Andres Iniesta ja David de Gea rõõmustamas Hispaania 3:0 võidu üle.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpalli EM 2016
18. juuni 2016, 13:14

Hispaania täht murdis 50 aastat seisnud rekordi

Hispaania jalgpallikoondis on EM-finaalturniiri alustanud kahe võiduga. Et mõlemas matšis on oma puur hoitud puhtana, sai väravavaht David de Gea enda nimele uhke rekordi.

Aasta oli 1966, kui Gordon Banks tegi Inglismaa koondises oma MM-debüüdi. Mängudes Uruguai, Mehhiko, Prantsusmaa ja Argentiinaga ei pidanud väravavaht enda selja tagant välja korjama ühtegi palli. Alles poolfinaalis Portugaliga, mille Inglismaa võitis 2:1, lõpetas legendaarne Eusebio Banksi 442 minutit kestnud seeria.

Sellega püstitas inglane rekordi: kõige pikem aeg mängudes "mõisa peale" ehk matšides, mis ei ole harilikud maavõistlused, kui debüüdi teinud väravavahile pole väravat löödud.

50 aastat hiljem löödi Banksi tippmark lõpuks üle. De Gea hoidis Hispaania värava puutumatuna valiksarjakohtumistes Luksemburgi, Makedoonia ja Ukrainaga ning EMil mängudes Tšehhi ja Türgiga ehk ta ületas 450 mänguminuti piiri.

Järgmises mängus tuleb Hispaaniale vastu Horvaatia koondis, ent kuna Hispaania on juba kindlustanud pääsu kaheksandikfinaale, ei pruugi de Gea selles mängus osaleda.