Eesti jalgpallikoondise peatreener Magnus Pehrsson.Foto: Alar Truu
Jalgpall
4. juuni 2016, 21:58

Magnus Pehrsson: domineerisime totaalselt ja tekitasime 8 head väravavõimalust, enamat on keeruline nõuda (6)

Eesti meeste jalgpallikoondis tegi Balti turniiri viimases mängus Lätiga 0:0 viigi. Õhtulehe mängujärgne intervjuu rahvusmeeskonna peatreeneri Magnus Pehrssoniga.

Magnus, kuidas oled rahul meeskonna esitusega?

Olen esitusega väga rahul. Esimese poolaja ründetegevus oli ilmselt mu kahe ja poole aasta pikkuse ametiaja parim. Terve mängu, aga eriti just esimesel poolajal nappis meil võimaluste realiseerimisel paraku nii õnne kui ka kvaliteeti. Esituse poolest võinuks resultaat olla meie jaoks väga meeldiv.

Mida saab selle puuduva õnne ja kvaliteedi osas ette võtta?

Keeruline on midagi enamat teha. Jah, meil olid puudu Konstantin Vassiljev, Sergei Zenjov ja Ats Purje, aga kui vastas on enamvähem võrdse tasemega vastane nagu täna Läti oli, siis on keeruline nõuda Eesti meeskonnalt midagi enamat – domineerisime mängu totaalselt, tekitasime kaheksa head väravavõimalust ja võimaldasime Lätile vaid kaks.

Säärases olukorras määrab õnnestumise – kas lüüakse värav või kas antakse kvaliteetne otsustav sööt? – mängijate tase ja koduklubide eest mängides kogutud enesekindlus.

Kuidas hindad standardolukordasid? Nii tsenderduste kvaliteedi kui ka karistusalas tegutsemisega nende ajal?

Avapoolajal tekitasime ühe väga hea olukorra, kui Rauno Sappinen peaga üle lõi. Ja ühe hea olukorra veel, kus ta pidanuks pallile pihta saama. Teisel poolajal me nii heade teravusteni ei jõudnud.

Keeruline öelda, kas põhjuseks oli mitte ideaalse kvaliteediga tsenderdused või midagi muud. Aga mulle jäi tunne, et nappis kannatlikkust liikuda õigetesse tsoonidesse, vaid mõned jäid mängijatest tühjaks ja seetõttu ei tekkinud ka ohtu.

Kas tänane esitus tõstis Dmitri Kruglovi võimalusi ka valiksarjaks koondisekutse teenida?

Sinna on veel palju aega, aga kui ma peaksin järgmisel nädalal 23mehelise koosseisu nimetama, siis kuuluks ta kindlasti nimekirja. Dima tegi täna taas tugeva esituse ja oli paljudes olukordades osaline.

Lisaks oli tal täita eriülesanne – kuna ründefaasis mängisime kahe ründajaga ehk Sappinen tõusis Anieri kõrvale, siis pidi Kruglov liikuma keskele ja proovima seal arvulist ülekaalu tekitada. Varem ta ilmselt säärast ülesannet täitnud pole, aga tegi seda kenasti. Andorra vastu oli ta otsustav mängija, täna taas hea.

Miks tegid vahetuse Sappinen välja, Frank Liivak sisse sedavõrd hilja, alles 90. minutil?

Meie algkoosseis oli minu silmis hetke tugevaim. Kontrollisime mängu ja tegime väljakul õigeid asju ning seetõttu tahtsimegi koosseisu platsil hoida. Täitsa lõpus proovisime, kas eelmises matšis sekkumise järel värava löönud mängija suudab seda uuesti, aga seekord ei õnnestunud. Üks võimalus Liivakul avanes, aga ta ei kasutanud seda.

Kolmapäeval ootab meeskonda mäng Portugaliga. Kas esmaspäeval sinna lendav koosseis on juba otsustatud ning millist matši ootad?

Suures plaanis on Portugali sõitvad mehed paigas, aga paar muudatust võib veel tulla. Konstantin Vassiljev harjutas täna meeskonnaga ja kui opereeritud koht ei täna ega esmaspäevase trenni järel tunda ei anna, siis ta sõidab meiega kaasa ja keegi jääb seetõttu maha. Kindlasti ei sõida meiega kaasa koduklubi juurde naasev Mihkel Aksalu.

Siit kohe küsimus, kas oled otsustanud, kes Portugali vastu väravas seisab: Pavel Londak või Andreas Vaikla?

(Laia naeratusega) Ma ei avalikusta kunagi meeskonda enne mängupäeva.