VÄRAVAKÜTID: Giorgio Chiellini (vasakul) ja Graziano Pelle tabamused vormistasid suurepärase meeskondliku esituse 2:0 võiduks. Foto: AFP / Scanpix
Jalgpalli EMi uudised
28. juuni 2016, 06:00

Kuningakukutaja Itaalia andis tormihoiatuse (2)

Kuningas on surnud. Itaalia 2:0 võit jalgpalli EMi kaheksandikfinaalis Hispaania üle tähendab, et aastatel 2008–2012 maailma jalgpalli diktaatorlikult valitsenud hispaanlaste võim on lõplikult murtud. Kaks järjestikust põrumist suurturniiridel ei jäta teistsugusele diagnoosile ruumi.

"Vicente Del Bosque aeg Hispaania koondise eesotsas on läbi, Hispaania vajab uusi ja värskeid mõtteid," leidis Eesti jalgpallikoondise abitreener Janno Kivisild vahetult pärast tiitlikaitsja langemist.

"Seda võib öelda küll, et ultra tiki-taka vastu on Euroopas koondise tasemel leitud korralik vasturohi. Nad ei suutnud enam mõne aasta eest suurt edu toonud stiiliga jalgpalliväljakuid valitseda. Nüüd ongi huvitav näha, kuhu suunas hakkab uue peatreeneri juhitav Hispaania laev tüürima.

Kas see tuleb variatsioon senisest tiki-takast, mille juurde peab tekkima kiirem ja efektiivsem ründekolmandikule jõudmine või valib uus treener hoopis kolmanda suuna."

Hispaania fänn mängu järel. Foto: Reuters / Scanpix

Henry: Itaalia näitas eeskuju

Itaalia eilne võit oli teenitud ja veenev. Peatreener Antonio Conte saatis itaallased platsile selge suunisega mitte lasta tiitlikaitsjatel palliga sina-peale saada, mängulusti koguda ega endid sõlme sööta. Hispaanlastel õnnestus avapoolajal lükata vaid 210 täpset söötu, mis on nende kõige kehvem näitaja alates aastast 2008.

Kui lisada sinna otsa pallivaldamine – kõigest 53-47% Hispaaniale –, itaallaste teravamad rünnakud ja igast liigutusest kiirgav meeletu tahe, mis tipnes 33. minutil Giorgio Chiellini väravaga, siis saamegi tulemuse, mis jahmatas paljusid välismaiseid eksperte.

"Ma pole kunagi sellist Hispaaniat näinud," sõnas endine Prantsusmaa tippründaja Thierry Henry mängu vaheajal BBC stuudios. "Itaalia näitab eeskuju, kuidas Hispaania-suguse meeskonna vastu tuleb mängida."

Antonio Conte emotsioonid võidu järel. Foto: Reuters / Scanpix

Janno Kivisild nõustub, et Hispaania mäng oli terve esimese poolaja selgelt halvatud. Itaalia seevastu mängis nii palliga kui pallita väga küpselt. «ETV stuudioeksperdid tõid vaheajal välja olukordi, kus mõlemad Itaalia ründajad olid oma väravast ligi 30 m kaugusel, mis näitas, kui sügavale oli laskutud.

Samas, kõikides olukordades, kus Hispaania andis võimaluse kõrgemalt pressida, siis seda ka julgelt ja kollektiivselt tehti," selgitab Kivisild. "Ei mäletagi sellist mängu, kus Hispaania oli sunnitud pressingu tõttu riskivabu pikki palle tampima. Pallita mäng oli selgelt Itaalia kontrolli all.

Hispaania vastas selle küllalt variatsioonide vaeselt. Üritati lühikese sööduga mängida, kuid need takerdusid tihti vastu Itaalia meeskondlikku kaitseblokki."

Plaan B toimis, aga mitte piisavalt

Teisel poolajal lasi Vicente Del Bosque käiku plaan B: kahvatu ääreründaja Nolito välja, sirgjooneline Baski vanameister Aritz Aduriz sisse. "Hispaania hakkas selle muudatuse järel selgelt kiiremini otsima tsenderdusi ja pikemaid palle kasti, mis tekitas Itaalia jaoks kergelt peavalu," analüüsis aastaid jalgpallikoondise vastaste taktikate lahkamisega tegelenud Kivisild.

"Minul oli kõrvalt tunne, et see võib edu tuua. Mitte ainult pikad pallid, vaid see pööras ka Itaalia kaitseliini fookust Adurizele, mis andis rohkem vabadust läheduses olnud mängijatele. Hispaania mäng muutus lihtsamaks ja efektiivsemaks."

Gianluigi Buffoni rõõm Foto: Christian Hartmann

Aga mitte piisavalt. Gianluigi Buffoni käed olid teisel kolmveerandtunnil küll märksa enam tööd täis, kuid legendi üle mängida hispaanlastel ei õnnestunud. Kõige lähemal sellele oli keskkaitsja Gerard Pique kohtumise 90. minutil, kui seis oli veel 0:1. Ent Buffon pareeris Pique lähilöögi ning minut hiljem vormistas Graziano Pelle Itaalia 2:0 võidu.

2006. aasta maailmameister ja möödunud EMi finaalis Hispaania käest 0:4 koslepi saanud Itaalia andis tsunamihoiatuse. Kas sellele järgneb ka meistritiitel, selgub hiljemalt 10. juulil. Itaalia järgmine proovikivi on valitsev maailmameister Saksamaa, kellega minnakse vastamisi 2. juulil.