Leedu - EestiFoto: Alar Truu
Jalgpall
29. mai 2016, 17:51

7 VÕTIT | Kruglovi nukker pidupäev, Leedu - Eesti 2:0 (5)

Leedu jalgpallikoondis alistas Balti turniiri avamängus Eesti esinduse tulemusega 2:0 (30. Nerijus Valskis, 45. Fedor Cernych). Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Tavapäratu koosseis. Erinevatel põhjustel ei saanud Magnus Pehrsson täna kasutada kuut tavapärast põhimeest: kuna tegemist pole ametliku mängupäevaga, siis ei saanud koduklubidest tulema Mihkel Aksalu, Taijo Teniste ja Karol Mets, Enar Jääger, Sergei Zenjov ning Konstantin Vassiljev pole tervislikel põhjustel mängukõlbulikud.

Tänases algrivistuses oli koguni kuus mängumeest, kel koondisekogemust vähem kui 10 kohtumise jagu. Kui ülikogenud Ragnar Klavan ja Aleksandr Dmitrijev välja arvata, olid suurima rahvusvahelise kogemusega – 24 maavõistlust – Ken Kallaste ja Ilja Antonov.

Pavel Marinile jääb tänane mäng eluks ajaks meelde, sest tegu oli 20aastase äärepoolkaitsja esimese mänguga A-koondises. Foto: Alar Truu

Et igas liini oli mõni tähtis lüli puudu, ei õnnestunud Eestil kuidagi oma mängu leida. Kaitses oli kord (kohati) käest ära ning rünnakutel puudus arhitekt, mistõttu pidi Emilijus Zubas Leedu väravas end kogu mängu jooksul vaid korra tõsisemalt liigutama (Ilja Antonovi kauglöök 43. minutil). Kokkuvõttes nüri esitus, mille muutis veelgi talumatuks Klaipedas lõõskav päike (+27 kraadi) ja suur õhuniiskus (47%).

Jah, Leedulgi oli mitu põhimeest puudu, aga ju siis polnud nad oma meeskonna jaoks niivõrd tähtsad ja asendamatud. Või kandsid teised mehed eeskujulikult kaela.

Igatahes tuleb nukralt tõdeda, et tribüünil ei tekkinud kordagi tunnet, et täna tuleb ära.

2. Millisest põhimehest tundis Eesti enim puudust?
Aus vastus on, et kõikidest kaitsvatest mängijatest. Tulenevalt ülalkirjutatust mehitasid täna kaitseliini Markus Jürgenson (7 koondisemängu), Joonas Tamm (5), Ragnar Klavan (109) ning Artur Pikk (13). Neist Flora mehed Jürgenson ja Tamm pole oma positsiooni esimesed vahetusmehed. Kaitseliini kogenematus ja vähene kokkumäng paistsid silma kohtumise algusest saati.

Samuti tundis Eesti keskpoolkaitses puudu end paari aastaga raudvara-staatusesse mänginud Karol Metsast. Nii juhtuski, et Eesti lasi endale kuuemänguse vahe järel lüüa enam kui ühe värava. 

Rauno Sappinen palliga, kahjuks üleliia palju talle mänguvahendit täna ei jagunud. Foto: Alar Truu

3. Miks läheb tänane mäng igavseseks Eesti jalgpalli ajalukku?
Sest Dmitri Kruglov sai kirja oma 100. mängu. 87. minutil Artur Pika asemel vasakkaitses koha sisse võtnud Infoneti mees on esimene Vene taustaga jalgpallur, kes 100 korda Eesti jalgpallikoondise sinist särk ikandnud.

Ühtlasi sai Kruglovist Martin Reimi, Marko Kristali, Andres Operi, Enar Jäägeri, Mart Poomi, Kristen Viikmäe, Raio Piiroja, Ragnar Klavani, Joel Lindpere ja Indrek Zelinski järel 11. mängija, kel kirjas 100 koondisemängu. Nende jooksul on ta löönud kolm väravat. Oma debüüdi tegi ta 13. oktoobril 2004 Jelle Goesi käe all MM-valikmängus Läti vastu.

4. Kes oli platsi parim eestlane?
Raske on kedagi tänasest partiiist esile tõsta. Ja samas ka maapõhja laita. Pigem oli tegu kollektiivselt nukra esitusega, kus Eesti vaatevinklist oli vähe helgeid hetki.

Aga pisut võib õlale patsutada Henri Anieri, kelle sekkumise järel (67. minutil) jäi pall paremini ette püsima. Samuti näitas ta üles aktiivsust ja otsustavust ehk proovis ründajale omaselt esimese asjana peale uhada. Lihtsalt löögid ei õnnestunud nii, nagu peaks.

5. Mida peab Eesti edasist silmas pidades parandama?
Arvestades tänast koosseisu, siis kõige õigem oleks öelda, et tagalat laiendama. Me pole kahjuks veel sellisel tasemel, et suudame tavapärast taset hoida, kui pooled põhimehed platsilt puudu.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Siia lisame esimesel võimalusel asjaosaliste kommentaarid.

7. Mis saab edasi?

Leedu koondis rändab Liepajasse, kus neid ootab 1. juunil Balti turniiri raames matš Lätiga. 6. juunil sõidavad leedulased külla oma lõunanaabritele Poolast, kellele ollakse EMi eel viimane sparringparnter.

Eesti lendab homme õhtul Tallinnasse ning asub valmistuma 1. juunil Lillekülas toimuvaks Joel Lindpere lahkumismänguks, kus vastaseks vana tuttav Andorra. Kolm päeva hiljem ehk 4. juunil võetakse samal staadionil Balti turniiri viimases kohtumises vastu Läti rahvusmeeskond.