BC Kalev/Cramo vedajad Ivar Valdmaa (vasakul) ja Toomas Linamäe.Foto: ARNO SAAR
Korvpall
23. juuni 2016, 15:07

Ivar Valdmaa: Kalev mängib eurosarja ainult juhul, kui saame pääsme Meistrite liiga põhiturniirile (4)

Neil päevil jagatakse kohti korvpalli eurosarjadesse ning Eesti meister BC Kalev/Cramo võib eeloleval hooajal neist kõrvale jääda.

Nimelt pakub FIBA Eesti meistrile kohta oma vastloodud sarja Meistrite liiga kvalifikatsiooni, mitte otse põhiturniirile. "Kalev/Cramo seisukoht on järgmine: kui saame koha põhiturniirile, siis osaleme, kvalifikatsioonis aga mitte. See pole seotud ülbuse, vaid pragmaatilise kaalutlusega," selgitas Valdmaa.

"Kes kvalifikatsioonist edasi ei saa, jätkavad FIBA tugevuselt teises sarjas, mille nimegi pole praegu teada. Seal aga ei kompenseerita erinevalt Meistrite liigast ühtegi kulu, tollel võistlusel osalemine läheks maksma üle 100 000 euro. Kui pääseme Meistrite liigasse, tuleks meeskond komplekteerida ühtemoodi, kui ei pääseks, siis teistmoodi - niimoodi on raske hooajale vastu minna.

Lisaks - Meistrite liiga kvalifikatsioon algab kõigest kümmekond päeva pärast EM-valiksarja lõppemist. Meil küll pole veel mängijatega lepinguid sõlmitud, kuid loodetavasti moodustavad Eesti koondislased taas meeskonnast arvestatava osa. Seoses nende EM-sarjas osalemisega ei saa aga klubi korralikult kvalifikatsiooniks valmistuda, lisaks on pallureid pärast koondisemänge enamasti tabanud kerge vormilangus."

Kalev saab kindlasti jätkata VTB Ühisliigas. Kuid välistada ei saa ka Meistrite liigas osalemist. Teatavasti käib praegu FIBA ja Euroliiga vahel sõda maailmajao seni tugevuselt teise sarja EuroCupi ümber. Kui Euroliiga ikkagi saab seda korraldada, liitub sellega 24 klubi, kellest paljudega on FIBA arvestanud oma Meistrite liigas. Kui mõnigi liigub EuroCupi rüppe, võib FIBA eraldada põhiturniiri koha ka Eestile.