VÕIMALIK OHVER: Malawis ja mitmes teises Aafrika riigis jahivad nõiad albiinolapsi (vasakul), et kasutada nende kehaosi riitustes või teha nendest rikkust toovat jooki. Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
9. juuni 2016, 06:00

Aafrikas peavad nõiad verist jahti valgetele mustadele (19)

Mustal Mandril elavad albiinod endiselt surmahirmus. Ikka ja jälle tuleb Ida-Aafrikast uudiseid, mis räägivad rituaalsetel eesmärkidel röövitud ja mõrvatud albiinodest, vahendab Neue Zürcher Zeitung.

Aafrikas elavad albiinod on nii-öelda valged neegrid, kellel puudub geneetilistel põhjustel silmades, nahas ja juustes täielikult või osaliselt värvipigment.

Albiinod eristuvad väljanägemiselt Musta Mandri tavaelanikkonnast ning rahvapärimustele toetudes usuvad nõiad, et nende käsivarsi, jalgu, juukseid, nahka ja suguelundeid on hea käiku lasta riitustes, mis toovad kundedele armastuses, elus ja rahaasjades edu.

Muu hulgas kasutatakse albiinode kehaosi kaevandus- ja kalandusettevõtete edendamiseks.

Peamiselt aga kasutavad nõiad albiinosid rikkust toovate jookide tegemisel. Nimelt kinnitavad rahvapärimused, et nõiajook, mille valmistamisel on kasutatud albiinode jalgu, käsi, juukseid ja verd, aitab selle joojal lühikese aja jooksul rikastuda.

Malawis on alates 2014. aasta novembrist tapetud vähemalt 18 albiinot ning veel viis on jäänud teadmata kadunuks, avalikustas inimõigusorganisatsioon Amnesty International (AI) teisipäeval Malawi pealinnas Lilongwes antud pressikonverentsil.

Albiinotüdruk rööviti öösel

Tänavu aprillis tapeti Malawis rituaalsetel eesmärkidel neli albiinot, teab AI. Neist üks oli kaheaastane tüdruk, kes rööviti öösel keset und. Lapse kolju, hambad ja riided leiti hiljem naaberhoovist.

Tõenäoliselt kajastavad ametlikud andmed vaid murdosa albiinode vastu sooritatud kuritegudest, sest maapiirkondades toimuva kohta puudub usaldusväärne statistika.

Malawis elab praegu 16 miljonit inimest. Neist on albiinod 10 000, kes kõik tunnevad surmahirmu. AI heidab politseile ette albiinode vähest kaitsmist neid ähvardava vägivalla eest.

Samuti diskrimineerib valgeid musti sealne meditsiinisüsteem. Seetõttu ei tea albiinod, kuidas oma tundlikku nahka päikese eest kaitsta. "Paljud nendest surevad nahavähi tagajärjel," kuulutas AI.

Väidetavalt ei saa albiinod end turvaliselt tunda teiseski ilmas. Nii on sagenenud juhtumid, kui nende hauad kaevatakse pärast matust lahti ja laibalt eemaldatakse jäsemed, mis müüakse nõidadele maha.

Samas leidub perekondi, kes on valmis albiinost pereliiget elusast peast hea raha eest maha müüma. Ajakirjanduse andmetel leidub tellijaid, kes on valmis albiino keha eest maksma kümneid tuhandeid eurosid ja see on vaeses riigis juba väga suur raha.

450 rünnakut

Peale Malawi jälitatakse valgeid musti Tansaanias, Mosambiigis, Burundis, Kongos, Kenyas ja ilmselt veel nii mõneski teises riigis.

Inimõigusorganisatsiooni Under The Same Sun andmetel on alates 2000. aastast 25 Aafrika riigis rünnatud 450 albiinot. Neist üle 170 tapeti. Teised jäid ilma mõnest jäsemest.

Kohalikud võimud on nimetanud albiinosid ümbritsevat ebausku korduvalt lolliks uskumuseks, kuid sellest pole abi olnud. Jaht albiinodele käib uue hooga.