See laps Guanabara lahe vett ei karda.Foto: RICARDO MORAES
Olümpia
11. juuni 2016, 18:53

JÄRGMINE OHT: Rio olümpiavetest leiti superbakter, mis ei allu ravile! (2)

Rio de Janeiro olümpiamängud on saanud uue põntsu: teadlased avastasid olümpialinna lähedalt veest ravimitele resistentse superbakteri, vahendab Reuters.

2014. aasta USA tervishoiuameti uuringu andmetel on märgatud sõudmis- ja purjetamisvõistluste asukoha Guanabara lahe ääres asuvast rannast tavaliselt vaid haiglates leiduvate mikroobide hulka. Superbakter on USA tervishoiukeskuse poolt klassifitseeritud kui suur avaliku tervise risk ning võib tekitada lisaks muudele vaevustele raskestiravitavaid haigusi nagu meningiit ja vereinfektsioonid. 

Teine, Brasiilia valitsuse poot korraldatud uuring, avaldatakse täielikult järgmisel kuul, kuid juba praegu on teada, et teadlased leidsid superbakteri vohamist lisaks Guanabara lahele ka Rio kesklinnas asuvast Rodrigo de Freitase laguunist. 

Rio ülikooli professori Renata Picao sõnul ei tohiks bakter vees elada. "Seda ei tohiks meres olla," tunnistas ta, kuid tõdes, et ilmselt on haiglatest ja sadadest tuhandetest majapidamistest pärit jäätmed sattunud viimastel aastatel tänu tulvaveele jõkke.

Rio de Janeiro olümpia korralduskomitee pole juhtunut kommenteerinud, vaid palus küsimuste korral ühendust võtta linnavõimudega.