Martin KupperFoto: Laura Oks
Kergejõustik
3. juuni 2016, 06:00

Eesti kergejõustiklaste kurb õhtu Rooma olümpiastaadionil

Eesti kergejõustiklastele – kettaheitjale Martin Kupperile ja odaviskajale Liina Laasmale – valmistas eile Roomas toimunud Teemantliiga etapp pettumuse.

Kupper piirdus Itaalias tulemusega 61.10, mis andis kaheksanda koha. Nii jäi tal endale vääriline sünnipäevakingitus tegemata.

"Tuleb osata ka mitte kõige sobivamas ringis tulemust teha,“ rääkis 31. mail 27aastaseks saanud Kupper. "Ring oli kare, tõmbas kinni, aga ma polnud ainus, kes selle probleemiga kimpus oli.“

Loomulikult ei otsinud Kupper keskpärasele tulemusele õigustust, pigem raputas endale tuhka pähe. "Ideaalseid tingimusi pole,“ lausus ta. "Igas ringis peab hakkama saama. Tuleb end kolme katsega realiseerida.“

Möödunud laupäeval heitis Kupper Tallinnas Audentese staadionil oma hooaja tippmargi 63.82, ent ühel katsel maandus ketas olümpianormi ehk 65 meetri kandis, paraku ülinapilt sektorist väljas.

Rooma sõitis Aleksander Tammerti hoolealune sooviga tänavust parimat tulemust parandada. "Olen viimasest laagrist välja puhanud ja piisavalt terav, et teha hea tulemus!“ kinnitas Kupper. "61 meetrit rõõmu ei valmistanud. Lootused olid ikka tunduvalt kõrgemal.“

Roomas triumfeeris poolakas, mullu MMil pronksmedali võitnud Robert Urbanek täpselt 65 meetriga. Teiseks tuli LAVi esindaja Victor Hogan 64.03 ja kolmandaks sakslasest olümpiavõitja ja maailmameister Robert Harting 63.96ga.

Mullu Pekingis maailmameistriks kroonitud poolakas Piotr Malachowski sai kirja 63.23 ja leppis kuuenda kohaga. MMil hõbemedali napsanud Belgia esindaja Philip Milanov rahuldus 60.13 ja 10. kohaga.

Suur osa maailma eliidist osaleb pühapäeval Teemantliiga etapil Birminghamis, kuid Eesti tipud paraku sinna ei pääse. Kupper võistleb päev varem Norras ning olümpiavõitja Gerd Kanter ja Märt Israel osalevad suure tõenäosusega pühapäeval Tallinnas heitjate seeriavõistlusel.

"Kui mingisugust imet ei juhtu ja homme Teemantliiga kutset ei saabu, siis heidan Tallinnas,“ sõnas 37aastane Kanter eile õhtul. Birminghami jõuproovi korraldajad ütlesid Eesti parimale kergejõustiklasele, et võistlema pääseb ta vaid juhul, kui mõni rivaal Roomas vigastada saab.

Rabati Teemantliiga etapil Eesti rekordi püstitanud Laasma piirdus Roomas 55.82 ja kümnenda kohaga. Võidurõõmu maitses LAVi esindaja Sunette Viljoen, kelle tulemus oli 61.95. Lätlanna Madara Palameika kaotas talle ainult kolme sentimeetriga.