Karim BenzemaFoto: ANDREA COMAS
Jalgpalli EMi uudised
5. juuni 2016, 12:11

Karim Benzema - kuidas võib tiimikaaslaselt seksivideo väljapressimine ning kurjategijast lapsepõlvesõbra kuulamine karjääri lõpetada (2)

Karim Benzema on Prantsusmaa üks paremaid mängijaid, kuid ometi vaatab ta kodumaal toimuvat jalgpalli EMi telekast ning selles on süüdi suutmatus minevikust lahti lasta.

Resümeed vaadates ei tohiks tekkida küsimust kas Benzema peaks esindama Prantsusmaa koondist kohe algaval EMil või mitte. Ta on aidanud Madridi Reali kahe Meistrite liiga tiitlini, löönud koondise ja klubide eest kokku üle 250 värava, pole kordagi saanud punast kaarti ning olnud ülioluline mängija nii Hispaanias kui ka kodulinnaklubis Lyonis.

Ometi istub ta suurvõistluse ajal kodus kartuses, et võib olla on terve tema karjäär läbi. Kuidas jõudis talendikas jalgpallur punkti, kus teda võib oodata kuni viieaastane vangistus?'

"Poiss, kes pääses"

Karim Benzema kasvas üles Lyoni äärelinna Bron-Terrailloni rajoonis, kus peamiselt elavad Põhja-Aafrika immigrantide teise generatsiooni lapsed, kes tunnevad end riigi poolt kõrvale heidetuna. Linnaosas lokkab vägivald ning 2013. aastal avaldas politsei muret, et Terraillon jääb teiste rajoonide arengust märgatavalt maha.

Alžeeria päritolu Benzema kõndis noorena uhkelt ringi, kuulas räppmuusikat ning korraldas tänaval jalgpallimänge. Ta on enda kohta öelnud, et ta oli impulsiivne eeslinna poiss, kelle lemmikfilm oli „Ameerika gangster“ ning iidol Valentino Rossi.  

Sellises rajoonis üles kasvades tekivad ka halvad sõbrad, kes satuvad seadusega pahuksisse. Üks selline on Karim Zenati, kellel on jalgpallistaari praeguses situatsioonis märkimisväärne roll.

Nimelt süüdistatakse Benzemad olema osaline vandenõus, mille eesmärk oli koondisekaaslaselt Mathieu Valbuenalt välja pressida üle 125 tuhande euro.

Koondisekaaslase väljapressimine

Saaga sai alguse 2014. aasta juunis, kui Valbuena kaaslasteni, kaasa arvatud Benzemani, jõudis jalgpalluri seksivideo. Väidetavalt ähvardasid Benzema ja Zenati video avaldada, kui nad ei saa nõutud summat. Aasta hiljem läks Valbuena politsei juurde ning uurimise käigus selgusid Benzema ja Zenati vahelised telefonikõned.  

Prokurörid kahtlustasid, et Zenati survestas Benzemad veenma koondisekaaslast, et maksaks summa ära, kuid Madridi Reali ründaja eitas seda versiooni. Ta tunnistas uurijatele, et ta soovitas 2014. aasta oktoobris Valbuenal raha mitte maksta.

Algselt koondisekaaslane nõustus Benzema versiooniga, kuid Radio Europe 1 avaldas mõni aeg hiljem Benzema ja Valbuena vaheliste telefonikõnede lindistused, mis toetavad prokuröride kahtlustusi. „Kui soovid, et video hävitataks, tule Lyoni mulle ja mu sõbrale külla,“ olid ründaja sõnad Valbuenale.

Viimase kohtuprotsessi kuupäev pole veel selgunud, kuid süüdi mõistmise korral läheb Benzema viieks aastaks trellide taha. 

Lapsepõlves kinni

See pole ka esimene kord, kui jalgpallur on seadusega pahuksis olnud. 2012. aastal süüdistati teda koos Franck Ribery’ga alaealiselt prostituudilt seksi ostmises. Tol korral pääsesid prantslased karistustest, sest nad ei teadnud naise vanust.

Benzema kohal on olnud kogu aeg kahtlustus, et ta pole mõtetega lahkunud Terrailloni rajoonist. Teda tõmbavad kogu aeg tagasi lapsepõlve sõbrad ja tuttavad. Tal soovitati lõpetada suhtlemine 32aastase paadunud kurjategija Karim Zenatiga, kes istus relvastatud röövi eest kaheksa aastat vangis, kuid ometi ta pole seda suutnud teha.

Benzema advokaat Sylvain Courmier sõnas märtsis Sportsmailile tehtud avalduses, et ründaja on šokeeritud. „Õnneks ta on tugev mees, kes võitleb iga päev oma süütuse ja au eest. Benzema pole välja pressimises kuidagi süüdi vaid ka tema on ohver, sest ta üritas aidata Valbuenat. Karim Benzema on süütu. Me tõestame seda.“

EM-koondisest välja jätmine

Skandaali tõttu jäeti Benzema välja ka EM-koondisest. Isegi Prantsusmaa peaminister avaldas sel teemal arvamust ning sõnas, et sportlane peab olema teistele eeskujuks, mida jalgpallur pole.

Viimastel nädalatel on ründaja koondisest välja jätmine saanud väga suure tähelepanu erinevate sõnavõttude tõttu. Legendi Eric Cantona arvates otsustas Prantsusmaa peatreener Didier Deschamps Benzema ja teise prantslase Hatem Ben Arfa meeskonnast välja jätta hoopis rassistlikel põhjustel (Ben Harfa on Tuneesia päritolu).

Kolmapäeval rääkis Benzema Hispaania spordilehele Marca, et kuigi ta ei nõustu Cantonaga, kuulas Deschamps Prantsusmaa rassiste. "Tuletan meelde, et parempoolne äärmuslik partei on viimasel kahel valimisel jõudnud viimasesse ringi.

Mul on sotsiaalmeedias üle 40 miljoni fänni. Väita, et inimesed ei soovi mind meeskonnas näha on naeruväärne. Ma ei tea kes otsustas mind tiimist välja jätta, aga valikud tuleb ise teha, mitte kuulata teisi ja vanduda välisele survele.“ 

Hoolimata kas Benzema jäeti koondisest välja rassistlikel põhjustel või mitte, peab jalgpallur endal tunnistama, et teda tõmbavad alla tema vanad kamraadid ning tal pole kedagi muud süüdistada peale iseenda.