Kohtumise avatseremoonial osalevatest lastest pooled kannavad ühe, pooled teise meeskonna põhivärvi särke.Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Jalgpalli EMi uudised
17. juuni 2016, 06:00

ÕL@EURO2016 | EM-matšide avatseremooniad tõestavad: lapsed evivad hüpnotiseerivat toimet!

ETV telepilt liigub EMil staadionile meeskondade sissemarsiks, millele eelneb aga armas ja hoogne etteaste 150 lapselt. Tantsulise avatseremoonia toime on hüpnotiseeriv ning tekitab staadionile üleva ja ootusäreva miljöö.

Avatseremoonia tutvustamiseks on paslikem viis kohtumise avavileni viiv ajajoon.

- 15 minutit. Meeskondade soojendus lõpeb 15 minutit enne avavilet. Siis sammub neljas kohtunik – viieliikmeline väljakubrigaad on juba riietusruumidesse naasnud – keskringi ja annab manitseva vile. Tõsi, enamasti jalgpallureid enam platsil polegi.

- 12 minutit. Kolme eelneva minutiga sättisid 150 last end koos vajaliku atribuutikaga väljaku servadesse valmis. Suurele ekraanile ilmub staadioni diktor, kes peab lühikese tervituskõne, millele järgneb linna tutvustav efektne, rohkete õhust filmitud kaadritega video.

- 11 minutit. 150 last toovad jooksuga platsile tohutu suured riidest kahe meeskonna särgid (NB! Alati koduvorm, isegi siis, kui meeskond tol päeval värvikonflikti tõttu varusärke kasutab) ja turniiri logo, mis asetatakse murule. Järgneb laste tantsunumber, kus muusikaks rütmikad ja publikulegi tuntud diskohitid (nt La Roux "Bulletproof" ja Black Eyed Peas "I’ve gotta feeling").

- 8 minutit. 150 last – pooled ühe, pooled teise meeskonna särkides – asuvad väljaku piirjoontele ja panevad publiku ühes rütmis aplodeerima. Pole veel näinud, et fännid laste korraldustele ei alluks! Lapsed naasevad seejärel hiigelsärkide juurde, panevad need EMi tunnuslaulu (David Guetta feat Zara Larsson "This One’s For You") saatel lainetama.

150 lapse etteaste enne Prantsusmaa – Albaania kohtumist Marseille Stade de Velodrome’il. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

- 7 minutit. Väljaku kahes nurgast saabuvad keskjoonele suured valged tähed, millest moodustub linna nimi. Kolm platsil olevat objekti (särgid ja linnanimi) liiguvad keskringile lähemale, "rahunevad" ja publik aplaus läheb sujuvalt üle…

- 6 minutit. …meeskondade sissemarsiks, mis juba telekast tuttav. Olgu lisatud, et uuenduslik avavilele eelnev sekundite lugemine kümnest üheni on jalgpallipubliku poolt väga meeldivalt vastu võetud (ning kohtunikud aitavad omalt poolt kaasa ja annavad avavile tõesti täpselt siis, kui sekundid nulli loetud!).

Prantsusmaa - Albaania kohtumise avatseremoonia kulminatsioon. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

***

EMi kohtumiste avatseremoonia on hästi läbi mõeldud ja oskuslikult teostatud. Ta ei ole veniv, vaid hoogne, konkreetne ja köitev, sest kasutatavad sümbolid on lihtsasti arusaadavad (ei mingit napakat atribuutikat).

Laste läbiviijaks valimine on kaval lahendus, sest kui 11aastane Pierre või Amelie tribüünil istuvale vutifännile mõne meetri kaugusel tohutu õhinaga otsa vaatab ja kaasa aplodeerimist nõuab, kuuletub viimane automaatselt. Kuidas sa ikka põnevil lapsele ei ütled…

Kuueminutilise tseremoonia tulemusena on publiku tähelepanu juba enne meeskondade sissemarssi ja rahvushümne väljakul, mitte kõrvalisel, mis omakorda tekitab staadionil tähtsale jalgpallimatšile kohase üleva, lugupidamisest tulvil miljöö.

Iga EM-finaalturniiri kohtumine on ju iseseisev kultuurisündmus, mis eeldab oma osa korrektset täitmist ka publikult. Eesti koondise mängudelt tuttav olukord, kus suur hulk pealtvaatajaid jõuab oma kohtadele 10-15 minutiti pärast avavilet, on EMil mõeldamatu, milles on tähtis roll vahval ja armsal avatseremoonial.

Hetk Ungari - Austria kohtumise avatseremoonialt. Foto: GEORGES GOBET