Eiffeli torni juures asuvas fännitsoonis toimus eile õhtul EMi sisse juhatav kontsert.Foto: AFP / Scanpix
Jalgpalli EMi päevik
10. juuni 2016, 11:35

Ott Järvela | EMi kohal ripub kinnise jalgpalli oht (1)

Jalgpalli EM-finaalturniiril kasutatakse võistlussüsteemi, mis oli 1986-1994 tarvitusel ka MMidel - lisaks iga alagrupi kahele paremale pääsevad edasi ka neli paremat kolmanda koha omanikku kuuest.

Sõel on seega tagasihoidlik - 24 kvalifitseerunud meeskonnast ei pääse alagrupist edasi vaid kolmandik. Seni saadeti (ja MMil läkitatakse siiani) kolme mängu järel koju pooled osalejad. Kindlasti tõstab see võistluse ettearvamatust, ent suurendab kinnise jalgpalli ohtu.

Targad matemaatikud arvutasid välja kolmandana edasipääsemise tõenäosused sõltuvalt kogutud punktide arvust ja väravate vahest ning selgus, et kui mõni meeskond peaks mängima välja kolm 0:0 viiki, on nende edasipääsu tõenäosus 87%.

Kui alagruppide sees arvestatakse Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) võistlustel paremusjärjestuse määramisel esmalt omavahelist mängu või mänge ja alles siis liigutakse üldise väravate vahe juurde, siis kuut kolmanda koha omanikku võrreldes on just üldine väravate vahe parameeter number üks.

Tabelis toodud protsendid on ümardatud. Teoorias võib ka meeskond, kes kogub viis punkti ja omab väravate vahet +5, 1/8-finaalist välja jääda. Seda juhul, kui leidub veel neli 5 punkti kogunud kolmanda koha omanikku, kelle väravate vahe parem. Aga see mikroskoopiline 0,000jne tõenäosus on tabelis ümardatud 100% peale.

Nagu näha, võib võistkond, kes kogub alagrupis võidu, viigi ja kaotuse ning hoiab väravate vahe nullis, sisuliselt edasipääsus kindel olla. Tähtis on vältida pakke (NB! Keegi oleks võinud seda kolmapäeval Eesti koondisele rõhutada!) ehk kui kahes esimeses mängus istutakse umbkaitses, jäädakse nullile, ent ei lasta endale lüüa üle ühe värava, saab viimasele alagrupimatšile vastu minna teadmises, et 1:0 võit viib edasi.

Lisaks: ei ole võimatu (16% on üks võimalus kuuest), et edasi pääseb võistkond, kes mängib alagrupis välja näiteks tulemused 0:0, 0:0 ja 0:1. Ning see koondis võib siis nelja 0:0 viigi ja nelja penaltiseeria võiduga ka Euroopa meistriks tulla! Ja me kurdame, et Kreeka 2004 oli antijalgpall...

Oleks naiivne arvata, et meeskondade juhtkonnad tabelis ära toodud protsentidega kursis pole. Kõige tähtsam on mitte kaotada, siis säilib võimalus kõigeks! Kas ja millist mõju avaldab see matšidele, saab aimu juba homme-ülehomme neis mängudes, kus vastamisi meeskonnad, kes kumbki pole alagrupis esikohasoosik (Albaania - Šveits, Wales - Slovakkia, Poola - Põhja-Iirimaa). Mida ettevaatlikuma hoiakuga meeskondi neis mängudes näeme, seda suuremaks tuleb pidada kinnise jalgpalli ohtu.

Parim rohi kinnise jalgpalli vastu on võimalikult väike viikide arv alagrupiturniiri avavoorus, mis asetaks kaotuse saanud tiimid surve alla – eriti, kui allajäämine oli suureskooriline – ja sunniks neid ründavamalt tegutsema. Seega, võrgud puruks!

Parim kaaslane EM-finaalturniiri jälgimiseks on Õhtulehe jalgpalliajakiri Sport-Ekstra. 3,5 eurot maksev väljaanne on müügil lehekioskites, toidupoodides ja bensiinijaamades.