ÜLBIK: Eile kohtus kuuldud tunnistuste põhjal käitus Oscar Pistorius vangis veedetud aastal ülbelt ja agressiivselt.Foto: AFP/Scanpix
Kõmu
15. juuni 2016, 06:00

Pistoriuse tapetud kallima isa: "Oscar peab maksma!"

Paraolümpia superstaari Oscar Pistoriuse mõrvatud kallima isa Barry Steenkamp pidas kohtus südantlõhestava kõne, kus kirjeldas, kuidas on tema perekonna elu pärast traagilist ööd muutunud. Seejuures tunnistas mees pisaraist vappudes, et langes pärast tütre surma enesevigastamise küüsi, vahendab BBC.

Reeva Steenkampi surmast on nüüdseks möödas juba üle kolme aasta. "Inimesed väidavad, et kulub paar aastat ja siis hakkab sees olev tunne vaikselt paranema. Aga iga päev minu elus on jätkuvalt samasugune," rääkis naise isa Barry.

Kuigi kohtuprotsess algas 2014. aasta kevadel, astus mees alles eile esmakordselt tunnistajapinki – tütre surma põhjustatud infarkti tõttu ei lubanud arstid tal seda varem teha.

Steenkampide perekonnapea kannatab ka suhkruhaiguse käes ja peab igapäevaselt tarvitama ravimeid. "Pärast Reeva surma torkasin end nõeltega, et kogeda samasugust valu, nagu tema hukkudes tundis,“ rääkis isa tütre kaotusvalust. "See on tunne, mida ei ihkaks ma siin ilmas kellelegi."

Barry Steenkampi vaevavad jätkuvalt tütre surmast põhjustatud tervisehädad. Foto: AFP/Scanpix

Modellist tütar oli oma vanemate ülalpidaja ja perekonda ähvardas juba kaks nädalat pärast Reeva surma kodust väljatõstmine. Seetõttu võtsid naise vanemad esialgu vastu Pistoriuse pakutud igakuise 380 euro suuruse elatise. Barry sõnul oli jälestusväärne, et sportlase kaitsjad selle tõiga algses kohtuasjas avalikkuse ette tõid.

Kuni 15 vangla-aastat

Möödunud aastate jooksul on Reeva ema June suutnud Pistoriusele mõrva eest andestada, kuid Barry tunnistas, et tema jaoks on sama tegemine osutunud väga raskeks. "Aga sa pead mõistma, et andestus ei vabasta sind vastutusest korda saadetud roima eest," sõnas Reeva isa, enne kui pöördus kohtunik Thokozile Masipa poole. "Oscar peab tehtu eest maksma! Lihtsalt peab ja rohkemat mul öelda polegi."

Oscar Pistorius on ilmselt viimaseid päevi koduarestis - peagi suundub ta tagasi vanglatrellide taha Foto: AFP/Scanpix

Pistorius võib trellide taga veeta kuni 15 aastat. Prokurör palus Barry'l täpsustada, milline peaks tema arvates mehe karistus olema. "See on kohtu otsustada. Me lepime otsusega, mis kohus Oscari osas teeb. Aga ta peab maksma!" Kohtust lahkudes üritas Pistorius Reeva vanematega paar sõna vahetada, ent nood virutasid tema nina ees autoukse kinni.

Pistorius tappis Steenkampi 2013. aasta valentinipäeval, kui tulistas naist läbi suletud tualetiukse. Sportlase enda väitel kartis ta, et paari ühisesse majja on tunginud murdvargad. Algselt mõisteti mees süüdi tapmises ja määrati talle viieaastane vanglakaristus, kust tippatleet juba aasta möödudes koduaresti pääses. Seejärel otsustas aga kõrgema astme kohus, et Pistoriuse kuritegu oli mõrv ning seetõttu ootab teda uus ja pikem karistus, mis selgub ilmselt reedel.