Flora fännid on vaid ühe korra elus saanud tähistada klubi edasipääsu eurosarjas. See juhtus aastal 2006, kui Flora murdis maha Oslo Lyni. Foto: Tiina Kõrtsini
Jalgpall
21. juuni 2016, 06:00

Flora ja Levadia said soodsa, Infonet vägitegu nõudva euroloosi

Prantsusmaal tuure koguva jalgpalli EMi vahel sai eile pisut tähelepanu ka rahvusvaheline klubijalgpall, kui Nyonis asuvas UEFA peakorteris loositi paaridesse Meistrite ja Euroopa liiga 1. ja 2. eelringides osalevad meeskonnad. Eestlaste loosiõnne võib pidada heaks.

Valitsev meister Flora ja mullune hõbe Levadia lähevad avaringi mängule kääbusriikide Gibraltari ja Fääri saarte esindajate vastu favoriidina (vt infokasti) ning Nõmme Kalju evib leedulaste Trakai vastu reaalsest edasipääsušanssi. Ainult eurodebütandi (ja ainsa Eesti klubina asetamata satside potis olnud) Infoneti esimene loosivasikas läks aia taha – mullune Šoti pronks Heart of Midlothian oli kõvema koorega pähkleid kausis. Lasnamäelaste edasipääs oleks kangelaslik vägitegu.

Kui Levadia peatreener Sergei Ratnikov hõiskas klubi kodulehel, et mullune Fääride neljas klubi tuleb iga hinna eest maha murda, siis Flora juhendaja Norbert Hurt hoolimata soodsast loosist suuri sõnu tegema ei hakanud.

"Sõna "favoriit" jääb alati publiku arutada. Meie ülesanne on vastast analüüsida ja püüda aimata, mis tasemel nad suudavad mängida," lausus Hurt Õhtulehele. "Seal on nii mõnigi Gibraltari koondise mees ja koondise taset oleme siin näinud. Jah, tõenäoliselt kontrollime meie mängutempot ja omame initsiatiivi."

Lisaks Eesti klubidele olid erinevates loosipottides seitse välismaal pallivate eestlaste koduklubi (neli Meistrite ja kolm Euroopa liigas). Saatuse tahtel kohtuvad Meistrite liiga 2. eelringis kõik neli eestlaste tööandjat omavahel.

Neist intrigeerivaim on valitseva Soome meistri Seinäjoki JK (Mihkel Aksalu, Tarmo Kink) ja Valgevene tšempioni Borissovi BATE (Artur Pikk) mõõduvõtt, sest mõlemas klubis saavad eestlased ülisuure tõenäosusega ka platsile.

Meistrite liiga avamängud peetakse 28. ja 29. juunil, Euroopa liiga algab 30. juunil. Flora alustab kindlasti kodumänguga, teiste klubide osas on asi veel lahtine.

Eesti ja eestlaste klubid eurosarjades

Meistrite liiga 2. eelring

FC Flora / Lincoln Red Imps (GIB) – Glasgow Celtic (SCO)
Seinäjoki JK (FIN; Tarmo Kink, Mihkel Aksalu) – Borissovi BATE (BLR; Artur Pikk)
Trondheimi Rosenborg (NOR; Pavel Londak) – IFK Norrköping (SWE; Andreas Vaikla)

Avamängud toimuvad 12. ja 13. juulil ning kordusmängud 19. ja 20. juulil.

Euroopa liiga 1. eelring

FC Levadia –  Torshavn (FRO)
FC Infonet – Heart of Midlothian (SCO)
Nõmme Kalju - Trakai (LTU)
Saligorski Šahtjor (BLR; Artur Kotenko) – Runavik (ISL)
Jelgava (LAT; Kevin Kauber) – Breidablik (ISL)
Gabala (AZE; Sergei Zenjov) – Samtredia (GEO)

Avamäng 30. juunil, kordusmäng 7. juulil.