Ungari fännide ja mängijate ühine rõõmuhetk.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpalli EMi päevik
15. juuni 2016, 13:43

GRAAFIK | Kas tänavune EM on uue turniiriformaadi tõttu varasematest väravate vaesem?

Tänavuse jalgpalli EMi eel ja ajal on siit-sealt kostunud arvamusi, et seoses osalejate arvu suurenemisega kasutusele võetud turniirisüsteem (kohamängudele pääsevad ka nelja alagrupi kolmanda koha omanikud) soosib ja soodustab kinnisemat jalgpalli, mille tulemus on vähe väravaid. Teoorias on iva, kuid vaatame, mida ütleb kuiv statistika.

Et eile hilisõhtul lõppes Prantsumaal EMi esimene voor, siis on praegu paslik võrrelda just erinevate finaalturniiride avavoore. Vaatluse all on lisaks käimasolevale võistlusele eelmised viis EMi, mil osalejate arv oli 16.

Kuigi allnähtavas graafikus on toodud ka üldine löödud väravate arv, siis kõige objektiivsem on võrrelda löödud väravaid mängu kohta. Põhjus lihtne: tänavu peeti avavoorus lihtsalt neli mängu enam, mistap üldarvu võrdlus ei päde (aga on niisama põnev vaadata).

Graafik räägib enda eest. Kuigi tänavune turniir on alanud väravate vaesemalt kui eelmised neli, pole Prantsusmaal veel ühtki 0:0 viiki nähtud. Igas esimese vooru matšis löödi pall puuri ka aastatel 2000 ja 2012.

Ning kui tänavu oleme näinud ühes mängus maksimaalselt kolme väravat, siis näiteks Venemaa alustas möödunud turniiri 4:1 võiduga Tšehhi üle, Hispaania purustas 2008. aastal avamängus 4:1 Venemaa, Rootsi aastal 2004 5:0 Bulgaaria ning Jugoslaavia ja Sloveenia triikisid 16 aastat tagasi 3:3 viiki.

Mõistagi on see vaid vahekokkuvõte ning kõige adekvaatsema pildi saame ette 22. juuni õhtul, kui alagrupiturniiri on lõppenud.