Toni Kroos võitis Madridi Realiga tänavu Meistrite liiga.Foto: THOMAS SAMSON
Jalgpall
30. mai 2016, 13:10

5 VUTIÄSSA | Kelle ostmine on ManUl läinud vett vedama näiteks tüdruksõbra elukohaeelistuse tõttu?

Inglismaa jalgpalliklubi Manchester United on maailma üks rikkamaid tiime, kuid pärast legendaarse peatreeneri Sir Alex Fergusoni erruminekut pole sealse kõrgliiga tiitlit pea kohale tõstetud, ehkki rahakotirauad on pidevalt lõugu lõksutanud.

74aastane šotlane lõpetas karjääri 2013. aasta kevadel, kui oli Unitedi tüürinud järjekordse Premier League'i (PL) tiitlini. Kokku võitsid Punased Kuradid - nii satsi kutsutakse - Fergusoni käe all näiteks 13 PLi, kaks Meistrite liigat, viis Inglismaa karikat ja neli liigakarikat.

Sir Alex Ferguson. Foto: PAUL ELLIS

Ülieduka Fergusoni järel astus peatreeneritoolile David Moyes, kes on samuti šotlane. Tema püsis pukis vähem kui hooaja, võites hooaja esimeses ametlikus mängus Inglismaa superkarika. Moyesi vallandamise järel võttis peatreeneri kohustused üle Ryan Giggs.

2014. aasta kevadel nimetas United uueks juhendajaks Louis van Gaali, kes võitis Hollandiga samal aastal Brasiilias toimunud MMilt pronksi. Ent ka hollandlase aeg Unitedis tõi tiimile vaid ühe tiitli: tänavu võideti Inglismaa karikavõistlused.

Unitedile pole rohkem trofeesid toonud ka paks rahakott. Klubi on üleminekuturul kulutanud ohtralt vahendeid (näiteks Angel Di Maria), kuid samas on ka mängijaid, keda ManUl pole õnnestunud endale meelitada. Õhtuleht toob välja viis pallurit, kellest on United pidanud suu puhtaks pühkima.

1. Toni Kroos

26aastane Müncheni Bayerni kasvandik oli Moyesi üks sihtmärkidest, kuid väidetavalt pani tehingule käe ette just van Gaal.

Nimelt tahtis hollandlane sakslase asemel hispaanlast Ander Herrerat. Kroos liitus seejärel Madridi Realiga, kes maksis poolkaitsja eest Bayernile ligikaudu 30 miljonit eurot.

Toni Kroos võitis Madridi Realiga tänavu Meistrite liiga. Foto: THOMAS SAMSON

2. Cesc Fabregas

Poolkaitsja ütles kolm aastat tagasi, et ei lahkuks FC Barcelonast isegi siis, kui keegi talle kahekordset palka pakuks. Aasta hiljem siirdus Fabregas Londoni Chelseasse...

Ent endale Londoni Arsenalis nime teinud hispaanlane köitis ka Unitedit. Kuid klubil eesotsas tegevjuhi Ed Woodwardiga ei õnnestunud meest Manchesteri meelitada. Väidetavalt mängis klubivalikus suurt rolli tõik, et Fabregase tüdruksõber tahtis elada Londonis, mitte Manchesteris.

Cesc Fabregas. Foto: Eddie Keogh

3. Leighton Baines

Inglismaa üks paremaid vasakkaitsjaid on 2007. aastast alates mänginud Evertonis, kus oli peatreeneriks just Moyes, kes soovis Bainesi kaasa võtta ka Unitedisse.

Kuid Everton ei tahtnud meest minema lasta. Uus juhendaja Roberto Martinez väitis korduvalt, et Baines jääb Liverpooli tiimi ning Evertoni juhid lükkasid Unitedi pakkumisi peaaegu igapäevaselt tagasi.

Leighton Baines. Foto: Phil Noble

4. Blaise Matuidi

Prantsusmaa hiiu Paris-Saint Germaini energilist poolkaitsjat tahtis United kolm aastat tagasi, kuid Matuidi Inglismaale kolida ei soovinud. Tema eesmärgiks oli sõlmida PSGga uus leping.

Unitedi kunagine mängija ja abitreener Phil Neville on kinnitanud, et Moyesi-aastal oli Matuidi klubi sihtmärk. "Kuulsime, et tema leping on läbi saamas ja olime temast väga-väga huvitatud. Siis sõlmis ta aga PSGga uue lepingu, millega meie mõistagi rahul polnud."

Blaise Matuidi. Foto: FRANCK FIFE

5. Pedro

Barcelonas Neymari, Luis Suarezi ja Lionel Messi varju jäänud hispaanlase üleminekust Punaste Kuradite ridadesse räägiti mullu suvel nädalaid. Lisaks pidas Woodward Pedro ja tema lähikondlastega läbirääkimisi.

Lõpuks siirduski ääremängija Inglismaale, ent valis sarnaselt Pedrole nõud andnud Fabregasele Unitedi asemel Chelsea. Venemaa miljardäri Roman Abramovitši omanduses olev klubi maksis mehe eest Barcelonale 26,6 miljonit eurot.

Pedro. Foto: OLI SCARFF