Rio olümpiaparkFoto: RICARDO MORAES
Olümpia
31. mai 2016, 17:02

Maailma Terviseorganisatsioon: Zika viirus pole piisav põhjus Rio OMi ära jäämiseks (3)

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) arvates pole Zika viiruse oht piisavalt suur, et Rio olümpiamängud peaks ära jätma või edasi lükkama. 

Eelmisel nädalal pöördus WHO poole 150 terviseeksperti, kes hoiatasid organisatsiooni Brasiilias lokkava Zika viiruse eest. Avalikus kirjas tundsid ametnikud mure, et mängude turvaliseks läbiviimiseks on oht tervisele liiga suur. "Mängude toimumine on ohuks ligikaudu 500 tuhande turisti tervisele," seisis kirjas. 

WHO arvates aga ei mõjuta OMi toimumine Zika viiruse levikut. "Brasiilia on üks umbes 60 riigist, kus sääsed levitavad Zika viirust. Hoolimata kõigest reisivad inimesed jätkuvalt nendesse riikidesse mitmetel põhjustel.

Parim viis Zika leviku kontrollimseks on jälgida avalikke tervise nõuandeid. Mured inimeste tervise pärast pole piisav põhjus Rio OMi edasi lükkamiseks või tühistamiseks," seisis WHO vastuses. 

Siiski soovitab Maailma Terviseorganisatsioon rasedel naistel mitte reisida regioonidesse, kus levib Zika, ning nende kaaslastel seksist raseda naisega hoiduda või kasutada kaitsevahendeid. 

Zika viirusega nakatunud naistel võib esineda sünnidefekte või ilmale tuleb laps, kellel on korralikult välja arenemata pea ja aju. Zika viiruse vastu pole ravimeid.