Horvaatia huligaanid loopisid rakette ja mäng tuli katkesada.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpalli EMi uudised
17. juuni 2016, 21:21

ÕL@EURO2016 | Horvaatia huligaanide laamendamine röövis meeskonnalt mängus Tšehhiga võidu

Horvaatia jalgpallikoondis mängis Tšehhi vastu esimese tunni oivalist vutti, ent Luka Modrici sunnitud väljavahetamise järel läks lörri kõik, mis võimalik – 2:0 edu mängiti 2:2 viigiks, tribüünilt platsile rakette loopinud huligaanid katkestasid mängu ja tähendavad Horvaatia jalgpalliliidule vähemalt kopsakat trahvi.

Esimene poolaeg oli liiklus ühesuunaline. Pealelöögid 12:2 ja nurgalöögid 7:0 võitnud Horvaatia juhtis vaheajaks siiski vaid 1:0 (37. Ivan Perisic), ent Ivan Rakitici 59. minuti tabamus duubeldas edu ja pidanuks maandama pinged. Aga läks teisiti.

Esmalt pidi Modric mängu pooleli jätma ning tema platsilt lahkumisega kadus Horvaatia keskvälja terviklikkus ja maad võttis kaos, mille Tšehhi 76. minutil ära kasutas, kui Tomaš Rosicky oivalise tsenderduse suskas väravasse Milan Škoda.

Milan Škoda Foto: Reuters / Scanpix

Horvaatia suutis šoki järel mängu enamvähem kontrolli alla saada, aga siis keeras punt huligaanfänne oma meeskonnale käru – väljakule loobiti umbes 15 raketti ja korraldati ka üks väga vali pauk. Horvaatia mängijad laiutasid fännisektori suunas nõutult käsi ja palusid märatsemine lõpetada.

Sellega läks aga aega. Kui mäng lõpuks jätkuda sai, käis Horvaatia fännisektoris kaklus omade vahel. Väga kole vaatepilt, mis ei tohiks jalgpalliga kokku käia. Twitterisse ilmunud teadete kohaselt on teatud seltskonnal Horvaatia fännidest alaliiduga suur kana kitkuda ja nad loopisidki rakette sooviga alaliidule suur trahv kaela tuua.

Selle Horvaatia jalgpalliliit kahtlemata ka saab. Ilmselt lisandub sama karistus, mille sai staadionil Inglismaa toetajatele kallale tunginud huligaanide tõttu ka Venemaa – tingimisi turniirilt eemaldamine.

Lisaks tõrvikujamale läksid Horvaatia fännid tribüünil omavahel ka kiskuma. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi meeskond kasutas sunnitud katkestuse ära kiireks nõupidamiseks. Horvaatia mängijad tegelesid samal ajal fännisektori rahustamisega… Tulemus: horvaatide keskendatus oli kadunud, tšehhidel aga mitte. Domagoj Vida käega mängu eest teenisid tšehhid penalti, mille Tomaš Necid realiseeris.

Esimese tunni vähemalt poolfinaali potentsiaali näidanud Horvaatia oligi võidu maha mänginud. Edasipääs viimases voorus Hispaaniaga kohtuval Horvaatial ilmselt ohus pole, aga D-alagrupi esimese ja teise koha väärtus erineb oluliselt. Võitja kohtub mõne kolmanda koha meeskonnaga, teine aga E-alagrupi võitjaga (ilmselt Itaalia).