Antoine Griezmann ja Olivier Giroud moodustasid Prantsusmaa ründeliinis väga hea duo.Foto: VALERY HACHE
Jalgpalli EMi päevik
26. juuni 2016, 17:59

Ott Järvela | Kas Prantsusmaa leidis lõpuks oma parima koosseisu üles?

Prantsusmaa jalgpallikoondise poolkaitsjate kõrges kvaliteedis pole mingit kahtlust – nii laia ja mitmekesist valikut pole isegi Hispaanial. Aga senise EMi jooksul oli peatreener Didier Deschamps selgetes raskustes materjalist toimiva masina meisterdamisega. Sundseis 1/8-finaalis Iirimaaga juhatas selle prantslastele (vist) kätte.

Tohutu pabistamine mängu alguses maksis kiiresti kätte – Robbie Brady realiseeris penalti juba teisel minutil. Prantslaste raskused jätkusid. Iirlaste rünnakute pidurdamisel teenisid oma turniiri teise kollase kaardi poolkaitsja N’Golo Kante ja keskkaitsja Adil Rami.

Olukord sundis Deschamps’i jõulisele muudatusele – pärast kollase saamist veel ühe riskantse vea teinud Kante, kelle tohutu töövõime oli Leicester City Inglismaa meistritiitli võtmeosis, võeti vaheajal pingile ning platsile saadeti noor ääreründaja Kingsley Coman.

N'Golo Kante kollane kaart oli üks põhjus, miks Didier Deschamps pidi vaheajal tegema jõulise muudatuse, mis osutus väga edukaks. Foto: Kai Pfaffenbach

Prantsusmaa nihutas seega seni poolkaitse ülemises liinis tegutsenud Paul Pogba keskvälja põhja Blaise Matuidi kõrvale. Samuti nihutati avapoolajal äärel tegutsenud Antoine Griezmann alumiseks ründajaks, kus ta sai tugevat toetust Olivier Giruoud’lt ja avas viimase tugevusi senisest enam.

Risk oli siiski ilmne. Kanteta keskväli jättis prantslaste niigi vana, aeglase, pabistava ja Rami kollase kaardi tõttu veidi tömbima kaitseliini iirlaste kontrarünnakutele haavatavaks. Aga Deschamps arvutas (õigesti), et tal pole suurt midagi kaotada, sest EMi korraldaja oli 45 minuti kaugusel krahhist.

Vahemärkus: sääraseid jõulisi ja julgeid vahetusi oleks soovinud Balti turniiri mängudes Leedu ja Lätiga näha ka Eesti peatreenerilt Magnus Pehrssonilt.

Nõnda lõi Antoine Griezmann Prantsusmaa võiduvärava. Foto: VALERY HACHE

Aga täna õhtul võib Deschamps avada pudelikese mullijooki (Prantsusmaal müüakse sobivas suuruses 0,375-liitriseid pudeleid) lubada, sest risk õigustas ennast 20 minutiga, sest 57. minutil lõi Griezmann 1:1 ja 60. minutil Giroud oivalise eeltöö järel 2:1.

65. minutil serveeris Giroud, kes paistis Griezmanniga koos ja tolle heaks töötades hoopis teises ja paremas valguses kui avapoolajal, välejalale järgmise superšansi, mida ära hoides teenis Iirimaa keskkaitsja Shane Duffy punase kaardi, mis sisuliselt mängu otsustas, sest 10mehelise Iirimaa võimalused kaotusseisust välja rabeleda olid tagasihoidlikud.

Antoine Griezmann tähistamas. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Kante peab veerandfinaali, kus vastas kas Inglismaa või Island, võistluskeelu tõttu niikuinii vahele jätma. Kas Deschamps julgeb minna teisel poolajal iirlastest jagu saanud koosseisuga ka sinna lahingusse? Või asendab ta Kante Yohan Cabaye’ga ning jätab Pogba pingile?

Sest Griezmanni mängitamine Giroud’st tõukuvas tsentraalses rollis on pärast 2:1 võitu Iirimaa üle absoluutselt kohustuslik. EMi neljandas mängus leidis Prantsusmaa edurivvi toimiva partnerluse ja teine poolaeg oli nende senise turniiri parim.