Rio olümpiaparkFoto: Ricardo Moraes
Olümpia
11. juuni 2016, 14:04

Arst soovitab Riosse sõitvatel sportlastel ja pealtvaatajatel külmutada sperma ja munarakud (5)

Maailma üks juhtiv viljakuse ekspert doktor Geetha Venkat soovitab kõikidel sportlastel ja pealtvaatajatel külmutuda enne Rio olümpiale sõitmist oma sperma või munarakud, kui nad soovivad saada tulevikus lastevanemateks. 

Soovitus tuleneb riigis lokkavast Zika viirusest. Varem on juba 150 teadlast ja terviseeksperti avaldanud muret ning soovitanud lükata OM edasi või korraldada see teises kohas. 

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) lükkas soovituse tagasi, pidades kartuseid ülepaisutatuks. Sellest hoolimata on võimalus Zika viirusesse nakatumiseks suur ning WHO on kuulutanud haiguse rahvusvaheliseks tervise hädaolukorraks. 

Doktor Venkat, kes on Londonis Harley viljastamise kliiniku direktor, soovitab lähitulevikus lastevanemateks soovivatel inimestel külmutada oma sperma ja munarakud. "See on parim viis kindlustamaks, et tulevikus sünnitavad naised terve lapse," ütles Venkat. 

Zika viirusega nakatunud emad võivad sünnitada väärarenguga lapsed, kellel on tavapärasest väiksem pea, sest aju ei ole üsas korralikult arenenud. Sama viirust on seostatud ka nn Guillain-Barre sündroomiga, mis põhjustab lihasnõrkust. 

Zikat levitavad peamiselt sääsed ning viirus jääb inimese vereringlusesse üheks kuni kaheks nädalaks. Kuna viirus levib ka läbi sperma soovitatakse meestel kasutada kondoomi naistega, kes on juba rasedad või kes soovivad lähiajal rasedaks jääda. Zika vastu pole ravi vaid see läheb ise inimese vereringlusest välja.

Üks sportlane on soovitust juba kuulda võtnud - valitsev meeste kaugushüppe olümpiavõitja Greg Rutherford. Temal ja partneril Susie Verrillil on juba üks laps, kuid soovist saada teisi järglasi, on britt sperma juba külmutanud. Verrill ise ei lähe oma kaaslasele Riosse kaasa elama. 

Zika viirus on pannud juba paljud sportlased mõtlema Rios osalemise üle ning osad on teatanud, et nad ei sõidagi Brasiiliasse. 

2016. aasta Rio olümpiamängude avatseremoonia toimub 5. augustil.