Asafa Powell, Nesta Carter, Usain Bolt ja Michael Frater ehk võidukas 4x100 meetri teatetiim. Kas dopinguga patustas keegi neist, varumees Dwight Thomas või mõni jamaikalanna?Foto: AFP/Scanpix
Doping
2. juuni 2016, 13:46

Usain Bolti kaabutrikk ohus? Jamaika sprinter jäi Pekingi OMil dopinguga vahele (4)

Pekingi olümpiamängude dopinguproovide järeltestimisel on keelatud ainete tarvitamisega vahele jäänud vähemalt 11 medalivõitjat. Jamaika ajalehe Gleaner teatel on ühe näol tegu saareriigist pärit kogenud sprinteriga.

Praeguse seisuga on teada vaid, et keelatud ainete kasutamise jälgi leiti medali võitnud Jamaika jooksja A proovist. Kuna B proovi tulemusi pole veel avaldatud, ei saa avalikustada ka sportlase isikut. Ilmselt tähendab uudis aga, et Jamaika kergejõustiklaste Pekingis võidetud medalite arv langeb 10 peale.

Kui vahele jäi meessportlane, on tegu halva uudisega maailma väledaimale mehele Usain Boltile. Jamaikalane soovib tänavu Rios saada kokku kaabutrikkide kaabutriki – kolm kuldmedalit kolmelt viimaselt olümpialt. Nüüd ähvardab aga Pekingi kullasaak kahaneda: meestest võitsid Hiinas medali vaid Bolt (nii 100 kui 200 meetris) ja 4x100m teatenelik ehk isegi kui patustaja pole Bolt, jääks meeskond medalist ilma niikuinii.

Naiste leeris on potentsiaalsete vahelejääjate nimekiri palju kirjum: sajas meetris said jamaikalannad kolmikvõidu, kaks korda pikemal distantsil kaks medalit. Lisaks tuli kuld 400 meetri tõkkejooksus ja pronks 4x400m teates.

Venemaa meedia on juba teatanud, et Pekingi proovide kordustestimisel on vahele jäänud 14 idanaabri sportlast, sealjuures 10 medalivõitjat.