Ungari ja Island said alagrupiturniiril juba korra kokku, mõlemad edestasid Portugali. Et uuesti omavahel mängida, peavad mõlemad finaali välja jõudma! Kas see on ka võimalik?!Foto: AFP / Scanpix
Jalgpalli EMi päevik
23. juuni 2016, 14:43

Ott Järvela | ENNUSTUS: kas finaali Ungari - Island saab ikka täiesti välistada? (6)

Jalgpalli EM-finaalturniiri 13 päeva kestnud alagrupiturniir serveeris play-off'iks turniiritabeli, mille ennustamiseks pidanuks omama ebainimlikke võimeid. Jalgpall sellest kõigest muidugi ainult võidab, sest ootamatusi pole vutis kunagi liiga palju.

1/8-finaalid mängitakse tihedas pundis - kaheksa mängu kolme päeva jooksul. Veerandfinalistid on selged esmaspäeva õhtuks. Ootusärevuse suurendamiseks jaanipühadele paslikult vallatu spekulatsioon kõigi kaheksa mängu stsenaariumi kohta.

Šveits - Poola. Euroopa kolme parema tipuründaja sekka kuuluv Robert Lewandowski saab lõpuks punni eest ja lööb värava. Siiani oma värava puutumatuna hoidnud (sh valitseva maailmameistri Saksamaa vastu) Poola kaitse jätkab samas võtmes ning paraja annuse õnne läbi alagrupis teise koha saanud Šveits (nii Albaania kui ka Rumeenia vastu väärinuksid nad esituse põhjal kehvemat tulemust) sõidab koju.

Horvaatia - Portugal. 1/8-finaalide kvintessents. Tiitlikaitsja Hispaania üle saavutatud 2:1 võit jättis Horvaatiast väga hea mulje, aga ei saa unustada nende lagunemist mängus Tšehhiga. Portugalil oli suuri raskusi käivitumisega, aga 3:3 viigimängus Ungariga näidati kõva karakterit, et kolm korda kaotusseisust välja tuldi.

Cristiano Ronaldo leidis väravasoone ning ebaõnne on neil ka juba nii palju olnud - kaks Ungari väravat sündisid tugeva rikošeti abil - et äkki on limiit täis. Portugalil on kõva play-off'i kogemus (alates 2004 EMist on finaalturniiril osaletud 11-s alagrupifaasi järgses mängus; Horvaatia sama näitaja on 1), mis paneb mind nende võitu tõenäolisemaks hindama. NB! Väga kõrge lisaaja võimalus.

Wales - Põhja-Iirimaa. Lisaks jalgpallilise võitlusele näeb sellel matšil ka vägevat laululahingut, sest mõlema meeskonna fännid on EMil esinenud oivaliselt. Platsil on kindel soosik Wales, sest Põhja-Iirimaa on senise turniiri jooksul vahvat jalgpalli mänginud täpselt ühe poolaja (teine poolaeg Ukraina vastu). Walesil tuleb maha murda kaitsemüür, aga mängudes Slovakkia ja Venemaaga tõestati, et kvaliteeti selleks jagub ning Gareth Bale pole meeskonna ainuke sammas.

Ungari - Belgia. Vähem kui aasta eest FIFA edetabelit juhtinud Belgia on minu jaoks selle turniiri suurim pettumus. Võit Iirimaa üle oli viisakas, aga tagasihoidliku võimekusega Rootsi vastu oldi korralikes raskustes.

Belgia meeskond on balansist väljas. Peatreener Marc Wilmots pole suutnud tekitada piisavat liinidevahelist sünergiat. Ainuke toimiv element on kontrarünnak, mille tarbeks on neil väga head mängijad, aga rohkem distsipliini nõudvates mänguelementides ladusus puudub.

Ungari on täpselt vastupidi väga hästi balansis ja ühtne, mistõttu pean neid selles mängus kergeks soosikuks. Tõsi, eduks vajavad nad väga head partiid kõigilt, sealhulgas ka kahe mänguga neli palli väravast noppinud 40aastaselt veteranvahilt Gabor Kiralylt.

Saksamaa - Slovakkia. Proovi nii või proovi naa, aga usutavat stsenaariumit, kuidas Slovakkia saaks Saksamaast jagu, ei õnnestu olemasolevatest pusletükkidest kokku seada. Kaitsta Slovakkia mõistab ja Saksamaa võib vajada lisaaega, aga sel tõkkel valitsev maailmameister ei komista.

Itaalia - Hispaania. Ennustan võitu tiitlikaitsja Hispaaniale, kes mängus Horvaatiaga küll ebaõnnestus, ent on tervikpilti vaadates näidanud head jalgpalli. Mäng pole kaootiline, nagu 2014 MMil, vaid planeeritud. Andres Iniesta on heas vormis ning selles matšis kindlasti platsi parim poolkaitsja. Kui tema mängujuhtimine suudab Itaalia superkaitse lahti harutada, siis Hispaania ka võidab. Usun, et suudab. Jällegi võibolla lisaaja abil, aga suudab.

Prantsusmaa - Iirimaa. 2009 novembris Stade de France'il peetud MMi play-off'i kordusmängu lisaajal mängis Thierry Henry endale palli ette manöövriga, mis isegi korvpallis pallikandmiseks vilistatuks. Sellega aitas ta Prantsusmaa MMile ja Iirimaa jäi koju. Kättemaks oleks iirlastele ülimalt magus, aga see ei paista ühestki otsast.

Demotiveeritud ja teise koosseisuga mänginud Itaalia alistamine on tore, aga Iirimaa tegelikku palet nägime mängudes Rootsi ja Belgiaga. See oli kahvatu. Prantsusmaa peatreener Didier Deschamps ei tea vist jätkuvalt, mis on tema parim alg11, ent Iirimaast saadakse jagu ka ilma, et võimed 100% realiseeritaks.

Inglismaa - Island. Mäng ei kujune Inglismaa jaoks kergeks, sest viigid Venemaa ja Slovakkiaga tõestasid, et kõva kaitse murdmine pole inglastel kuigi hästi käpas. Samas on mul tunne, et sarnaselt Portugaliga on nende ebaõnnekarikas piisavalt täis, et edaspidi lähevad vähemalt mõned pallid ka sisse. Inglismaa võtmemeheks on selles duellis kontrolliv poolkaitsja Eric Dier, kes peab pidurdama Islandi mängujuhi Gylfi Sigurdssoni soolosid ja plaane.

Kokkuvõte. Kui läheb nii, nagu ennustan, näeme järgmisi veerandfinaale: Poola - Portugal, Wales - Ungari, Saksamaa - Hispaania, Prantsusmaa - Inglismaa.