Mychal Thompson (vasakult teine) 1989. aastal Hollywoodi staaridega. Täna võib tema poeg Klay võita isa kombel teise NBA meistritiitli.Foto: Vida Press
Korvpall
19. juuni 2016, 11:38

ÖISE LAHINGU OOTUSES | Viis põnevat fakti NBA viimase finaali eel!

Ööl vastu esmaspäeva peavad Golden State Warriors ja Cleveland Cavaliers maha korvpalliliiga NBA finaalseeria viimase kohtumise. GMA News otsis liigaajaloo 19. otsustava finaalmatši tähistamiseks välja viis põnevat fakti.

1. Viimase 31 drafti esimesest valikust on vaid kaks mängijat kroonitud NBA meistriks sellesama meeskonna ridades, kuhu nad noormängijatena võeti. Täna võib see arv kahekordistuda – Cleveland on nii LeBron Jamesi kui Kyrie Irvingu esimene koduklubi.

Aasta siis oli 2003. Lebron James käis küll vahepeal Clevelandist ära, aga on nüüd tema NBAsse draftinud klubi juures tagasi. Foto: Vida Press

2. Kui tiitli võidab aga Warriors, saab Thompsonite perekonnast teine NBA ajaloos, kus on nii isa kui poeg võitnud mitu meistritiitlit – papa Mychal sai meistrisõrmuse sõrme 1987. ja 1988. aastal Los Angeles Lakersi eest ja poeg Klayl on mõistagi kontos mullune tiitel.

Kas Klay Thompson tõuseb täna NBA tiitlite arvult isaga samale pulgale? Foto: AFP/Scanpix

Ainsad isa-poega, kes seni sellise saavutusega hakkama on saanud on Bill (1977 Portlandi ja 1986 Bostoniga) ning Luke Walton (2009 ja 2010 Lakersiga).

3. Warriorsi loots Steve Kerr on tegelikult jätkuvalt paras kollanokk – mullu oli ta esimene aasta treeneripingil ja see kulmineerus kohe ka meistritiitliga. Tänavu saavutuse kordamine teeks Kerrist teise mehe, kes suutnud esimesel kahel hooajal triumfeerida. Esimeseks peab minema ajaloos juba 66 aastat tagasi – John Kundla juhtis Minneapolis Lakersi tiitlini aastatel 1949 ja 1950.

Steve Kerr on valmis, tema mängijad on valmis, aga Cleveland teeb kõik neistoleneva, et Warriors kodusaalis tiitlit ei võidaks. Foto: AFP/Scanpix

4. On juba ohtralt üle käidud fakt, et mitte ükski klubi NBA ajaloos pole tulnud finaalseerias välja 1:3 kaotusseisust, aga Cavaliers võiks võiduga murda ka Kerri kauni seeria – oma treenerikarjääri jooksul pole ta veel kordagi kaotanud järjest kolme mängu. Üldse pidi Warriors viimati kolm matši võidurõõmu ootama 2013. aasta novembris.

5. NBA ajaloos on 19 finaalseeriat läinud otsustava mänguni. Ajalugu ennustab Warriorsi võitu: kodumeeskond on neist lahingutest võitnud 15. Koduareenil on otsustavas mängus kaotanud Los Angeles Lakers (1969, Boston Celtics), Milwaukee Bucks (1974, taas Celtics) ja Washington Bullets (1978, Seattle SuperSonics).

Viimane meeskond, kes NBA otsustavas finaamängus koduväljakueelist realiseerida ei suutnud oli Washington Bullets. Foto: Vida Press