Janno Kivisil (vasakul) ja Magnus Pehrsson.Foto: Stanislav Moškov
Jalgpalli EMi uudised
28. juuni 2016, 00:58

Jalgpallikoondise abitreener Janno Kivisild: Hispaania vajab uusi mõtteid ja värskeid ideid (2)

Itaalia jalgpallikoondis alistas EMi kaheksandikfinaalis 2:0 tiitlikaitsja Hispaania ning sai möödunud EMi finaalis saadud 0:4 kaotuse eest magusa revanši. Õhtuleht palus kohtumise järel kommentaari Eesti jalgpallikoondise abitreenerilt Janno Kivisillalt. 

"Mind ei üllatanud ei mängupilt ega tulemus. Selliste tippmeeskondade mängud võivad alati kalduda ühte või teise suunda. Tegemist on teineteist väärivate vastastega, kes on läbi aegade pakkunud väga tasavägiseid lahinguid.

Me kõik teadsime, et Conte juhendatav Itaalia on olnud sel turniiril väga edukas kaitsest lähtuv meeskond, kelle edu aluseks on distsiplineeritud ja meeskondlik kaitsetöö. Sinna peale nõelteravad kontrarünnakad ja väga kavalad standardolukorrad. Oli teada, et Hispaania haarab initsiatiivi, Itaalia jääb ootama oma võimalusi. Need tulid ja ka filigraanselt realiseeriti.

Itaalia - Hispaania Foto: Reuters / Scanpix

Nõus, et Hispaania mäng oli terve esimese poolaja selgelt haavatud. Itaalia aga mängis väga küpselt nii palliga kui pallita. ETV stuudioeksperdid tõid vaheajal välja olukordi, kus mõlemad Itaalia ründajad olid oma väravast ligi 30 meetri kaugusel, mis näitas, kui sügavale oli laskutud.

Samas, kõikides olukordades, kus Hispaania andis võimaluse kõrgemalt pressida, siis seda ka julgelt ja kollektiivselt tehti. Ei mäletagi sellist mängu, kus Hispaania oli sunnitud pressingu tõttu riskivabu pikki palle tampima. Pallita mäng oli selgelt Itaalia kontrolli all.

Hispaania vastas selle küllalt variatsioonide vaeselt. Üritati lühikese sööduga mängida, kuid need takerdusid tihti vastu Itaalia meeskondlikku kaitseblokki. Tihti sai Itaalia palli kätte just keskväljal, kust oli võimalik väga kiirelt kontrat üles ehitada.

Hispaania hakkas teisel poolajal Aritz Adurize mängu lülitumise järel selgelt kiiremini otsima tsenderdusi ja pikemaid palle kasti, mis tekitas Itaalia jaoks kergelt peavalu. Minul oli kõrvalt tunne, et see võib edu tuua. Mitte ainult pikad pallid, vaid see pööras ka Itaalia kaitseliini fookust Adurizele, mis andis rohkem vabadust läheduses olnud mängijatele. Hispaania mäng muutus lihtsamaks ja efektiivsemaks."

Itaalia - Hispaania Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania vajab muutust

"Vicente Del Bosque aeg Hispaania koondise eesotsas on läbi, Hispaania vajab uusi ja värskeid mõtteid.

Seda võib öelda küll, et ultra tiki-taka vastu on Euroopas koondise tasemel leitud korralik vasturohi. Nad ei suutnud enam mõne aasta eest suurt edu toonud stiiliga jalgpalliväljakuid valitseda. Nüüd ongi huvitav näha, kuhu suunas hakkab uue peatreeneri juhitav Hispaania laev tüürima.

Kas see tuleb variatsioon senisest tiki-takast, mille juurde peab tekkima kiirem ja efektiivsem ründekolmandikule jõudmine või valib uus treener hoopis kolmanda suuna."

Itaalia - Hispaania Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaa - Itaalia veerandfinaalist: "Usun, et Saksamaa näitab oluliselt variatsioonide rohkemat mängu kui Hispaania. Ma ei mäleta, millal või kas üldse hispaanlased on mänginud vasturünnakute peale.

Saksamaa puhul ei saa kunagi ette öelda, milline mängu stsenaarium saab olema. Nad on võimelised domineerima, aga võivad ka teatud perioodidel vastasele initsiatiivi loovutada. 

Seda võivad nad ka Itaalia vastu proovida, et nende ääred nihkuks kõrgemale ja taha jääks vaid kolm keskkaitsjat, mis võib sakslastele paremaid vasturünnakuvõimalusi tuua. Usun, et Itaalial saab Saksamaa vastu olema vähemalt sama keeruline kui mitte keerulisem kui täna."