Henrik Kutberg (paremal) Islandi fännidega Reykjavikis.Foto: Erakogu
Jalgpalli EMi uudised
23. juuni 2016, 09:14

Islandil viibiv Eesti kaugushüppaja: kassapidaja lõi tootele sisse vale hinna, sest oli väga närvis õhtuse mängu pärast (3)

330 000 elanikuga Island vapustas eile kogu Euroopat, kui alistas jalgpalli EMi alagrupiturniiri viimases voorus 2:1 Austria, saavutas F-grupis Portugali ja Austria ees teise koha ja kohtub kaheksandikfinaalis Inglismaaga. Kaugushüppajal Henrik Kutbergil oli õnn seda rõõmu kogeda saareriigi pealinnas Reykjavikis.

"Inimesed olid juba eelnevalt väga ärevil, näiteks päeval üks vanemas eas olev naisterahvas ja kassapidaja lõi tootele sisse vale hinna, lisades ruttu, et on väga närvis õhtuse mängu pärast," alustab ühe suveülikooli programmi raames seal viibiv Kutberg.

"Kõik firmad ja poed sulgesid eelnevalt, et tulla vaatama jalgpalli. Samas võib öelda, et ka mängule eelnevalt olid islandlased siiski juba positiivses meeleolus. Näiteks kinkis üks väike poiss mulle oma fännikaabu, olles ise väga uhke ja korrutades islandi keeles korduvalt „pole tänu väärt“ ning otsides ingliskeelseid sõnu. Mängule hilinejad ütlesid, et tänavad olid täiesti inimtühjad, kõik olid kogunenud kas linna keskele jalgpalli vaatama või eelistasid kodus vaatamist."

Kogu Island rõõmustab üheskoos! Foto: Reuters / Scanpix

Ja siis muidugi see ülev hetk, kui Arnor Ingvi Traustason lõi 90+4. minutil võiduvärava, mis ajas kohaliku telekommentaatori heas mõttes sõgedaks ja tegi ta üle ilma kuulsaks. Tõsi, Islandile piisanuks edasipääsuks ka viigist, ent too 2:1 värav oli kui kirss islandlastele tordil.

Kutbergi sõnul ei tahtnud pidustused kuidagi vaibuda, mis on ka mõistetav. Garantiisid, et säärane saavutus (lähiajal) kordub, pole. 

"Mängule järgnevalt olid inimesed väga ülevas meeleolus. Oli tunda, et jalgpall on midagi, mis neile ääretult korda läheb ja juba senist saavutust hinnatakse väga kõrgelt. Järgnesid pidustused, inimesed tantsisid tänavatel, kõigele lisas juurde lisaminuti värav, mis ei lasknud emotsioonidel vaibuda.

Kogu Island rõõmustab üheskoos! Foto: Reuters / Scanpix

Tuututatakse autode signaale ning nii väiksed lapsed kui ka vanemad karjuvad välja akendest, väga paljudel autodel Islandi lipud küljes. Ka mitmeid tunde hiljem võis veel näha inimesi, kes liikusid ringi pead telefonides ning vaadates enda lindistatud videosid, et kinnistada veel rohkem neid suurepäraseid emotsioone, mida võit neis tekitas.

Samuti on veel praegugi (Eesti aja järgi 2.30 öösel - M.T.) aegajalt hotelli aknast kuulda “Afram Ísland” ehk „Edasi Island“, mida järjepidevalt korrutatakse nii mängu eel, ajal kui ka pärast."

Paari nädala eest TTÜst magistrikraadi saanud 23aastane Kutberg ei hülga Islandil ka oma meelisala, kaugushüpet. "Teen õhtuti ka trenni. Läbi tutvuste juhendab mind ajutiselt üks Kuuba treener, plaanin ka 28ndal võistelda ühel väiksel võistlusel kaugushüppes," pajatas mees, kelle isiklik rekord on 7.72.