LeBron James (vasakul) kaelustab Kevin Love’i.Foto: AFP / Scanpix
Korvpall
21. juuni 2016, 06:00

„LeBron läks koju tagasi, lõi töökohti, saatis noori ülikooli, elavdas majandust ja tõi neile meistritiitli.“

Eesti aja järgi eile varahommikul polnud maamunal temast õnnelikumat inimest. Ehkki ta oli aastatel 2012 ja 2013 võitnud Miamiga kaks NBA meistrisõrmust, oli ta just saanud kolmanda, mis oli magusam kui kaks eelmist kokku. Seda võis välja lugeda temast igast liigutusest ja ütlusest. Loomulikult on tema nimi LeBron James.

27 punkti, 11 lauapalli ja 11 korvisöötu otsustavas, seitsmendas, võõrsil peetud finaalmängus. Tiitlikaitsja ning põhiturniiri skooriga 73-9 lõpetanud Golden State Warriorsi vastu. LeBronist sai NBA ajaloo kolmas mängija, kes jõudnud seitsmendas finaalmängus kolmikduublini. Sellega astus ta ühte seltskonda Los Angeles Lakersi legendide Jerry Westi (1969) ja James Worthyga (1988).

Kuid isegi see polnud statistilises mõttes vägevaim. LeBroni seitsme finaalmängu keskmine saak: 29,7 punkti, 11,3 lauapalli, 8,9 korvisöötu, 2,3 kulpi, 2,6 vaheltlõiget. Paremini enam pole võimalik. Ja mis kõige ägedam: sellega Cavaliersi liider finaalseerias kas ainuisikuliselt võitis või jagas esikohta kõigis neis viies statistikakategoorias. Kahe meeskonna peale kokku! Tegemist on saavutusega, mida polnud mitte kunagi mitte üheski NBA play-off-seerias veel juhtunud.

„LeBron läks koju tagasi, lõi töökohti, saatis noori ülikooli, elavdas majandust ja tõi neile meistritiitli. Parem kui ükskõik milline poliitik,“ võttis üks paljudest Twitteri säutsudest Jamesi mõju Clevelandile ehk kõige paremini kokku. Linn ootas ükskõik millise profiliiga meistritiitlit kaks aastat üle poole sajandi.

LeBron ise oli pisarais ja äärmuseni liigutatud: „Cleveland, see on sulle. Kui tulin kahe aasta eest siia tagasi, oli mul üks eesmärk – tuua tiitel Clevelandile. Nägin selle nimel tohutult palju vaeva ning kulutasin higi, verd, pisaraid ja südame. Ma ei tea, miks pidime valima kõige raskema tee, kuid suutsime kõigele vaatamata seda teha. On eriline tunne teha ajalugu ja olla esimene võistkond, kes tuli finaalseerias 1:3 kaotusseisust välja!“

Just, viimane lause sisaldas veel üht, terve võistkonna poolt püstitatud ajaloolist saavutust. Kaotajate peatreeneril Steve Kerril jäi tõdeda, et viies, 3:1 eduseisul kodusaalis kaotatud mäng oli seerias murranguline, mis andis vastasele usu tagasi.