli Rock kaotusseisus lausa 38:74.

2. Kuidas üritas Rock peatada Cramo Morris Curryt?

Tanel Kurbase ja Marek Doroniniga. Ehkki 180 cm pikkust Cramo mängujuhti oleks võinud katta näiteks sama positsiooni mängija Rocki ridadest - Tanel Sokk -, otsustas Tartu klubi peatreener Gert Kullamäe teisiti ning tänane mäng polnud esmakordne juhus, mil Rocki ääremängijad Curryt jahtisid.

Kurbas ja Doronin (esimene ameeriklasest 17 cm pikem, teine 20 cm) üritasid mõlemad Curryt pikkuse eelisega segada ning mõnel korral pudistas ameeriklane palli. Ent kokkuvõttes ei suutnud nad Curryt rajalt maha võtta, too tõi juba esimese poolajaga 16 punkti.

3. Mis on Cramo ründemängu juures nauditavaim?

Et neil on luba tulistada. Vabalt positsioonilt viskamine pole mõistagi patt ning seda tuleb teha. Aga mõni treener ei soovi, et vise saadetaks teele rünnaku avasekunditel.

Alar Varrak Cramo meestele sääraseid päitseid peale ei pane. Lisaks ei pahanda peatreener hoolealustega, kui kaugviset ei sooritata uhkes üksinduses. Peaasi, et mängija on enesekindel ning palli saades valmis kohe viskama.

Alar Varrak. Foto: Alar Truu

4. Kes oli platsi parim?

Morris Curry. Cramo mängujuht oli avapoolajal suurepärases hoos, visates 16 punkti ehk seitse silma vähem, kui Rock 20 esimese minutiga sai. Sealjuures tabas Curry kõik neli kaugviset. Kokku sai Curry kirja 19 silma.

Mainimata ei saa jätta ka Cramo keskmängijat Shawn Kingi ning 15 punkti kogunud korvialust jõudu Rolands Freimanist. 33aastane King viskas kümme punkti ning noppis 11 lauapalli. Avapoolajal võttis ta kaks lauapalli rohkem kui Rock kamba peale...

5. Mis jook võidupeole kõige paremini passib?

Valgujook ja vesi. Mõistagi võtavad Cramo mängijad täna vabalt ning tähistavad tiitlit. Ent enamik neist peaks alkoholist ja suhkrut täis karastusjookidest või mahladest heaga eemale hoidma!

Miks? Sest Cramo eestlastest põhimehi ja lätlast Freimanist ootavad suvel ees tähtsad koondisemängud. Meie mehed sihivad 2017. aasta EM-piletit, Freimanis lätiga Rio olümpiapääset.

Seega peavad nemad mängujärgselt taastuma valgujoogiga ning õhtusel peol rüüpama vett. Teised cramolased peavad solidaarsusest meeskonnakaaslaste käitumist järgima, sest pidu pole ju tore, kui osa on kained kui karsklased ning teised vägijooke tarvitanud. Lisaks ei tasu nii karta, et näiteks Freimanis kollegi eeskujul kesvamärjukese järgi tahaks haarata.

Rolands Freimanis (palliga). Foto: Alar Truu

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Cramo peatreener Alar Varrak: "Tulime karikavõitjaks ja võitsime meistritiitli, täna pole kellelgi vastuväiteid. Tõsi, võiduemotsioon jõudis täna juba enne lõppu kohale. Juba poolajal oli selge, et Tartu vajab pääsemiseks imet. Finaali esimene ja viimane mäng tõid suured võidud, kuid vahepeal käis kõva andmine."

Rocki peatreener Gert Kullamäe: "Jäime kohe alguses taha. On valus näha, kui meeskond su silme all laguneb, kuid täna läks nii," ütles Kullamäe. "Meil jäi igas mõttes jõudu väheks - nii füüsilist kui ka vaimujõudu. Ka treeningutel näed üht-teist."

7. Mis saab edasi?

Kodune liigahooaeg on lõppenud, ent suve ja sügise algust vürtsitavad koondisemängud, kus Eesti püüab Valgevene, Poola ja Portugali vastu lunastada EM-piletit.