Russian Sports Minister Mutko attends interview in Moscow Russian Sports Minister Vitaly Mutko attends an interview in Moscow, Russia, May 24, 2016. REUTERS/Sergei KarpukhinFoto: SERGEI KARPUKHIN
Olümpia
7. juuni 2016, 18:19

Venemaa plaan võistluskeelu tühistamiseks: kutsume läänemaailma Moskva, näitame näpuga teistele ja halvustame kriitikuid (1)

Venemaa kergejõustiku kõige tähtsam päev on 17. juuni, kui rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF otsustab, kas lasta meie idanaabrid Rio olümpiale või mitte. Enne järgmise nädala tähtaega üritab Venemaa näidata läänemaailmale igat moodi miks peaks neid Brasiiliasse lubama.

Kõik sai alguse eelmise aasta novembris, kui Maailma Antidoping (WADA) kirjutas raportis, et Venemaal on suur dopinguprobleem. Organisatsioon leidis, et 2012. aasta olümpiamänge saboteerisid nii Venemaa riik ja kui ka teised kõrged ametnikud, kes lasid kahtlaste verenäitajatega sportlastel Londonis võistelda. WADA soovitas keelustada Venemaa kergejõustiklaste osalemise igasugustel võistlustel ning rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF kuuletus.

Sellise raporti peale Venemaa vihastus ning läänemaailma hakati süüdistama järjekordses poliitilises rünnakus. Praeguseks on olukord kardinaalselt muutunud.

Moskva palkas ühe maailma suurima avaliku suhete firma Burson Marsteller, kelle eesmärk on Venemaa kuvandit muuta ning tundub, et mingit nõuannet on kuulatud. Kui varem oli Venemaa spordiminister Vitali Mutko üks suurematest ülejäänud maailma süüdistajatest, siis praeguseks on ta tunnistanud suurte vigade tegemist.

Ringkäik läänemaailmale

Pealekauba kutsuti läänemaailma ajakirjanikud Venemaale, et näidata spordiministeeriumit, laboreid ja Venemaa Antidopingu ruume. Eesmärk oli lihtne – näidata, kuidas Venemaa teeb suuri samme paremuse poole.

Loomulikult ei puudunud ka mesimagus jutt. Spordiministri nõunik Natalja Želanova teatas esmaspäeval, et Venemaa koolides ja spordiakadeemiates hakatakse rääkima keelatud ainete kahjulikkusest. Samuti on riigiduumas arutelu all uus seadus, mis teeb sportlastele keelatud ainete andmise kriminaalseks. „Loomulikult on meil probleemid ja me ei saa neid ignoreerida,“ ütles Želanova..

Läänemaailma tehtud ringkäik pidi näitama ja tõestama, et riik üritab probleemi lahendada ja et nad on avatud mõtlemisega, kuid tõelisele küsimusele – kas dopinguga patustanud sportlased tegid isetegevust või riik aitas tagant – vastust ei saanud.

Idanaabrite taktika oli iseenesest lihtne – korrata, mis on hästi, näidata, et Venemaa mured pole suuremad teiste riikide omadest ning maha teha kõiki, kes on väitnud, et Kreml on dopingule kaasa aidanud.

Pärast novembrit on mitu intsidenti seadnud küsimärgi alla Venemaal toimuva. Veebruaris suri pärast suusareisi ootamatult Venemaa Antidopinguagentuuri (RUSADA) juht Nikita Kamajev, arstid kahtlustasid infarkti. Hiljem selgus, et ta oli nädal enne surma võtnud ühendust briti väljaande The Times’iga, et paljastada suur saladus riigi dopinguprogrammis

RUSADA uus juht Anna Antseliovitš ütles, et eelmise ülemuse surm oli väga ootamatu ning sõnas, et sellises vanuses pole südameprobleemid üllatavad. Tasub mainida, et 52aastane Kamajev oli terve kui purikas ning tal polnud ühtegi probleemi südamega.

Keeld või vabandus?

Veel suurema skandaali põhjustas Ameerikasse pagenud Grigori Rodtšenko, kes rääkis USA telesaates „60 minutit“, kuidas Sotši olümpial teesklesid FSB agendid dopingukütte, et vahetada välja keelatud aineid kasutanud vene sportlaste proovid.

Lääne ajakirjanikega kohtudes rääkisid kõik venelased justkui ühest suust – Rodtšenko oli allumatu inimene, keda ei saa usaldada. Aleksander Popov ütles, et ta pole teda kunagi näinud ning räägitud jutt oli „väljamõeldis“, 110 meetri tõkkejooksu maailmameister Sergei Šubenko kirjeldas Rodtšenkot narrina. Venemaa spordiajakirjanik Jevgeni Sljusarenko, kes keskendub dopinguga seotud muredele, kirjeldas läände põgenenud meest inimesena, kes liialdab ja manipuleerib.  

Siiski oli Rodtšenko kümme aastat RUSADA juht ning tema väiteid ei tohi niisama kõrvale heita. Mees väitis, et välja vahetati kõigest A-proovid ning B-proovid jäeti puutumata. B-proovid on praegu Lausanne’is Rahvusvahelise Olümpiakomitee käes. ROK-il on plaan neid millalgi testida ning positiivsed tulemused toetaksid Rodtšenko süüdistusi.  

„Kõik oleneb B-proovidest. Juhul, kui need on positiivsed, siis ei saa enam rääkida mõnest treenerist ja sportlasest. Venelasi ei tohiks enam  lasta võistelda ja keeld oleks õigustatav. Kui tulemused on negatiivsed, peaks terve maailm Venemaa ees vabandama,“ ütles Jevgeni Sljusarenko.

Praegu aga ootavad Venemaa kergejõustiklased 17. juuni otsust. Igal juhul on Venemaa maine saanud väga suure hoobi, kuid keelu jõusse jätmine oleks kõige hullem nendele vene sportlastele, kes pole kunagi dopingut kasutanud.